Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   E gata Filat să vorbească?

E gata Filat să vorbească?

Cea mai stupidă declarație, din câte s-au făcut în două zile de la eliberarea lui Filat, este cea venită din partea președintelui Igor Dodon „pentru mine a fost o surpriză această decizie”… Să fii președinte, să controlezi toate instituțiile de drept, de forță și de securitate în stat și o rețea întreagă de agentură rusească și să te declari surprins de o decizie judecătorească care e la control special de ani de zile, e cel puțin neserios.

Știrea de marți a dat peste cap toate evenimentele de până la 3 și imediat după 3 decembrie: Vlad Filat este la libertate. După patru ani și o lună de la încarcerare, termen real. Potrivit instanței de judecată, Filat ar fi ispășit 2/3 din detenție, luând în calcul și termenul de un an și zece luni, drept compensare a „condițiilor inumane și degradante” de detenție (art. 91 Cod Penal). Se bănuia ca eliberarea lui Filat înainte de termen s-ar putea întâmpla după evadarea lui Plahotniuc din R. Moldova, artizanul încarcerării lui Filat, dar nu se credea că acest lucru se va face imediat după demiterea Guvernului Maiei Sandu și re-cooperarea amicală la guvernare dintre PRSM și PDM.

Vlad Filat a ieșit de după gratii acum două zile. Ex-liderul PLDM și fostul premier a fost eliberat din detenție „condiționat, înainte de termen”. O decizie, în acest sens, a fost pronunțată de aceeași instanță care-l condamnase în 2015 la nouă ani de închisoare cu executare – Judecătoria Chișinău (Ciocana). Pe atunci deputat, Vlad Filat a fost luat sub escortă din sala Parlamentului și încarcerat, după ce procurorul general, Corneliu Gurin, a cerut, iar plenul Legislativului i-a anulat (cu excepția votului deputaților PLDM) imunitatea parlamentară, Filat fiind acuzat de trafic de influență și luare de mită în proporții deosebit de mari, în baza unui denunț depus de Ilan Șor, principalul inculpat (fost și rămas) în dosarul miliardului furat. În ultimă instanță, Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru „corupere pasivă și trafic de influență”, cu confiscarea averii, deși procurorii au fost mai duri în proces și au cerut un termen de două ori mai mare – 19 ani de detenție. Vlad Filat, evident, a respins acuzațiile și le-a calificat drept „un spectacol cu interes, clar, politic. Se încearcă să pună în sarcina mea toată responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat în sistemul bancar”. Da, nu putem nega, arestarea și condamnarea lui Filat au urmărit și anumite interese politice, dar doar în măsura în care aceste interese veneau în contradicție cu interesele mafiote (de business criminal) ) ale lui Plahotniuc, care, lucru deja cunoscut, venise în politică să se îmbogățească. Și nu doar el. Potrivit declaraților pe care le face, și Vlad Filat nu își neagă implicarea în acest soi de afaceri, dar Filat nu se poate împăca și nici nu vrea să accepte condiția de unic plătitor de polițe pentru înțelegerea „frățească” de cartel, care, cu siguranță, a existat și fără de care ar fi fost imposibilă o spălare atât de masivă de bani: un miliard de dolari doar din devalizarea celor 3 bănci.

Eliberarea lui Filat din închisoare a provocat mai multe întrebări și suspiciuni decât arestarea sa. Unii salută și dau dreptate instanței de judecată, alții o dezaprobă. Primii, în marea lor parte, pornesc de la premiza că din momentul în care nu au fost condamnați și alții, implicați în furturi și hoții majore, inclusiv Șor și Palhotniuc, de ce ar rămâne condamnat doar Filat. Ceilalți sunt de părerea că Filat, fie până la Plahotniuc sau în același concubinaj politic cu el, după 2009-2010, a greșit, se face vinovat de îmbogățiri ilicite și trebuia să își ispășească termenul până la capăt. Există și opinii, potrivit cărora eliberarea lui Filat înainte de vreme, s-a făcut în interese strict politice. Și dacă-i așa – ceea ce este foarte posibil, ce rol i s-a pregătit lui Filat și în ce jocuri?

Vladimir Filat vine în politică în 1997 pe listele PDM. În 1998, este avansat șef al Departamentului Privatizări, după care – ministru de Stat în Guvernul Sturza, iar în 2005 – deputat pe listele PDM. În 2007, după ce președintele de atunci, Petru Lucinschi, pierde controlul asupra PDM (președinte D. Diacov), părăsește formațiunea, lansează PLDM-ul și devine președinte. În 2009, ajunge în parlament, în același an este ales prim-ministru, în 2010, deține pentru scurt timp și interimatul la șefia statului, în 2013, guvernul condus de el este demis, iar în 2015 Filat este arestat și condamnat la 9 ani de închisoare.

După ziua de 3 decembrie, principala întrebare la care lumea caută răspuns, e ce se ascunde în spatele acestei eliberări a lui Filat, care nu putea să se întâmple fără nici un interes? Ce va urma? Cea mai stupidă declarație, din câte s-au făcut în două zile de la eliberarea lui Filat este cea venită din partea președintelui Igor Dodon, care s-a declarat surprins de cele întâmplate. „Pentru mine a fost o surpriză această decizie”, spune Dodon și acuză Guvernul Maiei Sandu că s-ar afla în spatele acestei decizii, deși Maia Sandu nu mai este la guvern din 12 noiembrie. Să fii președinte, să controlezi toate instituțiile de drept, de forță și de securitate în stat, să fii asistat de o rețea întreagă de agentură rusească și să te declari surprins de o decizie judecătorească care e la control special de ani de zile, e cel puțin neserios.

Iar ceea ce este de luat în serios, deocamdată, ar fi trei lucruri: declarația Maiei Sandu „Să fie clar: guvernul pe care l-am condus nu are nimic cu această decizie… Igor Dodon este cel care controlează judecătorii. Justiția lui Dodon l-a eliberat pe Filat din închisoare”. Doi: eliberarea lui Filat este o provocare. Urmează să vedem de cine a fost pusă la cale și împotriva cui: a Maiei Sandu sau a lui Vlad Plahotniuc. Și trei: promisiunea lui Filat de a vorbi „Și dacă eu o să vorbesc, atunci o să sară în aer tot acest sistem politic din R. Moldova și poate a venit timpul să sară naibii o dată”. Când? Când e gata să vorbească Filat?