Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Jurnaliștii lui Putin, înrolați…

EDITORIAL Jurnaliștii lui Putin, înrolați la Chișinău

Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă

Mașina mediatică creată de Kremlin este o industrie enormă, creată metodic, timp de zeci de ani, și care s-a extins pe întreg globul. Republica Moldova a fost foarte ușor de cotropit mediatic, iar spațiul informațional al acestui stat a fost mereu, timp de 30 de ani, controlat de mass-media Federației Ruse. De ce? Din cauza corupției și colaborării criminale dintre 2 autorități corupte, de-a lungul anilor, de la Moscova și de la Chișinău.

O instituție media controlată de un stat cleptocrat nu trebuie acceptată de nicio țară din lume, pentru că nu are nimic în comun cu jurnalismul real și cu interesul public. Cu toate acestea, canalele rusești au activat constant pe teritoriul R.Moldova și au intoxicat în permanență cetățenii.

Totodată, presa independentă autohtonă, care și-a pus mereu scopul să respecte deontologia și etica profesională, servind primar interesul public, a fost marginalizată permanent, fiind ignorată sau chiar atacată de către toate puterile în stat: de exponenții guvernelor, ai afacerilor, ai caselor de publicitate, ai sondajelor de opinie.

Banii din publicitate de la marile afaceri europene sau de la businessurile locale au mers mereu, majoritar, la redacțiile controlate de oligarhi care retransmiteau canale rusești. Toți aveau scuze și explicații, toți se erijau în mari protectori de norme democratice, toți ziceau că nu au nimic cu presa independentă, dar regula e că trebuie să meargă acolo unde e audiența. Banii Moscovei, de rând cu banii afacerilor europene, au mers ani în șir să întrețină redacții care au emis falsuri, manipulări, comenzi politice, distorsiuni și armate de troli.

În sfârșit, bula a plesnit tocmai acolo unde nu se așteptau pseudojurnaliștii de la posturile pro-Kremlin. Luni seara, jurnalista Marina Ovseannikova a ieșit în timpul emisiei vestitului program de știri „Vremea” de la principalul post al statului rus „Pervii kanal” cu o coală de hârtie pe care scria: „Opriți războiul, nu credeți propagandei, sunteți mințiți”. Jurnalista a fost aclamată ca o mare eroină în primele ore. Totuși, eroismul ei a fost contestat, oamenii consideră că răul pe care l-ar fi făcut ea până în cel moment, lucrând ani în șir la acel post de televiziune care a tirajat minciuni, e prea mare și acum e greu de reparat. Totuși, fapta ei a încurajat și pe alții să se retragă din această mașinărie care propagă războiul și acoperă crimele regimului rus împotriva Ucrainei.

La Pervii Kanal, NTV și alte canale putiniste au început să apară fisuri. Propagandiștii cu legitimații de reporter au început a părăsi corabia mediatică: unii au fugit în state europene, având deja imobile procurate acolo, alții – nu mai pot fugi încolo, dar încearcă să-și ia bilet, cei rămași rămân tot mai frustrați și își pun tot mai multe întrebări fără răspuns.

Cei care pleacă, își salvează doar parțial reputația, cei care rămân și-o îngroapă de tot.

Dar problema noastră nu e la Moscova, e la Chișinău, unde există mai multe redacții care servesc regimul de la Moscova: NTV Moldova, Accent TV, Pervii Canal, controlate de către acoliții lui Igor Dodon, dar și posturile preluate de către Ilan Șor.

Această perioadă a războiului, cu toată tragedia ei, e o mare oportunitate de purificare pe toate segmentele: politice, guvernamentale, mediatice. Acum devine imposibil să fii la mijloc, oleacă să-l susții pe Putin și oleacă să îți fie milă de copiii omorâți în Ucraina, oleacă să primești salariu de la NTV și un pic în suflet să fii solidar cu refugiații, un pic să spui minciuni la TV, dar acasă să fii împotriva războiului.

Această tragedie aduce un sentiment de eliberare: oricine îl susține pe Putin, oricine îi justifică acțiunile criminale în Ucraina, fie cu tancul sau cu armele mediatice, este complice la crime de război și va fi tratat ca atare. Orice persoană cu legitimație de jurnalist trebuie să se retragă imediat și necondiționat din această mașinărie și să treacă de partea adevărului, explicând acest război și condamnându-l. Orice întârziere de a face acest lucru va dăuna posesorilor de legitimații, iar spălarea imaginii va dura sau poate chiar va eșua.