Principală  —  Blog   —   Într-o lume în schimbare, cum…

Într-o lume în schimbare, cum putem sprijini oamenii să aibă atâția copii câți își doresc?

Editorial de Ziua Mondială a Populației, marcată pe 11 iulie

Karina Nersesyan, Reprezentanta Fondului ONU pentru Populație (UNFPA) în Republica Moldova

Ce se întâmplă cu ratele natalității în Moldova și în lume? Aproape zilnic suntem expuși la știri cu titluri alarmante despre scăderea numărului de copii născuți. În unele țări, precum Ucraina sau Coreea de Sud, rata natalității a coborât sub un copil de femeie. Chiar și în unele țări cu ratele fertilității tradițional ridicate, cum ar fi Turcia, de exemplu, cifrele sunt în scădere. Europa, la fel, urmează aceeași direcție: în jos.

De ce se întâmplă acest lucru? 

Când sunt întrebați câți copii își doresc, majoritatea oamenilor – inclusiv în Republica Moldova – spun, în general, că vor doi sau mai mulți copii. În realitate, ajung să aibă mai puțini. Așadar, ceva le stă în cale.

Un nou raport global al UNFPA – Fondul ONU pentru Populație, încearcă să răspundă la această întrebare. Prin chestionarea a 14 mii de persoane din 14 țări, raportul identifică motivele pentru care mulți nu reușesc să aibă familiile pe care și le doresc.

Principalul obstacol este cel economic. Peste jumătate dintre respondenți (54%) au indicat lipsa resurselor financiare, a locuințelor accesibile, insecuritatea locului de muncă sau costurile ridicate pentru îngrijirea copiilor drept factori esențiali pentru luarea deciziei de a avea sau nu copii.

Alți factori importanți includ problemele de sănătate, cum ar fi infertilitatea (24%), temerile legate de viitor (19%), normele de gen rigide sau problemele în relații. Unii nu găsesc partenerul potrivit (14%), în timp ce alții consideră că partenerul nu se implică suficient în îngrijirea copiilor (11%). Tot mai mulți tineri rămân singuri, adesea din cauza diferențelor de valori și a unor atitudini contradictorii cu privire la rolurile tradiționale de gen atribuite în relație.

Raportul conturează o lume în care mulți oameni, pur și simplu, nu reușesc să-și formeze familiile la care au visat. Printre persoanele de peste 50 de ani, 40% au spus că au avut mai puțini copii decât și-au dorit.

Așadar, mesajul către guvernele îngrijorate de scăderea natalității este clar: problema nu constă în rata scăzută a fertilității în sine, ci în barierele care împiedică oamenii să-și îndeplinească intențiile reproductive.

Aceasta explică și de ce multe politici de stimulare a natalității – cum ar fi alocațiile pentru copii sau reducerile de taxe – nu funcționează. Costurile reale ale creșterii unui copil, în special pentru femei, care ratează oportunități profesionale, sunt mult mai mari decât pot compensa unele ajutoare financiare.

În plus, sprijinul financiar nu rezolvă celelalte obstacole: dificultatea de a găsi un partener potrivit, normele sociale care pun în continuare toată povara pe umerii femeilor, forțându-le să aleagă între carieră și familie.

Mulți tineri sunt, de asemenea, îngrijorați de viitorul personal și de cel al planetei.

Soluția, astfel, nu este să convingem oamenii să aibă mai mulți copii, ci să creăm un mediu în care ei pot să aleagă singuri și să aibă atâția copii câți își doresc. Nu sub formă de presiuni sociale sau metode coercitive, ci prin politici prietenoase care elimină obstacolele reale.

Guvernele trebuie să asculte cu adevărat vocea tinerilor. Să demonstreze că nu vor sacrifica egalitatea de gen și libertatea femeilor de a decide asupra propriului corp în numele statisticilor demografice. Investițiile trebuie să fie direcționate spre locuințe accesibile, servicii de îngrijire a copiilor mici, programe de muncă flexibile, tratamente pentru infertilitate, dar și spre combaterea stereotipurilor de gen, pentru a crea o societate în care bărbații implicați în familie nu sunt stigmatizați, iar tații care se ocupă de creșterea și îngrijirea copiilor reprezintă o normă.

Republica Moldova oferă un exemplu pozitiv. Raportul global al UNFPA „Starea Populației Lumii 2025” menționează practica unei patiserii din Moldova care a deschis un spațiu de îngrijire pentru copiii angajaților. Alături de programul flexibil de muncă și de alte politici prietenoase familiei, inițiativa a ajutat-o pe Anastasia Aslan, angajată a companiei, și pe soțul ei să planifice încă un copil. Mereu și-au dorit o familie mare, iar sprijinul primit la locul de muncă a contat enorm.

Desigur, nu există o soluție magică pentru a influența într-o măsură sau alta rata natalității.

Dar putem înlătura barierele și crea oportunități care sprijină oamenii să-și urmeze visul de a avea familia pe care și-o doresc. Adevărata reușită demografică este aceea în care fiecare persoană poate avea exact numărul de copii pe care și-l dorește – nici mai mulți, nici mai puțini.