Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial de Aneta Grosu: Tăcere…

Editorial de Aneta Grosu: Tăcere pe timp de război

Luni, cei 20 de medici, asistente medicale, dar și cei 7 paramedici care timp de două săptămâni s-au aflat în misiune umanitară la spitalul modular de la Lețcani, județul Iași, au revenit acasă, în R. Moldova. În cadrul misiunii, aceștia au muncit în ture de câte 12 ore, completând eforturile depuse de echipele medicale pentru tratamentul pacienților infectați cu COVID-19.

„Ați tratat pacienții ca și cum erau rudele apropiate ale dvs.”, le-a spus la despărțire Florin Roșu, directorul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași și acest mesaj a însemnat mai mult decât toate mesajele pe care le-au auzit în cele două săptămâni colegi și pacienți.

Echipa din R. Moldova a muncit în condițiile în care în România au fost înregistrate peste 1.744.440 de infectări, iar peste 53.300 de persoane au decedat din cauza COVID.

Situația nu e deloc mai bună în R. Moldova, dar efortul medicilor și paramedicilor de la noi depus pentru salvarea pacienților gravi de dincolo de Prut e cu atât mai valoros.

Reveniți acasă, cei care timp de două săptămâni au muncit în ture la Spitalul modular din Lețcani s-au încadrat imediat în acțiunile de salvare a bolnavilor de aici, care sunt la fel de gravi și la fel de mult necesită grijă, efort, înțelegere, răbdare, dedicație. Sunt 621 de zile de pandemie, perioadă în care angajații sistemului medical și-au sacrificat sănătatea, liniștea, puterile, dar și viața, pentru salvarea pacienților cu COVID. S-a scris mult despre riscurile cu care se confruntă fiecare angajat al sistemului medical, contactând cu astfel de pacienți. Rostul? Se pare că toate eforturile de a relata despre sacrificiile angajaților din spitale sunt simple mesaje de admirație și recunoștință, nu și lecții de învățat pentru pacienți. Astăzi, deși au trecut aproape 9 luni de la demararea campaniei de vaccinare în R. Moldova, spitalele sunt pline de persoane nevaccinate, afectate de COVID. Unii așa și nu cred că există COVID, alții nu au încredere în vaccin. Dacă crezi că această maladie nu există, ce cauți în spital, de ce accepți tratamentul unei maladii „inexistente”? De ce unor astfel de pacienți nu li s-ar propune tratamentul în izolare, condiții de casă, cruțând astfel sănătatea și eforturile medicilor care, de altfel, susțin că, în lipsa încrederii în medic sau în tratamentul indicat, vindecarea este imposibilă…

Da, fiecare este în drept să creadă sau să nu creadă în puterea de protejare conferită de vaccinurile anti-COVID, așa precum fiecare angajat medical are dreptul la protejarea sănătății și vieții proprii. Cei peste 130 de angajați ai spitalelor din R. Moldova ar fi putut rămâne în viață, dacă nu se infectau de COVID, în mare parte, de la pacienții lor. Ulterior, vaccinarea angajaților din spitale, în proporție de 90%, a dat rezultatul așteptat. Astfel, de la începutul campaniei de vaccinare, adică în ultimele 9 luni, au decedat de COVID doar doi medici, ambii nevaccinați. Argumente solide pentru cei care vor să le cunoască.

În aceste zile, experiența Portugaliei privind organizarea campaniei de vaccinare a ajuns pe primele pagini ale presei europene. Și presa din România scrie că Henrique Gouveia e Melo, fost comandant de submarin, este eroul Portugaliei în lupta împotriva COVID-19. Acesta, fiind militar de profesie, a convins portughezii, dar și migranții din țara sa că vaccinarea este singura soluție în lupta cu boala.

Henrique Gouveia a pus la punct o cooperare eficientă între militari, medici și oficiali locali. Astfel, în doar șapte luni, țara sa a devenit lider european la rata de imunizare a populației. Astăzi, aproape 90% dintre locuitorii Portugaliei sunt vaccinați, deci liberi.

Mai întâi, Gouveia e Melo a constituit o rețea din circa 300 de centre de vaccinare, multe având sediul pe stadioane municipale. Aproximativ 5.000 de medici, asistenți medicali și voluntari au luat parte la administrarea vaccinurilor. De la portughezi ar trebui să mai învățăm că nu atât vaccinarea propriu-zisă contează, ci și capacitatea de a vaccina concomitent cât mai mulți oameni, pentru a crea o imunitate de grup.

Într-un interviu pentru hotnews.ro, viceamiralul portughez spune că în campania de vaccinare a folosit mijloace militare și retorica de război. Acesta îi întreabă pe români, pe toți românii: „Câți oameni mai trebuie să moară ca să înțelegeți că sunteți într-un război?”