Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL. De la nunta din…

EDITORIAL. De la nunta din familia ex-premierului Chicu – la petrecerea de Ziua procurorilor

Mai întâi a fost nunta organizată de ex-premierul Ion Chicu pentru fiul său. O nuntă veselă, cu mulți invitați dragi, jucată departe de ochii presei, la o vinărie de lux, aflată la 36 de kilometri de Chișinău. Era sfârșit de vară 2020, în chiar prima zi de după postul Sfintei Marii, când petrecerea a fost dată în pofida restricțiilor privind nunțile și alte evenimente publice, introduse de Guvernul socrului mare, din cauza pandemiei.

După eveniment, fiind solicitat de jurnaliști, socrul mare a spus că a fost o petrecere micuță, „de familie”. A afirmat asta chiar dacă imaginile făcute publice, inclusiv de către unii invitați, demonstrau că a fost o nuntă în toată legea.

Presa a scris, lumea s-a minunat și s-a revoltat, dar nimeni, absolut nimeni nu a fost pedepsit pentru încălcarea normelor instituite de Comisia Națională Excepțională pentru Sănătate Publică (CNESP). Nici administrația localului, nici organizatorii nu au fost cel puțin amendați cu vreun leu. Mai mult ca atât, socrul mare și-a continuat mandatul de șef de Guvern încă patru luni, gestionând pandemia așa cum a știut el mai bine – cu restricții nerespectate, cu evenimente publice „protejate”, cu amenzi usturătoare aplicate unor necăjiți și cu prime acordate celor care aplicau astfel de amenzi.

De la nunta jucată de familia ex-premierului Chicu, în plină pandemie, a trecut un an și jumătate. Între timp, numărul celor care au suferit de COVID a ajuns la 445 046, iar a celor decedați la circa 10 700… Calculat altfel, deducem că au dispărut de pe fața pământului vreo 10 sate moldovenești de mărime medie.

Câți ar fi supraviețuit, dacă cei din jur ar fi înțeles cu adevărat că pandemia reprezintă un risc pentru sănătate și pentru viață, iar normele pandemice trebuie respectate în măsură egală de către toți, fie că sunt prim-miniștri, deputați, șefi de stat, magistrați, medici, agricultori sau șomeri?

După doi ani de pandemie, R. Moldova rămâne codașă la respectarea acestor norme, dar și la asigurarea protecției individuale, prin imunizare. Lipsa de încredere în felul în care sunt respectate restricțiile e unul dintre motivele acestor eșecuri.

Sâmbătă seara, pe 29 ianuarie, exact în ziua în care, în 1996, prin Decret prezidențial, era instituită sărbătoarea lucrătorilor procuraturii, într-un local din sectorul Râșcani, Chișinău, a avut loc o petrecere veselă, cu invitați de cinste. S-a spus că ar fi fost o petrecere „privată”, de fapt, fiind un eveniment închinat zilei profesionale a procurorilor. Potrivit unor informații din presă, în sala acelui local puteai vedea împreună judecători și procurori, avocați și executori, polițiști și angajați de la Anticorupție. Deci, sistemul nostru de drept era reprezentat integral acolo…

Petrecăreții au neglijat mai multe norme oficiale, or, în condiții de Cod pandemic roșu, sunt interzise întrunirile cu un număr mare de participanți, accesul în localuri în lipsa certificatelor de vaccinare, dar și activitatea localurilor după ora 22.00. În cazul evenimentului din sectorul Râșcani, cu participarea judecătorilor, procurorilor, avocaților și ai altor reprezentanți ai breslelor destinate să facă și să respecte legea în R.Moldova, au fost neglijate toate aceste norme. Chiar și așa, singura „plângere” invocată de către aceștia a fost că ei cu toții ar fi fost „sechestrați”, ținuți în condiții inumane, în întuneric beznă, în fum de țigară, fără aerisire, în schimb, având la dispoziție multă mâncare și băutură. Chiar dacă cele câteva ore de „sechestrare” au trecut repede, cei „sechestrați” oricum au rămas nemulțumiți. Așa, nemulțumiți fiind, au reușit să mușamalizeze cu multă finețe cazul, astfel încât atât Inspectoratul General al Poliției (IGP), cât și Procuratura Generală au emis câteva fraze goale, promițând că vor investiga și că „tratează toate persoanele în mod egal, cu respectarea demnității umane și a tuturor drepturilor ce rezultă din confidențialitatea investigațiilor, prezumției de nevinovăție și a datelor cu caracter personal”.

Da, IGP a mai făcut o tentativă de estompare a dezbaterilor privind petrecerea dată de Ziua procurorilor. Pe 1 februarie a reținut un cetățean care comercializa, la preț de 55 de lei, prânzuri calde gătite acasă de soția sa. Cei care au urmărit această „operațiune”, enervându-se, s-au detașat pentru câteva clipe de subiectul care, de câteva zile, face înconjurul presei.

Să ne amintim că, la noi, școlile și universitățile au trecut integral la studii în regim online, ședințele de judecată, dacă nu sunt contramandate, au loc cu ușile închise, Adunarea Generală a Judecătorilor a fost sistată, pe motiv că întrunirea, în perioada pandemiei, ar pune în pericol sănătatea și viața magistraților, Și alte multe activități sunt lăsate în așteptarea timpurilor în care COVID-ul ar deveni mai puțin periculos. Doar petrecerile cu procurori, judecători, avocați și angajați ai CNA sunt posibile, „în limitele legii”.

Apropo, au sau nu au dreptul să petreacă împreună judecătorii, avocații și procurorii?