Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Ce ar fi făcut…

EDITORIAL Ce ar fi făcut de ziua lor cei 120 de lucrători medicali, răpuși de COVID?

Peste câteva zile ar fi fost duminica lor…

Ecaterina Litvinschi, medic din Cricova, oricum ar fi fost la muncă, așa cum obișnuia chiar și la cei aproape 80 de ani de viață.

Ala Gratii, medic de familie din Chișinău, ar fi citit mesajele de felicitare adresate de pacienții săi, ar fi împrospătat florile primite în ajun, aranjându-le frumos în glastră.

Nina Ostapova, medic cardiolog la Bălți, ar fi ascultat și în această zi inimile pacienților săi, căutând să audă orice posibil risc în bătăile lor.

Emilia Rusnac, doctoră de familie în satul Danu, Glodeni, ar fi răspuns, fără ezitare, la sunetele de telefon ale pacienților săi, mai ales ale celor îngrijorați din cauza unor probleme grave de sănătate.

Ana Vasilean, asistentă medicală la Ungheni, ar fi fost și în acest an veselă, bine dispusă, ajungând în centrul atenției colegilor și pacienților săi, în această zi de sărbătoare.

Gutiera Bideac, medic ginecolog la Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, ar fi vorbit cu vreo pacientă despre maternitate, despre minunea care este orice copil nou-născut în viața mamei sale.

Galina Haruța, medic de familie în Chișinău, ar fi primit nesfârșite urări de sănătate și de bucurii, de la pacienții săi, care o considerau și o consideră în continuare un om prea blând, prea implicat, prea săritor la nevoie.

Vera Caraivan, asistentă medicală la Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, ar fi umplut inimile colegilor sîi cu bucurii și cu gânduri senine, pentru că așa era ea, întotdeauna.

În satul Bilicenii Vechi, Sângerei, medicul de familie Svetlana Manoil ar fi risipit disperarea din sufletele pacienților săi, povestindu-le că mâine va fi o nouă zi, așa cum îi plăcea să constate în situații care păreau fără soluții.

Eugenia Alexeeva, asistentă medicală la Institutul de Medicină Urgentă, ar fi ajuns neapărat pe la spital, chiar dacă ar fi avut zi liberă. Ce fel de sărbătoare fără pacienți? – s-ar fi întrebat ea.

Sunt doar câteva nume, adunate aleatoriu, dintr-un număr de 120 de angajați din domeniul Sănătății, decedați din cauza COVID-19, profesioniști care, în acest an, nu au mai ajuns să marcheze ziua lor, Ziua lucrătorului medical.

În cei doi ani de pandemie, sistemul medical din R. Moldova a sărăcit cu 120 de medici, asistente medicale, infirmiere. Numărul celor care au abandonat sistemul din cauza riscurilor de contaminare cu virusul ucigaș la care erau supuși toți angajații din sănătate rămâne deocamdată necunoscut, la fel cum e și numărul celor care au suplinit locurile eliberate, după decesele subite ale celor răpuși de COVID.

Am răsfoit sute de mesaje scrise post-mortem despre cei 120 de angajați ai sistemului medical, decedați din cauza COVID-19. Ce frumos ar fi fost ca astfel de mesaje să le fi auzit chiar ei, pe când erau în viață. Cei care i-au cunoscut spun că, în acea pandemie, au avut de suferit și au decedat cei mai buni. Profesioniști desăvârșiți, oameni care, în viață, au știut mai mult și mai bine să dăruiască decât să primească. Și nu doar virusul e de vină de suferința și de plecarea lor. Sistemul de sănătate, dotat prost, a devenit, acum doi ani, prăpastia care a înghițit peste 100 de mii de vieți. Să nu uităm că toți angajații din sistemul medical intraseră în pandemie neinformați, prost asigurați cu echipamente de protecție. Mulți dintre aceștia aveau maladii cronice, pe care nu au avut timp să le trateze și să le monitorizeze, dăruind, prioritar, viață și sănătate pacienților săi.

Ce a învățat sistemul medical în urma acestor pierderi?

În ajunul sărbătorii profesionale a lucrătorilor medicali, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a făcut o dezvăluire șocantă pe rețelele de socializare.

Nu pot și nu e de înțeles cum s-a făcut, că ani de zile, în baza tehnico-materială a Institutului Oncologic nu s-a investit aproape nimic. Instituția nu are un tomograf propriu și nici RMN, mamografe performante, deține doar un singur aparat modern pentru radioterapie, și acela instalat anul acesta, nu are mașini suficiente de anestezie și nici de dializă pentru pacienții oncologici”, constată Ala Nemerenco.

Să recunoști dezastrul dintr-o importantă instituție medicală de profil republican și să promiți că vei face chiar „mai mult decât îți stă în puteri” ca această instituție să fie reformată e mai mult decât o felicitare de Ziua lucrătorului medical, dar dezastru nu e doar la Oncologie. Care alte instituții medicale ar fi la rând?