Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Lupta abia începe

Lupta abia începe

S-a produs. Unora le place, altora – nu, unora le convine, altora – nu prea, unii jubilează și azi, alții strâmbă în continuare din nas, dar asta e. Trenul a ieșit din gară. Cine nu a reușit, a rămas. Vine următorul. Când?

De spus s-a spus destul, de vorbit s-a vorbit mult, de crezut, pare-se, au crezut mai puțini că nu-i exclus să vină peste R. Moldova și alte vremuri, „noi”, că e posibil să vină, că se poate întâmpla. Și s-a întâmplat. Exact ca și la Lenin (scuzați-mi comparația) cu „революция, о котором так долго говорили большевики, свершилась….” Schimbarea, pentru care s-a zbătut două campanii electorale la rând Maia Sandu, cu toată dreapta politică și partenerii noștri strategici, s-a produs. Ne-am ales, de pe urma celor două conflagrații electorale cu ceea ce ne-am dorit de mai multe ori de la 1990 încoace și de ce am avut parte doar ocazional și episodic: avem un președinte care promite să fie (sperăm că nu doar de pe ecrane) altfel decât foștii, avem un altfel de Parlament cu o majoritate sigură că va putea ține R. Moldova în mâini și că nu se va schimba la față, ca și altele, după primele ispite și provocări, avem și un altfel de cabinet de miniștri, care – de ce nu? – le-ar urma exemplul primelor două și singurele de până acum, devotate cauzei și interesului național – guvernele Druc și Muravschi.

Vineri, cu votul PAS, Parlamentul a numit Guvernul. Practic, de pe 6 august, PAS a intrat în deplină putere pentru a putea guverna, așa după cum s-a obligat electoral, iar luni, chiar din prima zi de lucru, prim-ministra Natalia Gavrilița a convocat Guvernul în ședință și din prima ședință a conectat „aspiratoarele”. S-a dat start „curățeniei generale”, anunțate de PAS. „În primele luni de activitate sarcina dumneavoastră e să fiți pe jumătate miniștri, pe jumătate procurori. Pe mine și pe cetățeni ne interesează care sunt schemele prin care au fost delapidate fonduri din ministerele voastre și instituțiile subordonate. Cei care fură – dați afară, cei care lucrează – promovați și apreciați”, a fost mesajul de mobilizare a prim-ministrei. Au urmat și primele demisii. Au fost dați afară 22 de secretari de stat și secretari generali, fiind numiți alți 9, noi, în aceeași ședință a fost demis directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), a fost numit un nou șef la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, schimbări de situație la Centrul Național Anticorupție și Consiliul Concurenței, Procuratura Anticorupție și CNA au reținut, în urma unei operațiuni, 18 persoane cu funcții de răspundere din cadrul Institutului de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului (IPOT) (pe faptul abuzului în serviciu, coruperii și traficului de influență), Agenţia pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) a aplicat sechestru pe bunuri de circa 4 milioane de lei, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a depus în Parlament un proiect de modificare a Legii Procuraturii, care implică mecanisme suplimentare de evaluare și revocare din funcție a procurorului general, iar la o zi după asta, președinta Maia Sandu convoca în ședință Consiliul Suprem de Securitate (CSS), la care au fost examinate măsurile întreprinse de către organele abilitate pentru prevenirea eschivării persoanelor acuzate de la răspunderea penală, în cazuri de mare corupţie… S-a întâmplat, după fuga din R. Moldova a marelui afacerist Veaceslav Platon, condamnat, acum 4 ani, la 18 ani de pușcărie în dosarul fraudei bancare și achitat (?!) recent de Procuratura Generală, fapt pentru care în spațiul public, procurorului șef Alexandr Stoianoglo i-au fost aduse acuzații de complicitate și i s-a cerut demisia.

Gheața s-a spart. „Începem să facem ordine de sus, începem să luptăm cu corupția mare, cu abuzurile la nivel înalt, cu eliminarea judecătorilor și procurorilor corupți. Acești oameni nocivi trebuie să fie eliminați din sistem și la următoarea etapă – sancționați… Milioane de oameni sunt cu ochii pe voi. Provocările sunt mari, iar așteptările și mai mari”, le-a atras atenția Maia Sandu miniștrilor.

Angajament peste angajament. Vrea PAS să impresioneze? Posibil. Dar cel mai probabil, PAS și, în special Guvernul, se grăbește să nu întârzie cu schimbările. „Guvernul actual are o misiune extrem de importantă – să demonstreze oamenilor că Moldova poate fi guvernată de oameni cinstiți… unde în capul mesei este legea și nu pofta boierului. Acest guvern nu va fura, nu va crea legi care să permită furtul, nu va împărți bani publici cu procent, nu va crea companii abonate la achiziții, nu va privatiza pentru feciori și fini proprietățile statului și nu va proteja escrocii, bandiții și monopolurile care jecmănesc oamenii acestei țări… Vom curăța instituțiile statului de oameni corupți, vom face tot posibilul ca justiția să se curăţe de grupurile de interese care vând decizii și protejează hoții, vom face tot posibilul să recuperăm banii din miliard și din alte scheme care se ascund în alte țări sau chiar în Moldova. Vom ținti confiscarea averilor celor corupți și din acei bani vom repara școli, aziluri, case de cultură și drumuri”, sunt câteva repere-cheie din programul de guvernare al Cabinetului Gavrilița.

PAS și-a proiectat să facă cât nu au făcut toate guvernele, președinții și parlamentele de până la ei. Vor reuși? Depinde de puterea de corupere a sistemului. Dacă Șor și Platon, condamnați la 7 și 18 ani în cel mai mare dosar de corupție, sunt în libertate, înseamnă că puterea de rezistență a sistemului rămâne mare. Mobilizarea la lupta cu sistemul trebuie să fie una generală. Cu părere de rău, PAS se ține izolat de restul mediului politic și asociativ. Evident, nu te poți prinde la braț cu oricine, dar și fără nimeni tot nu e soluție. Deocamdată, toată miza PAS sunt partenerii strategici din Vest. Da, ei contează mult. Dar lupta pentru o Moldovă nouă se va da la Chișinău, Cahul, Ungheni, Soroca… La începutul anilor `90, toate luptele câte s-au dat pentru desovietizare erau câștigate prin efort unitar și prin mobilizare generală. PAS mai departe de un apel, în esență propagandistic, nu a mers. Iar lupta abia începe.