Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ 40 de zile de…

EDITORIAL 40 de zile de război. Icoana lui Putin la Chișinău

Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă

La 40 de zile de la declanșarea războiului ruso-ucrainean, omenirea a descoperit cel mai strașnic moment al războiului: masacrul de la Bucea. Civili morți peste tot, în beciuri, pe străzi, în propriile case. Copii, femei, bătrâni omorâți fără vină și fără niciun drept. Pentru moment, nici măcar în Rusia pedeapsa cu moartea nu e permisă, deci, rușii care au intrat în Ucraina cu forța, fără vize, fără invitație, au torturat și au omorât, sunt criminali care au încălcat o mulțime de legi naționale și internaționale.

Declarația Universală a drepturilor Omului, adoptată de ONU în 1948, este ratificată și de către Rusia. Acest document spune că: Toate ființele umane se nasc libere și egale în demnitate și în drepturi; Orice ființă umană are dreptul la viață, la libertate și la securitatea persoanei sale; Nimeni nu va fi supus la torturi, nici la pedepse sau tratamente crude, inumane sau degradante; Nimeni nu va fi supus la imixtiuni arbitrare în viața sa personală, în familia sa, în domiciliul lui.

Iar ultimul articol al acestei Biblii a Drepturilor Omului se spune: Nicio dispoziție a prezentei Declarații nu poate fi interpretată ca implicând pentru vreun stat, grupare sau persoană dreptul de a se deda la vreo activitate sau de a săvârși vreun act îndreptat spre desființarea unor drepturi sau libertăți enunțate în prezenta declarație.

Federația Rusă, fiind semnatară a acestei declarații, membră a ONU, membră a Consiliului Suprem de Securitate, tocmai asta a făcut – a desființat sensul protecției drepturilor umane, comițând nenumărate crime de război.

Frica cea mare a omenirii la acest moment este că situația devastatoare de la Bucea ucraineană s-ar putea să nu fie ultima. Nimeni nu știe câte victime sunt acum la Mariupol sau în alte orașe și sate care încă rămân ocupate ilegal de către armata rusă. Frica cea mare este că Putin și armata sa ar putea omorî și mai mulți oameni, de aceea întreaga omenire încearcă să facă tot ce poate, ca să contribuie la oprirea acestui masacru, ajutând Ucraina și ucrainenii să lupte și să supraviețuiască, contribuind ca Rusia să fie sancționată și descurajată să mai comită crime.

În această situație, R. Moldova a fost calificată drept un stat exemplar în ajutorarea refugiaților ucraineni: toți ucrainenii care au intrat pe teritoriu au primit adăpost, hrană sau transport pentru a pleca mai departe. Dar…

După 40 de zile de la declanșarea războiului rus împotriva Ucrainei, Igor Dodon și-a afișat pe pagina sa web o fotografie mare, în care găsim 3 fețe: Dodon, Vasnețov, ambasadorul Rusiei la Chișinău, și, între ei, portretul lui Vladimir Putin. Textul de sub fotografie e sărac, menționează doar faptul că s-a întâlnit cu ambasadorul rus și a discutat relațiile comerciale dintre aceste 2 state, fără să spună ce anume a rezolvat și de ce nu are nicio capacitate de a rezolva vreo problemă. Se pare că Igor Dodon poate doar să agraveze problemele.

R. Moldova a semnat, de asemenea, Convenția ONU cu privire la Drepturile Omului, iar crimele de război sunt condamnate și de Moldova. De ce nu spune Igor Dodon niciun cuvânt despre masacru, atrocități și îl elogiază pe Putin chiar și acum, când întreaga lume civilizată s-a retras din relațiile de amiciție cu torționarul principal al planetei?

Este clar că Dodon își apără propriile crime, cel puțin pe cele economice. Cartoteca lui Putin e plină de catastife cu ajutorul cărora ciracii liderului de la Kremlin sunt șantajați: corupție, afaceri ilegale, activități abuzive, spălare de bani. Dodon și câțiva slugarnici din anturaj se expun, pentru că nu-și dau seama în această situație de stres care parte i-ar ajuta mai mult: închinarea către Putin, ignorând crimele de război, sau denunțarea războiului și eliberarea de Putin? Pentru restul omenirii soluția e clară. Putin nu va fi singurul vinovat de încălcarea convențiilor internaționale, lista va fi lungă și va conține și nume moldovenești.