Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Mâine îl alegem iar pe…

Mâine îl alegem iar pe Șor? Cronica unei instanțe capturate

Parlamentul R.Moldova nu mai e funcțional. Nu poate face nimic, nu se poate întruni în ședințe constructive ca să ia decizii și să voteze legi în interesul cetățenilor R.Moldova. Unul dintre deputați nu vine deloc la ședințe, dar e considerat deputat. Da, e anchetat penal pentru ”escrocherie și spălare de bani”. Dar nu se prezintă nici la ședințele de judecată deja ani în șir. 

Cum e posibil ca un deputat să nu respecte parlamentul și să nu vină la muncă? Dar justiția? Cum să nu respecți instanța și să nu te prezinți atunci când ești citat? Pentru a vă demonstra că așa ceva e posibil, voi enumera ultimele 52 de ședințe (cincizeci și două), care au fost organizate în perioada aprilie 2018 – ianuarie 2021 la Curtea de Apel Cahul, și la care deputatul nu s-a prezentat niciodată. Sunt aproape trei ani de când deputatul și inculpatul Ilan Șor ignoră instanțele.

În aprilie 2018 ședința de judecată a fost amânată la cererea avocatului lui Șor. În mai 2018 – amânată la cererea procurorului. În august 2018 ședințele s-au amânat de două ori la cererea avocatului. Din septembrie 2018 până în ianuarie 2019, ședințele s-au amânat de patru ori din cauza unei expertize. Apoi, în februarie și în martie 2019 ședințele nu au avut loc iar la cererea avocatului. În aprilie deja ședința nu a avut loc din cauza imposibilității întrunirii completului de judecată. În mai 2019 iar a fost o problemă cu expertiză, iar în iunie – avocatul lui Șor nu s-a prezentat la ședință. În iulie au fost două ședințe amânate: iar a fost invocată imposibilitatea formării completului de judecată, apoi  ”în legătură cu anunțarea în căutare a inculpatului Șor Ilan”. În august 2019 nu au avut loc ședințe pe acest dosar, iar în septembrie invocarea cauzelor a fost repetată:  odată nu s-a putut întruni completul de judecată, iar peste câteva zile ședința a fost anulată din cauza expertizei, din aceleași motive fiind amânate ședințele, din noiembrie și decembrie 2019, dar și cele din ianuarie-februarie 2020.

La 19 martie 2020, la o distanță de doi ani, în sfârșit a început o ședință pe dosarul de escrocherie și spălare de bani al lui Ilan Șor. Dar ședința s-a întrerupt foarte degrabă, pentru că ”avocatul Balan Iulian a părăsit sediul Curții de Apel Cahul”.

În aprilie 2020 au fost programate tocmai 3 ședințe, dar nu au avut loc din cauza pandemiei. Cele patru ședințe din luna mai 2020 au fost amânate la solicitarea avocaților. În iunie 2020 la Curtea de Apel Cahul a fost carantină, iar în iulie și avocații lui Șor și procurorii au cerut iar amânarea ședinței.

Ședințele din 2,7 și 14 septembrie 2020 au fost amânate pentru că ”a expirat programul de lucru al Curții de Apel Cahul”. La 21 și 25 septembrie ședințele au fost amânate din cauza recuzării judecătorilor. La 3,19,28 octombrie, dar si la 6 și 11 noiembrie 2020 ședințele pe cazul Șor nu au avut loc, ”dat fiind faptul că materialele dosarului penal se află la Curtea Supremă de Justiție și nu este posibilă examinarea cererii de recuzare”.

La 20 noiembrie 2020 a avut loc în final o primă ședință. În cadrul acesteia nu s-a analizat problema spălării banilor de către inculpat, pur și simplu s-a respins cererea de recuzare înaintată de avocații lui Șor. 

Următoarea ședință, din 4 decembrie 2020, iar nu a avut loc deoarece nu s-au prezentat avocații inculpatului, patru la număr: Balan Iulian, Colenco Aureliu, Calaida Denis și Bojenco Nicolae. Ședințele din 10 și 17 decembrie 2020 au fost amânate ”pentru că a expirat programul de lucru a Curții de Apel Cahul”. La 21 și 23 decembrie ședințele au fost iar amânate din cauza unei cereri de recuzare. Așa am ajuns în 2021, când la 18 ianuarie 2021 a avut loc o ședință,  în cadrul căreia a fost examinată și respinsă cererea de recuzare. La 22 ianuarie 2021, ședinţa a fost amânată ”dat fiind faptul că a fost înaintată cerere de recuzare completului de judecată”.

Ieri, 27 ianuarie 2021, a fost suspendată “examinarea cererii de recuzare până la pronunțarea Curții Constituționale asupra excepției de neconstituționalitate, înaintată de către avocații inculpatului”.

Cu o zi înainte, un nou sondaj sociologic arăta că dacă mâine ar avea loc alegeri, partidul Șor, în frunte cu liderul său, ar ajunge din nou în Parlament. Așa absent, fugar și inculpat. 

E o profundă eroare umană, aranjată timp de mulți ani prin spălarea creierelor de către televiziunile, magazinele, injustiția, pomenile, manipulările lui Ilan Șor. Trebuia oare admiși în campaniile electorale deputații inculpați care au lipsit de la 52 de procese judiciare?