Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Dodon le ia banii, apoi…

Dodon le ia banii, apoi îi hărţuieşte

La 9 august 2017, Igor Dodon, de 8 luni preşedinte al R.Moldova, a postat pe profilul său de pe Facebook un link la pagina cu rapoarte financiare ale organizaţiei americane National Endowment for Democracy (NED) şi o declaraţie prezidenţială acuzatoare la adresa societăţii civile: ”Analizaţi  foarte atent friends! Finanțarea doar pe o singură filieră din partea occidentului a diferitor ONG și surse media din Moldova. Milioane și zeci de milioane de lei… Cineva spunea de lupta cu propaganda”.

Linkul pe care îl oferă Dodon duce la o pagină web publică, unde sunt afişate descrieri a 28 de proiecte (inclusiv sumele alocate) finanţate de NED în Republica Moldova în anul 2016. În descrierile afişate nu figurează deloc noţiunea de ”propaganda”, scopurile proiectelor fiind: educaţia electorală, transparenţa partidelor – 8 proiecte, în diferite regiuni ale R.Moldova (2016 fiind un an electoral); 8 proiecte pentru dezvoltarea jurnalismului, inclusiv de investigație, inclusiv în regiuni (Găgăuzia, Bălţi), inclusiv în limba rusă; 4 proiecte de dezvoltare a activismului civic, inclusiv în regiuni, inclusiv în zona rurală; combaterea corupţiei, transparenţa instituţiilor publice, inclusiv a justiţiei – 3 proiecte; promovarea drepturilor omului şi a valorilor democratice – 4 proiecte.

Preşedintele statului Republica Moldova nu a explicat în postarea sa cum a ajuns la o asemenea concluzie. În schimb, mass-media afiliată Partidului Socialiştilor a realizat imediat, ca la comandă, ştiri acuzatoare la adresa acestor ONG-uri, fără să le ofere drepturl la opinie, explicaţie, replică. Jurnalista de la postul Accent TV, afiliat socialiştilor, nu a contactat niciun ONG pe care l-a acuzat în reportaj de ”spălare de bani, deconspirate de preşedintele ţării” şi nu a probat în niciun fel acuzaţiile.

Câteva chestiuni m-au nedumerit în această acţiune lansată de un preşedinte de stat: De ce jurnalista de la Accent TV nu analizează critic activitatea preşedintelui de stat? De ce postul Accent TV nu publică pe pagina sa web niciun raport de activitate, deşi e obligat de lege? Lecţia transparenţei şi corectitudinii profesionale ar putea să o înveţe chiar de la NED.

NED este una dintre organizaţiile din SUA care acordă asistenţă organizaţiilor independente din statele aflate în curs de dezvoltare. Una dintre condiţiile obligatorii ale NED (şi ale tuturor donatorilor occidentali) este transparenţa. NED face publice prevederile proiectului asumat şi sumele, şi cere de la organizaţiile care implementează proiecte – să îşi facă publice pe propriile pagini web rapoartele de activitate. Pe paginile web ale acestor organizaţii blamate de Dodon şi Accent TV, găsim rapoarte de activitate pentru fiecare an, în care sunt enumeraţi toţi donatorii. De ce multiplele organizaţii afiliate lui Igor Dodon, cum ar fi ”Soluţia”, ”Iubesc Moldova”, ”Din Suflet”, nu fac publice rapoartele de activitate? Cel puțin pagin web cu date actualizate nu afișează.

Acum, să ne imaginăm că este stopată finanţarea străină pentru proiectele de combatere a corupţiei, pentru jurnalismul de investigaţie în Republica Moldova. Cine va monitoriza kilometrii şi tonele de acţiuni corupte ale autorităţilor statului? Când a abordat preşedintele Dodon, în cele 8 luni de activitate, problema combaterii corupţiei şi importanţa presei independente şi a jurnalismului de investigaţie? Cum crede el că se pot dezvolta acestea?

NED şi alţi donatori occidentali cer de la organizaţiile cărora le oferă granturi să respecte în mod obligatoriu legislaţia R.Moldova, inclusiv legislaţia fiscală. Toate salariile ONG-iştilor sunt impozitate, din 100 de dolari primiţi de un ONG-ist, statul primeşte circa 50 USD. Deci, însumând impozitele pe salarii primite de ONG-urile care supravieţuiesc din granturi, statul îşi ia jumătate din aceşti bani. Şi desigur, statul şi cetăţenii lui sunt beneficiarii totali ai proiectelor implementate de aceste organizaţii neguvernamentale. Din proiectele NED poate fi dedusă clar suma impozitelor plătite. Câte impozite au plătit ”Soluţia”, ”Iubesc Moldova”, ”Din Suflet”, pe ce pagină web am putea afla? Dar portalurile şi televiziunile afiliate socialiştilor câte impozite plătesc? Or, salariile reporterilor la Accent TV par să fie impresionante, de vreme ce un reporter, care realizează un reportaj absolut nedeontologic, îşi petrece vacanţele la Monaco, una dintre cele mai scumpe destinaţii din Europa.

O parte din banii aduşi de societatea civilă în Moldova ajung şi în familia preşedintelui Dodon, sub formă de salarii, asigurări de sănătate, pază, reparaţii la Condriţa, educaţie pentru copii, pensie pentru mama etc. E corect să te foloseşti de banii plătitorilor de taxe şi să-i hărţuieşti?