Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Iubesc socialiștii Moldova?

Iubesc socialiștii Moldova?

„Vin americanii…” – bat tobele pe la toate colțurile, vrând să asmuțe electoratul împotriva „dreptei”, Dodon cu socialiștii. „Păzea: R. Moldova e în pericol. Jandarmul român e la Prut”, ne sperie Voronin și comuniștii. Și, de fapt, mint. Și unii, și alții ascund (pentru că au Mosova în spate) că R. Moldova nu ar fi supraviețuit ca stat (cu un sfert de teritoriu sub ocupație militară străină) fără sprijinul României și comunității euro-atlantice. (Dle Voronin, cine a dat foc Declarației de Independență?) Dacă nu erau America și România, R. Moldova ar fi fost azi, în cel mai bun caz, o a doua Abhazie sau Osetie de Sud.

Suntem în ultimele zile ale ultimei săptămâni electorale, în care se vor da cele mai grele lupte între principalii concurenți, cu mai multă, decât de obicei, animație, trucaje și provocări. A fost și rămâne. Ultimele zile de campanie sunt, de obicei, orele-pik ale „stângii”. În public, indiferent pe ce canale, vor fi scoase, pe ultima sută de metri, toate zoaiele și mizeria care a rămas neturnată și insinuările care au rămas nefăcute în adresa „dreptei”. Zilele de până duminică sunt ultimele ocazii, în care comuniștii și solialiștii, Dodon și Voronin, vor încerca să-i servească cât mai multe gogoașe electoratului ca, după, să uite de „generozități” sau să-l ia peste picior, așa cum o făcea Andrei Sangheli, după ce agro-comuniștii (PDAM) câștigase (prin fraudă masivă) alegerile parlamentare din 1994. La „paharul de vin” cu ocazia câștigului electoral, Sangheli ar fi ridicat, între ai lui, primul pahar cu dedicația: „Să bem pentru proști. Cu ei am câștigat. Trăiască proștii”, adică credulii care se lăsase ademeniți cu „spicușorul” agrarienilor și-i votaseră. Unde au ajuns țăranii peste patru ani cu agrarienii la putere și cum au procedat cu dânșii, s-a văzut la alegerile din 1998, când PDAM, după ce își bătuse joc de țăran și de sate, nu au putut acumula nici 2% din voturi. Lumea a înțeles că a fost mințită cu „spicușorul”, folosită, jucată, dusă de nas, dar târziu, după ce agrarienii se făcuse, în mare parte, moșieri pe contul țărănimii, a cotelor lor părți la pământ și la proprietăți.

Au plecat agrarienii și au venit comuniștii, au plecat comuniștii și au venit democratii, au plecat democrații și au venit socialiștii. S-a schimbat ceva? S-a schimbat. Comuniștii s-au revopsit în toate culorile politice posibile pentru a rămâne la putere, R. Moldova a ajuns, sub ei, un stat mafiot și banditesc, cel mai sărac din Europa, cu o speranță de viață în degradare, cu peste un milion de emigranți și peste 3000 de milionari (date oficiale și, evident, probabile) – aceștia nefiind nici profesori, nici medici, nici țărani, nici muncitori, nici primari, nici savanți, nici scriitori, nici exponenți ai culturii… Milionari în R. Moldova – lucru deja știut, ajung cu precădere cei din politică sau cu acoperire politică. Dodon cu anturajul, spre exemplu, sau Voronin, sau Șor, sau Usatîi, ca să nu ne afundăm prea mult în listele celor 23 de candidați, care concurează pe 11 iulie, că sunt prea mulți. Ce fel de bani sunt? Curați? Ca să fie curați, sunt prea mulți. Și-atunci? Veniți la culioc? Din „sponsorizările” Moscovei, din licitații trucate, credite neperformante și alte hoții, contrabandă, spălări de bani?… Hoția în eșaloanele puterii de stat a devenit într-atât de obișnuită, încât nu mai e o problemă nici măcar pentru justiție… Legile nu au putere în fața hoției. În loc să ajungă pe mâna procuraturii, să fie anchetată și condamnată, hoțimea a aderat ori și-a făcut partide (analizați listele electorale) și stau la rând să fie votați, să ajungă deputați, să își trăiască liniștea în spatele imunității parlamentare și să fure mai departe. Că asta le-a fost mereu interesul. Sau credeți că peste noapte Dodon, Șor, Voronin… au devenit alții decât au fost? Ce zice vorba populară? „Lupul păru-și schimbă, dar năravul ba”.

Ce facem duminică sau în zilele care au mai rămas până duminică? Le vindem votul (că ei au de unde) și votăm perpetuarea banditismului și hoției la guvernare, sau votăm schimbarea? Diaspora votează schimbarea. „Dreapta” politică votează schimbarea. Pe rețelele de socializare, alegătorii, care s-au săturat de minciună și promisiuni deșarte, nu mai votează comuniștii și nici socialiștii. Dodon și Voronin sunt în derută. Toate sondajele de opinie din ultima lună îi dau pe comuniști și socialiști (BECS) în scădere față de PAS și alte partide politice (-8,5% față de PAS, cel mai recent sondaj BOR).

Joia trecută, Dodon a plecat la Moscova. La întoarcere a declarat presei că a fost după sprijin electoral. Ce a promis Dodon Kremlinului, în schimbul sprijinului, nu e greu de presupus, știind că Dodon e gata să plătească orice preț pentru a rămâne în politică. Iar Dodon în politică înseamnă și hoție, și trădare. Câteva zile mai târziu, presa a scris că Moscova a trimis la Chișinău și în zonele simpatizante Rusiei (Transnistria și Găgăuzia) mai mulți agenți de influență pentru a deturna rezultatele alegerilor în favoarea partidei electorale proruse. Iar asta înseamnă nu doar Blocul socialiștilor și comuniștilor, ci și Partidul Șor și Blocul „Renato Usatîi” (vorbim de cele pe care Moscova speră să le poată propulsa în Parlament). Duminică, la Chișinău, Voronin și Dodon și-au scos simpatizanții la o defilare electorală, cu genericul „Iubesc Moldova”. O mai mare absurditate, greu de închipuit: cum să iubești Moldova pe care o prazi? Ce-i asta: tâmpenie sau cinism? În 30 de ani de existență, nimeni nu a umilit și nu a furat R. Moldova mai mult decât fosta nomenclatură sovieto-comunistă, indiferent în ce culori politice s-a deghizat. Dacă vrem să punem punct acestei mizerii, duminică avem de făcut două lucruri. Unu: să nu votăm cu „stânga” politică: Blocul socialiștilor si comuniștilor, Blocul „Renato Usatîi” și Partidul Șor. Niciun vot „stângii”. Și doi: să ieșim masiv la vot. Altfel nimic nu se va schimba. E ca și cum nu am avea alegeri.