Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Proteste cu Șor. Și…

EDITORIAL Proteste cu Șor. Și pentru Șor

„Pe pământ avem de toate
Și mai bune, și mai rele…
Și martiri, dar și lichele,
Nedreptate și dreptate
Și-a putea și nu se poate
Și noroi și stele”

(Adrian Păunescu).

Duminică, fugarul Ilan Șor (prin interpușii săi, bineînțeles) a încărcat în autocare și i-a cărat la proteste la Chișinău pe moldoveni, cu miile. Șor vrea să se răzbune pe Maia Sandu și PAS pentru că nu vor să-i ierte dosarul miliardului furat, pentru că – spune el, s-a săturat să se ascundă prin lume, să vagabondeze și nici să revină în R. Moldova nu poate pentru că ar putea fi arestat și condamnat. În R. Moldova – zice Șor, e dictatură, președinta Maia Sandu e dictator și el e decis să lupte cu dictatura și, prin proteste, să dea guvernarea PAS jos.

Poliția a raportat o participare la protestele de duminică de până la 7 mii de oameni. Organizatorii acțiunii dau cifre mult mai mari: de la 20 la 30 de mii. Contează? Da, contează, dacă au fost șapte mii și, cu atât mai mult, dacă au fost 20 ori 30 de mii, pentru că această aritmetică exprimă, în ultimă instanță, condiția social-morală a societății pe fondul unui lanț de crize tot mai severe.

Dacă, cu-adevărat, participarea a fost de 20 sau 30 de mii, înseamnă că ne ducem la fund. Lumea nu se mai orientează în situație și analizează și mai puțin, dacă în decurs de câteva săptămâni 30 de mii de oameni au ajuns să nu înțeleagă că aceste proteste nu au nimic în comun cu interesele celor care protestează, că interesele lor sunt doar cap de afiș. Să fie clar: Șor și „tovarășii” săi de idei nu pentru asta au venit în politică. Protestatarii sunt doar pentru „massovcă” (umplutură). Chiar nu înțelege măcar o parte din această masă protestatară că este jucată în cărți sau nu e clar între ce fel de lume se învârte Șor în Israel? Și de unde vin banii pentru proteste? Și că acești bani costă și vor trebui întorși. Iar Șor nu are altceva ce gaja în schimb decât Orheiul, posibil Chișinăul (din 2023, dacă până atunci Tauber nu ajunge după gratii.).

Duminică, prezent în piață „la ecran”, după ce a provocat lumea să scandeze: „Jos Maia Sandu”, „Demisia”, „Anticipate”, „Victorie”, „Noi suntem poporul”, Șor le-a declarat: „noi (Partidul Șor, n. red) îi vom conduce pe moldoveni așa cum știm noi mai bine” (sik!) și le-a cerut protestatarilor să rămână în corturi și să protesteze mai departe, în timp ce el se desfată în vila sa de lux de pe malul mării Mediterane din Caesarea, Israel.

Curioase sunt două lucruri. Unu: aclamația „noi suntem poporul”. Ce poate avea cu poporul R. Moldova un hoț, un penal condamnat la șapte ani de închisoare, fugar de trei ani prin lume, dat în căutare internațională? Ce poate avea cu poporul un partid, a cărui elite sunt cercetate, repetat, în mai multe dosare de mare corupție? Potrivit mai multor analiști politici, locul Partidului Șor nu e nici în Parlament, nici pe baricade. Partidul Șor trebuie declarat în afara legii. Și doi: „noi îi vom conduce pe moldoveni așa cum știm noi mai bine”. Așa-a-a-a, bună treabă. Șor vrea să ne aducă de unde am fugit. Nu, asta-i în plus. În primul rând, moldovenii au fost deja, – mulțumim,- conduși de alții așa cum au știut ei mai bine. Într-atât de bine, că nu ne putem reveni și până acum. Și doi: moldovenilor, de la o vreme, le place să fie întrebați, dacă-și doresc binele pe care vor să li-l facă alții. Ca să nu nimerească în oală, în loc să nimerească în poală.

Care a fost rostul, cu ce s-a ales lumea din protestele de duminică? În primul rând, cei care au participat la ele, chinuiții și bieții de ei, care au avut de mers 4-5 ore la drum? Protestele s-au încheiat la o oră și jumătate de la lansare, timp în care s-au scandat câteva lozinci de serviciu: „Jos Maia Sandu”, „Demisia”, „Anticipate”, „Noi suntem poporul”, „Victorie” și în care Ilan Șor a promis moldovenilor că-i va face fericiți. Fericiți pe timp de criză? Cu ce? Cu cine? Din ce bani? Ce fel de bani? De unde? Mai are Șor rezerve din miliardul furat? Să admitem că PAS pleacă, s-a produs schimbarea, Partidul Șor e la guvernare. Și? Ce poate schimba un partid corupt cu 5 oameni în cruce? Încep a curge gârlă gazele ieftine de la ruși? Vor fi reluate exporturile de produse vegetale pe piața rusă? Exclus. Pentru asta Moscova va cere cel puțin două lucruri: renunțarea R. Moldova la statutul de țară-candidat UE și trecerea R. Moldova de partea Rusiei în războiul din Ucraina, ceea ce va răsturna toată situația relațiilor Moldovei cu UE, SUA și cu restul lumii. Intrăm într-o daravelă, în primul rând financiară, pe termen nedeterminat. Rusia s-ar putea să vrea să atace din regiunea transnistreană Ucraina pe direcția Odesa, iar Kievul să răspundă atacului și să ne pomenim atrași în războiul cu Ucraina. Ar fi cel mai prost scenariu din câte pot fi. Câți din cei 7, 20 sau 30 de mii s-au gândit la asta înainte de a ieși duminică din casă?

Protestele Partidului Șor sunt un fel de joc de-a războiul. Cine credeți că a câștigat din protestele de duminică?

Șor și gașca care se hrănește (și se hrănește bine) pe lângă el sau cei peste 90% dintre protestatari, care au venit la Chișinău, strâmtorați de viață, supărați pe PAS sau pe toată lumea? Eu nu-i iau în calcul aici pe cei care au făcut-o pentru bani. Doar dacă nu și-au vândut rațiunea. Mă rog, au avut ocazia, nu au luat de la un sărac, au luat de la un hoț (sau mai mulți) care după ce ne-au prădat băncile, încearcă să ne exploateze și nevoile. Circ. Reprezentație publică de o oră și jumătate din care mulți s-au ales cu aclamațiile strigate de la megafoane: „Jos Maia Sandu” etc, iar Șor și partidul s-au ales cu un spor de imagine. Și-au crescut cotația, ratingul. Câți dintre cei 7, 20 sau 30 de mii au înțeles asta? Că PAS nu a reușit mai multe lucruri e adevărat. Că viața s-a scumpit e adevărat și asta. Că Guvernul e slab, iar Gavriliță întârzie cu remanierele e și asta adevărat. Și dacă trebuie de protestat, să protestăm. Dar atenți și clari cu cine, conduși de cine, pentru ce și pentru cine? Chiar să te legi cu Șor și partidul cu cele mai multe dosare penale pe masă? Și o întrebare. În republică avem 56 de partide. Unde-s? De ce au lăsat totul și toate la discreția lui Șor?