Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ De dragul lui Putin,…

EDITORIAL De dragul lui Putin, închide ochii la nenorocirea din Ucraina

Războiul e o nenorocire. Morții din satele și orașele Ucrainei nu sunt doar pe seama rușilor care i-au împușcat sau care au aruncat bombe și rachete peste ei. Acești morți sunt și pe seama noastră, a celor care ani, decenii la rând, am tolerat și mai tolerăm aroganța, orgoliul, falsitatea, lașitatea, îngâmfarea, lăcomia celor care se cred stăpânii acestei lumi.

Războiul din Ucraina, așa precum a fost COVID-ul în ultimii ani, e un test de rezistență pentru întreaga omenire.

Cum ne descurcăm? Cum ne comportăm? Cum îi tratăm pe cei de lângă noi? Cum îi putem ajuta pe cei de departe? Cum abordăm acțiunile politicienilor care, iată, încearcă să-și lustruiască imaginea pe seama suferințelor victimelor acestui război.

La începutul săptămânii, o casă de sondaje a făcut publice date recente despre încrederea pe care cetățenii R.Moldova o au în politicieni. Dintre cei aflați la guvernare, doar Maia Sandu deține un scor în creștere, alți oameni de stat au aflat cu acest prilej că cetățenii nu i-au creditat nici măcar cu un procent de încredere, acesta depășind puțin cota zero. Când testăm nivelul încrederii societății în politicieni, cât de mare o fi fiind diferența între 0,0% și 0,3%?

Deci, puțin peste zero procente au șeful Legislativului și prim-ministra R.Moldova, ratingul lor diminuându-se mult în raport cu datele sondajului din luna februarie.

Și rata de încredere învestită de cetățeni în primarul de Chișinău, Ion Ceban, s-a redus cu peste 5%, ajungând, potrivit sondajului, la 1,5%. E mult sau puțin pentru un primar al unei capitale europene? E foarte puțin, e rușinos de puțin și acest lucru l-o fi înțelegând însuși primarul. Din acest motiv, probabil, încearcă să profite de moment și să-și lustruiască cât mai repede imaginea.

Zilele acestea, pentru că, în martie, a acumulat doar 1,5% din încrederea cetățenilor, primarul a decis să-și „înnobileze” fluxul de știri, postând tot felul de informații care nu au nimic în comun cu munca sa de primar al unui oraș plin de sărăcie și de gropi, dar care pot impresiona publicul. „Sute de refugiați din Ucraina zilnic primesc asistența necesară la Centrul Lukoil”, scrie primarul, indicând că, „pe lângă oferirea locurilor de cazare, a produselor alimentare și de igienă, refugiații beneficiază de consultații juridice, suport psihologic, asistență medicală și logistică de transportare peste hotare, suport în angajarea în câmpul muncii, activități pentru copii, distribuirea hainelor”. În care dintre aceste activități de la Centrul Lukoil, deschis, de altfel, cu suportul Primăriei Chișinău, e implicat primarul?

Urmează alt mesaj, despre pachetele alimentare, „care sunt cele mai solicitate ca tip de asistență”. „Zilnic, cca 300 de kituri cu produse alimentare și de igienă sunt oferite refugiaților… Ieri, Centrul Lukoil a recepționat un lot de donații, iar astăzi urmează un alt lot impunător de produse de la Kaufland”. Dacă cineva dintre cititorii acestor rânduri ar urmări imaginile în care Kaufland a oferit donația, ar putea înțelege că principalul donator nu e nimeni altul decât Ion Ceban, pentru că așa apare în poze: în chiar centrul imaginii, pe fundalul stocurilor de produse donate pentru refugiați.

Cum este implicat primarul în activitățile agenților economici?

Urmează un refren despre prânzurile calde, oferite de Asociația „Ajută un om” și, iarăși, nu e clar ce face primarul pentru buna activitate a celor care le oferă refugiaților prânzuri calde.

Și misiunea medicilor voluntari din Italia și din Israel, care vor oferi consultații medicale persoanelor refugiate, primarul, de asemenea, și-o asumă.

Astfel, primarul creditat de cetățeni cu 1,5% de încredere, încearcă să convingă cetățenii că el ar fi cea mai importantă persoană din capitală, care le poartă de grijă refugiaților din Ucraina: le oferă pachete cu produse de la Kaufland, îi consultă și îi tratează cu medici din Italia și Israel, le oferă prânzuri calde de la „Ajută un om”.

Primarul nu se sinchisește să apară în poze, afișând mesaje caritabile, dar nu și mesaje anti-război. Nicăieri nu veți citi un cuvânt de condamnare de către Ceban a agresiunii rusești din Ucraina. Adică, războiul poate continua, că le poartă el cumva de grijă refugiaților…

Deși se declară implicat în soluționarea problemelor victimelor războiului din Ucraina, primarul nu se deosebește prea mult de partenerul său politic, Igor Dodon, care, în aparițiile sale publice, lasă impresia că nici nu există război.

Dar războiul continuă să omoare oameni și să distrugă orașe și sate. Dacă, de dragul lui Putin, închideți ochii la nenorocirea din Ucraina, de ce atunci cetățenii v-ar credita cu mai multă încredere?