Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Rachetele rusești, cerul violat…

EDITORIAL Rachetele rusești, cerul violat și fabrica de destabilizare

Luni dimineață câteva rachete rusești au violat spațiul aerian moldovenesc. Au urmat discuții aprinse, alarmante: au trecut deasupra Sorocii, Rezinei, a localităților din regiunea transnistreană! Puteau să cadă în orice moment, puteau să sufere oamenii! Și de ce nu au sunat alarmele? Și de ce tac autoritățile?

Oamenii cred că e pentru prima dată când ni se întâmplă asta și ar trebui luate măsuri ferme, categorice, o dată și pentru totdeauna. Am să afirm ceva acum, fără să fi avut posibilitatea de a verifica informația. Eu cred că obiectele aeriene rusești au violat cerul moldovenesc timp de 30 de ani, doar că nu am știut.

Federația Rusă ține o armată întreagă și un depozit enorm de muniții, ilegal, pe teritoriul Republicii Moldova, timp de 30 de ani. Nicio autoritate oficială moldovenească nu poate pătrunde la Kobasna ca să știe ce fel de muniții se află acolo, care este starea acestora și care sunt riscurile. Specialiștii susțin că o explozie la Kobasna ar sufla de pe fața pământului o bună parte din regiune, cu siguranță ne-ar afecta mai mult decât cele câteva rachete care au zburat deunăzi deasupra Sorocii.

Ca să înțelegem ce putem face acum ca să ne apărăm de o eventuală agresiune rusească, să ne uităm înapoi, să înțelegem cum au fost soluționate agresiunile anterioare. Rusia ne-a atacat cu armata sa la 2 martie 1992, deși eram de jumătate de an stat suveran și independent. De ce la 2 martie? În acea zi, în cadrul unei ședințe solemne la ONU, Republica Moldova era acceptată ca membră a ONU, recunoscută de toate statele ONU. A fost un exercițiu tragic, să fim membri ai ONU și să fim atacați de o armată care staționa ilegal pe teritoriul nostru. Moldova nu reușise măcar să-și creeze o armată, împotriva tancurilor rusești au luptat polițiștii și voluntarii.

Credeți că în 1992 Moldova a luptat cu Transnistria? Există documente confirmate internațional că a fost vorba de o agresiune construită, condusă și susținută de către Rusia împotriva Moldovei. Hotărârea CEDO Ilașcu și alții contra Moldovei și Rusiei e plină de documente și declarații care confirmă acest fapt.

În 1994 președintele Federației Ruse a semnat un angajament public, în fața comunității internaționale și contrasemnat de președintele R.Moldova, asumându-și să își retragă munițiile și armata de pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova. Dar asta nu s-a mai întâmplat niciodată, Rusia nu și-a respectat niciodată propriul angajament, promisiunea propriului său președinte.

Deci, ce facem în această situație, când un stat ne recunoaște oficial, dar ne agresează militar în 1992, apoi își lasă armata și muniția pe teritoriul nostru, apoi își ia angajamentul să le retragă în 1994, apoi nu le retrage niciodată, apoi, în 2022 mai violează și spațiul aerian?

Să recapitulăm ce au făcut autoritățile moldovenești din 1991 și până acum ca să înțelegem ce a mai rămas de făcut. De-a lungul celor 30 de ani, autoritățile moldovenești, toate pe rând, au admis ca Rusia să devină stăpâna și managera reșelelor energetice, inclusiv de gaze, electricitate, combustibili. Totodată, Rusia a fost lăsată să controleze non-stop o pătrime din teritoriul R. Moldova cu tot cu hotar, dar și o mare parte din comerțul cu metale, alcool, produse agricole. Rusia a fost lăsată să controleze aproape in corpore partidele politice, și prin ele, guvernele și majoritățile parlamentare. Rusia a fost lăsată, la fel, să controleze spațiul informațional, televiziunile, ziarele, posturile de radio.

După toate acestea, ce trebuie să facă autoritățile Republicii Moldova acum, când Rusia a violat spațiul aerian, dar cu care avem contract de livrare a gazelor în prag de iarnă? Să alunge toți diplomații, cu tot cu KGB-știi lor din rețelele de gaze? Să mai rabde până la primăvară, ca să nu murim de frig?

Părerea mea de cetățean care urmărește timp de 30 de ani modul în care politicienii moldoveni au admis capturarea siguranței statului de către Rusia, e că orice acțiune ar întreprinde Moldova acum, fie radicală sau formală, Rusia nu va respecta nimic, pentru că Rusia nu respectă Moldova.

Părerea mea e că Moldova trebuie să scape în primul rând de businessurile politice ruso-moldovenești: televiziuni, posturi de radio, ziare, grupuri politice, care toate împreună intoxică și sabotează democrația non-stop. Cu cât mai puține pârghii de destabilizare a situației vor fi, cu atât mai slabă va fi Rusia în Moldova. Cu cât mai bine va coopera Moldova cu Ucraina dar și cu civilizația vestică, cu atât mai slabă va fi Rusia în Moldova. Și să documentăm toate încălcările rusești, și să nu mai admitem relații corupte, nu doar cu Rusia, ci cu nimeni, niciodată.