Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Familia netradițională a lui Igor…

Familia netradițională a lui Igor Dodon

La 13 mai, președintele R.Moldova Igor Dodon a intrat în gospodăria familiei Platon din satul Iordanovca, Basarabeasca, fără mască, mănuși, fără niciun semn de respect față de normele epidemiologice și față de securitatea medicală a celor 7 copii și a părinților lor. Înainte de a intra la familia Platon, Igor Dodon a mers la fel de lipsit de echipamente prin niște gospodării agricole din acest raion, care este demult prezent în statisticile naționale drept raion infectat cu coronavirus. 

De ce a mers posibila sursă de infecție Igor Dodon la familia Platon cu 7 copii? Ca să le ducă cu propriile mâini fără mănuși niște jucării și niște dulciuri. De ce? Ca să inaugureze Ziua Familiei. 

Igor Dodon are deja o tradiție, ca de ziua familiei să acorde atenție familiilor cu mulți copii, a vizitat câteva familii an de an în pragul acestei sărbători. Trebuie oare un președinte de stat să ducă personal dulciuri copiilor dintr-o familie cu 7 copii de la Basarabeasca și să nu le ducă nimic copiilor din familii numeroase din celelalte sate? Trebuie oare președintele să ducă jucării unor familii numeroase și să nu ofere nimic familiilor vulnerabile cu puțini copii? Trebuie oare Igor Dodon să ducă dulciuri în general unor copii anume? Sau trebuie să facă ceva pentru toți? Sunt oare dulciurile marea problemă pentru copiii din cel mai sărac stat din Europa? 

Pentru că la prima vedere această acțiune ”prezidențială” pare să încalce normele de igienă, dar și de echitate față de ceilalți copii, am încercat să analizăm impactul asupra stării familiilor din R.Moldova. În anul în care Dodon a devenit președinte (decembrie 2016) au fost înregistrate 21992 căsătorii. După primul său an prezidențial, în 2017 statisticile au arătat doar 20924 căsătorii. Și 9312 divorțuri. În același an a scăzut neobișnuit de mult numărul de nou-născuți de la peste 40 de mii s-a ajuns la 36,6 mii. În schimb a crescut numărul de familii migrate. 

În anul 2018 Igor Dodon a decis să facă ceva mai mult pentru familiile din Moldova. Așa a crezut el, organizând un festival: ”Împreună cu familia, am participat la Festivalul Familiei, organizat de Fundația Primei Doamne “Din Suflet” şi desfăşurat sub egida Preşedintelui Republicii Moldova, în Piața Marii Adunări Naționale. (…) Familia moldovenească trebuie să fie familia completă, care să asigure educația spirituală și morală a copiilor precum și dezvoltarea armonioasă a acestora”. Tot atunci a promis ”ca fiecare familie în care se va naște al 4-lea, al 5-lea, al 6-lea copil și mai mulți, va primi din partea fundației Primei Doamne ”Din Suflet” cîte 4000 de lei”.

La final de an, rezultatul a fost trist. În 2018 trendul negativ pentru familiile din Moldova a continuat: și mai puține căsătorii, mai puțini copii, și mai multe divorțuri, și mai multe familii migrate: 20399 căsătorii, 10721 divorțuri, 34 mii nou-născuți vs 36 de mii în anul precedent.

Igor Dodon nu s-a dat bătut. În 2019 a organizat un Marș al Familiei, cu preoți și drapele, iar pe pagina web a apărut un comunicat care cita exact ce a spus Dodon și în 2018: ”Președintele a specificat că familia moldovenească trebuie să fie familia completă care să asigure educația spirituală și morală a copiilor”. Rezultatele n-au ieșit pozitive. Starea familiei moldovenești a degradat constant.

În acest an Igor Dodon a mers iarăși cu câteva bombonele pe la niște familii defavorizate, iar la 15 mai, de Ziua Familiei va ieși probabil din nou cu familia sa în public, povestind cât e de bine să ai familie tradițională.

Am să spun cu dezamăgire că familia lui Igor Dodon nu e deloc tradițională. Familia tradițională moldovenească, după cum arată statisticile, este una monoparentală (mai mult de jumătate din familii au divorțat în 2018), deseori decimată de șomaj, migrație, alcoolism, violență, copii bolnavi și bărbați care mor devreme. Familia tradițională moldovenească are venituri mici, cele mai mici venituri dintre statele europene.

Astfel, familia lui Igor Dodon, cu case de lux, vacanțe scumpe, venituri nedeclarate, cu fundații obscure este doar o familie tradițională în rândul oligarhilor. Iar dacă un președinte vrea să facă ceva pentru fortificarea familiilor, trebuie să asigure drepturi egale de dezvoltare pentru fiecare copil, să asigure locuri de muncă pentru fiecare părinte, șanse de bunăstare pentru fiecare cetățean, indiferent de statutul marital, de religie sau de sex, căci fiecare cetățean provine dintr-o familie, care îl au drept garant pe președintele R.Moldova.