Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   „Lingura de viață” de la…

„Lingura de viață” de la Lețcani

„Ventilația bolnavilor de COVID, care nu mai au loc la oxigen sau ATI, se face practic cu mâinile goale. Medici, asistente medicale, infirmiere fac cu schimbul, rând pe rând, la balonul cu oxigen. Ca în război, într-un spital de campanie. Cu toții funcționează precum un ventilator uman, iar mâinile lor luptă pentru fiecare respirație a bolnavilor”, scria, acum câteva zile, Ziarul de Iași. Am răsfoit presa din România ca să înțeleg în ce condiții și cum se descurcă cei 32 de lucrători medicali din R. Moldova, plecați la începutul săptămânii într-o misiune umanitară la spitalul modular din Lețcani, județul Iași.

„Dacă mai rău nu poate fi, fiecare zi ne demonstrează că poate fi şi mai rău”, spune un doctor, citat de Ziarul de Iași. E despre starea grea a bolnavilor din spitalele românești. Pacienții pe care încearcă să-i salveze în aceste zile medicii din România, dar și cei din R. Moldova, „sunt cu forme foarte severe, care aveau nevoie de ATI… Vârstele, din ce în ce mai tinere. Cel mai tânăr pacient cu COVID, de 27 de ani, aparent sănătos înainte de pozitivare, era într-o stare gravă. Are tulburări renale, de coagulare, metabolice, necesită o terapie extrem de susținută pentru o „lingură de viaţă”… Este nevaccinat”. Presa din România descrie cum, de obicei, acești pacienți se agață cu mâinile de combinezoanele „cosmonauților” (așa sunt echipați lucrătorii medicali din secțiile COVID), şoptindu-şi disperarea: „Salvați-mă, vă rog!”. Nevaccinați – 99%.

Echipa umanitară, care a plecat la Iași din R. Moldova, nu are cum să descopere acolo o situație nouă, pentru că în spitalele din care au plecat e exact ca și la Lețcani: oameni nevaccinați, chinuiți de boală mai dur, mai necruțător, mai violent decât pe timpul valurilor pandemice precedente. Da, faptul că medicii de la noi vorbesc aceeași limbă cu pacienții de la Lețcani e un mare avantaj pentru suferinzi.

Pe Zoe nu o cunosc personal, dar ieri am aflat că e foarte tânără, este doctoră la Urgențele din Chișinău, muncește în Terapie Intensivă și acum salvează vieți la Lețcani. Ieri dimineață, am citit un mesaj scris de Zoe despre locul pe care îl ocupă medicina în viața sa. Zoe spune că, atunci când a auzit că România solicită ajutor pentru combaterea COVID-19, nu a avut dubii că trebuie să plece. Ea amintește despre ajutorul acordat de România R. Moldova chiar de la începutul pandemiei: donația de echipamente medicale, de vaccinuri, dar și delegarea unei echipe medicale profesioniste într-o misiune umanitară în spitalele din R. Moldova.

Până acum, Zoe nu a făcut postări referitoare la situația foarte gravă din spitalele de la noi sau despre necesitatea vaccinării. A muncit zi de zi cu dăruire de sine, fiind aliata puterii de viață de care are nevoie fiecare pacient, în special, dacă e internat la Terapie Intensivă. „Cred că a venit timpul să îmi expun și eu părerea. Vaccinarea este unica salvare pentru noi”, scrie Zoe, regretând faptul că și în sistemul medical de la noi sunt oameni care promovează antivaccinarea. Zoe însă este sigură că aceștia nu au văzut niciodată cum se zbat între viață și moarte pacienții din Terapie Intensivă, afectați de COVID. Recomandarea tinerei doctore e ca pacienții să neglijeze opiniile unor astfel de persoane, care promovează antivaccinarea.

Zoe povestește că în România echipa noastră de lucrători medicali a fost primită prietenos și cu multă recunoștință. „Vrem să întoarcem cât mai repede pacienți din Terapie Intensivă acasă, în familiile lor”, spune Zoe.

Nicio nuanță de patetism, nicio aluzie la eroism sau la sacrificiu, nici urmă de orgoliu… Medicii care muncesc cu pacienții cu COVID din terapie intensivă au, probabil, alte măsurători pentru munca pe care o fac. Ei o fi măsurând clipele, orele, zilele, „lingurile de viață”, dăruite fiecărui pacient. Și pentru ei nu contează dacă aceștia sunt sau nu vaccinați, dacă sunt vaccinați cu-adevărat sau și-au cumpărat certificate false, pentru a putea călători, riscând să răspândească boala, inclusiv către cei apropiați, scumpi și dragi…