Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Ferma de curcani

Ferma de curcani

Ei zic că nu se țin de putere, dar tot ce întreprind în aceste zile demonstrează altceva. Devine tot mai clar că ei s-ar considera niște nimeni în afara puterii.

Acești oameni, aduși de prin sate, plătiți la greu și ținuți în arșiță, flămânzi și nespălați, 24 din 24 de ore, sunt primul argument că guvernarea PDM nu acceptă să treacă în opoziție. Al doilea argument, chiar dacă poate părea neserios, este acțiunea de sacrificare a câtorva curcani, organizată pentru a atrage atenția publicului asupra „ingeniozității” membrilor acestei formațiuni, dar și pentru a amuza lumea, determinând-o să creadă că tot ce se întâmplă în jur nu-i decât o farsă și că lucrurile ar putea reveni la trecut. Alt argument, poate cel mai tare, este lipsa de acces a noii puteri, asigurată de oamenii fostei puteri, în instituțiile statului. În actualele condiții, această lipsă de acces pare a fi cel mai mare pericol pentru funcționarea acestui stat. Astăzi, nimeni nu ne poate spune cu exactitate ce fac funcționarii din Guvernul Filip în instituțiile pe care le-au blocat de noua putere, aducând carne de tun în fața sediilor oficiale? De unde banii pe care îi plătesc seară de seară celor care le asigură intangibilitatea instituțiilor statului? Cine poate investiga azi de unde vin acești bani și cum sunt achitați? Zilnic, în centrul Chișinăului au loc acte de corupție, de mituire a celor aduși să stea tolăniți prin corturi și pe trotuare, dar cine poate ancheta astăzi aceste cazuri?

Ar mai fi ceva de spus. În timp ce noul Legislativ adoptă decizii privind crearea unei alte comisii parlamentare de investigare a furtului miliardului, decizii de dezoligarhizare a statului, decizii privind scoaterea din captivitate a instituțiilor de la noi, puterea anterioară mișună nestingherită prin birourile sale de altă dată, având acces la ștampile, la trezorerie, având acces la bunurile și la banii statului. Cine ne poate garanta astăzi că nu se mai fură miliarde? Cine ne poate asigura că atributele puterii din acest stat vor rămâne intacte? Cine ne poate asigura că cei care se țin de fotolii nu fură din tot ce au la dispoziție?

Chiar acum două zile, în ședința din 11 iunie, Pavel Filip le promitea președinților de raionae (cei mai mulți dintre care, prin șantaj, au ajuns membri ai PDM): „Banii o să-i primiți, o să-i transferăm la timp, salariile o să fie date la timp și proiectele pornite – tot la timp vor fi executate”. Dar cei care nu fac parte din PDM vor primi și ei banii la timp?

Tot pe 11 iunie, din buget a fost alocat 1 milion de lei pentru înlăturarea consecințelor ploilor abundente: pentru raionul Fălești au fost repartizate 587 mii de lei, pentru raionul Drochia – 282 mii de lei, iar pentru raionul Strășeni – 240 mii de lei. După care criterii vor fi împărțiți acești bani? Cine va monitoriza aceste cheltuieli? Cine va urmări calea banilor statului, parcursă în aceste zile de dualitate a puterii?