Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   În lipsa unor condiții elementare…

În lipsa unor condiții elementare de sanitație în școli, perioada menstruației reprezintă o adevărată provocare pentru fete. Cum putem schimba lucrurile

Proiectul Red Box a fost lansat în Marea Britanie și reprezintă o inițiativă civică care și-a propus să asigure cu obiecte pentru igiena personală femeile, în perioada menstruației, în instituțiile de învățământ. În prezent, proiectul este implementat în peste 50 de țări. În unele, datorită acestei inițiative, s-a reușit să se obțină ca Guvernul să acopere din surse bugetare dotarea instituțiilor de învățământ cu tot spectrul de obiecte pentru igiena personală a femeilor în perioada menstruației. 

Am decis să aduc proiectul în R. Moldova, deoarece cunosc problema igienei în instituțiile de învățământ din experiența proprie, neplăcută. Am crescut în satul Vatici, raionul Orhei. Acolo unde mi-am făcut studiile, nu au existat nici cele mai elementare condiții pentru igiena personală. Veceul era afară, iar despre apă caldă nici nu se punea problema. Situația asta, cred, este cunoscută pentru foarte mulți din generația mea, și nu doar. 

O analiză făcută de noi, arată că, în instituțiile de învățământ general din R.  Moldova, învață peste 80 de mii de fete mai mari de 13 ani, vârsta medie când începe ciclul menstrual. Din acestea, cam 37 de mii își fac studiile în instituțiile din mediul rural. Aproape toate aceste fete nu au condiții normale pentru o igienă corectă în timpul menstruației. 

În lipsa unor condiții elementare de sanitație, perioada menstruației reprezintă o adevărată provocare pentru fetele din instituțiile de învățământ, deseori acestea fiind nevoite să absenteze de la ore din cauza necesității plecării acasă, în căutarea condițiilor normale pentru organizarea igienei personale. 

Pe de altă parte, în instituțiile de învățământ, în special în cele rurale, nu sunt asigurate nici cele mai elementare condiții pentru organizarea igienei personale a fetelor în perioada menstruației. Mai mult de atât, de cele mai multe ori, veceurile sunt amplasate în afara instituției de învățământ și nu sunt dotate nici cu hârtie, săpun sau apă caldă. 

O altă mare problemă reprezintă informația sporadică și tabuizarea subiectului menstruației feminine în comunicarea dintre părinți și fete, fapt care conduce la situații în care o bună parte din fete la început, nu cunosc acțiunile elementare pe care urmează să le întreprindă în perioada de menstruație. 

Pornind de la problemele enunțate mai sus, am decis să lansăm Proiectul Red Box Moldova, care își propune să dezvolte un instrumentariu complex de informare și instruire a fetelor din instituțiile de învățământ din țară, precum și să asigure dotarea instituțiilor de învățământ cu obiectele de primă igienă necesară în perioada menstruației. 

Red Box Moldova își propune să intervină ca proiect-catalizator, care să formuleze modul în care o problemă urmează să fie abordată la diferite nivele (personal, instituțional, național), în vederea soluționării acesteia. 

Reieșind din problema existentă, soluția proiectului poate fi separată în 2 elemente distincte: dotare și instruire. 

Dotare: În cadrul acestei componente a proiectului, se prevede dotarea instituțiilor de învățământ cu boxe din plastic (sau alt material) de culoare roșie, cu o mărime medie, în care să fie incluse soluții pentru igiena personală a femeilor în perioada menstruației și lenjerie intimă nouă pentru schimb în caz de necesitate, șervețele umede, etc. 

În caz de necesitate orice femeie, din cadrul instituției – eleve sau angajate, vor avea acces la boxa respectivă și vor putea beneficia de obiectele incluse în boxă. 

În faza inițială a proiectului, o perioadă expres stabilită în acordul de colaborare cu instituția de învățământ, suplinirea boxei va fi realizată din sursele proiectului, ulterior suplinirea reprezentând o obligație a instituției. 

Instruire: În cadrul aceste componente, echipa de proiect va fi responsabilă de elaborarea instrumentariului și materialului conex desfășurării instruirilor în cadrul instituțiilor de învățământ. Instruirile se vor axa pe prezentarea generală a aspectelor legate de schimbările în organismul femeii în perioada de menstruație, etapele, interdicții, atitudine, gestionare, etc. 

Materialele dezvoltate în cadrul proiectului vor fi transmise personalului instituției de învățământ, ulterior fiind utilizat de către cadrele didactice în organizarea unor instruiri similare pentru generațiile ulterioare de elevi. 

Implementarea cu succes a proiectului urmărește două elemente cheie și anume – pe de o parte ne dorim ca Proiectul să conducă la o creștere calitativă a condițiilor pentru igiena personală a femeilor în perioada menstruației în instituțiile de învățământ, iar pe de altă parte, în sens global ne dorim să atragem atenția autorităților asupra problemei grave, care constă în lipsa practic totală a condițiilor normale pentru igiena personală a copiilor în instituțiile de învățământ. Și aici nu ne referim doar la obiectele de igienă pentru femei, ci și la aspecte elementare precum dotarea cu hârtie igienică, săpun lichid sau apă caldă. 

Doina Cetulean, coordonatoare The Red Box Project Moldova