Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ „Toaca” din vocile cititorilor…

Editorial „Toaca” din vocile cititorilor ZdG

Nu a fost alegerea mea. Mai degrabă, pe 29 iulie, circumstanțele m-au ținut departe de muntele spre care plecase aproape toată echipa ZdG. Colegii mei nu parcurseseră încă cei 1904 de metri, atâți câți sunt până în vârful Toaca  din Masivul Ceahlău, cand aici, la Chișinău, la oră matinală, cititorii porniseră „a bate Toaca”, adresând cele mai calde urări de sănătate, inspirație, curaj și dăruire echipei Ziarului de Gardă.

De ce asociez mesajele cititorilor cu sunetul ce se revarsă, în special prin mănăstiri, atunci când călugării și măicuțele bat Toaca? Pentru că nu există sunet mai înălțător decât cel de Toacă, iar vocile și conținutul mesajelor cititorilor ZdG erau la fel de înălțătoare și încurajatoare. 

A fost o zi în care adresările cititorilor s-au sincronizat cu eforturile membrilor echipei ZdG care au urcat, împreună, vârful Toaca din masivul Ceahlău. S-au sincronizat, pentru că aceste mesaje le-au fost adresate lor. 

Primul care ne-a contactat a fost profesorul Ion Boțan din satul Mingir, Hîncești. Am simțit din intonația bunului nostru prieten că a gândit din timp mesajul, că poate chiar și-a făcut niște notițe, ca să reușească să spună toate urările sale pentru ZdG. „De 19 ani citesc cu mare plăcere și analizez fiecare articol, admirând curajul, mersul numai înainte, pentru a combate fenomenele negative din societate… Este poate singurul ziar în care nu găsești articole supte din deget. Vă doresc sănătate, tinerețe veșnică în lupta pe care o duceți pentru adevăr. Noi, cititorii, vom susține și de acum încolo, transmițând ziarul,  astfel încât să fie citit de cât mai mulți cititori. Eu, bunăoară, am convins trei persoane să aboneze ZdG. Dacă ar proceda la fel toți cititorii, numărul abonaților s-ar tripla”, ne-a transmis emoționat profesorul Ion Boțan. 

Și Ștefan Onofrei, din Durlești, ne-a găsit la primele ore ale dimineții. „Eu, peste câteva săptămâni împlinesc 90 de ani. Azi vreau să spun întregii echipe a ZdG că mă închin devotamentului, eforturilor și insistenței cu care muncește zi de zi. Vă urez din tot sufletul la mai mult și la mai mare”, ne-a spus Ștefan Onofrei, care, din când în când, ne vizitează la redacție, comunicându-ne subiecte importante. Când nu reușește să ajungă, ne trimite scrisori pline de energie de viață.

Silvia Trofim ne-a scris: „Felicitări pentru toată echipa, sănătate și spor în continuare.” Psihologa Daniela Sîmboteanu a transmis felicitări echipei ZdG, subliniind că „cei 19 ani au fost diferiți, precum și parcursul celor 122 copii născuți într-o zi cu ZdG, curajul însă nu v-a lipsit niciodată și acesta a definit unicitatea voastră. La mulți ani, ZdG!”

Cristian Brânză, urmărind pe www.zdg.md pozele în care echipa ZdG urca muntele, a scris cu încurajare „Vă doresc să urcați și pe Vârful Moldoveanu! Ziarului, de asemenea!”

Svetlana Jaman ne-a transmis că pentru mulți ani înainte ne dorește „devotament, empatie și entuziasm”. Calități atât de importante pentru jurnaliști!

Profesoara și jurnalista Larisa Silvestru ne-a scris: „Felicitări întregii echipe a Ziarului de Gardă! Sănătate, putere de muncă și victorii în continuare! Inspirați și încurajați prin profesionalism, asumare de riscuri și responsabilitate!” Da, responsabilitatea și asumarea de riscuri sunt cele care ne pot ține în continuare aproape de cititori. 

Jurnalista Lorena Bogza ne-a transmis, cu acest prilej, felicitări și urări de „mulți ani buni și cu folos înainte!”

Mesajul scriitoarei Eugenia Bulat este despre respectul său pentru „consecvența, tenacitatea și curajul” celor de la ZdG.

Profesoara Margareta Tolstousov ne-a dorit „mulți ani prosperi!”, această urare însemnând izbânzi, rezistență și cât mai multe subiecte de presă  abordate până la capăt.

„La mai mult și la mai mare! Curaj! Capul sus! Cu voi, alături de voi, viața are alt gust”, ne-a transmis jurnalista Stela Berghi.

Ludmila Buzdugan, Galea Emandei, Sofia Drăgălin, Vadim Gruzdev, Lena Conovalu, Angela Chelaru, Rodica Ganea-Alici, Raisa Dogaru, Ludmila Furtună, alți mulți oameni care ne citesc și au tot mai mari așteptări de la ZdG, ne-au transmis urări de „ani rodnici în continuare, cititori fideli, mulți ani de muncă calitativă, respect, succese, puteri și rezistență.” Un munte de felicitări și urări generoase… Exact ca sunetul înălțător răspândit de Toacă. Vă mulțumim!