Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Dodon, între Istanbul și femeile…

Dodon, între Istanbul și femeile bătute

Duminică, omenirea marchează Ziua Drepturilor Femeilor. În multe țări ale lumii aceasta nu este o zi liberă, nici zi de sărbătoare, este o zi în care societățile militează pentru drepturile femeilor și pentru egalități. Istoric, marșurile și protestele legate de această zi sau de drepturile femeilor, au adus statelor lumii un beneficiu enorm: femeile au obținut dreptul la vot, la studii, la muncă, la proprietăți, la protecție socială, la funcții și salarii egale în guverne și administrații. Datorită acestor proteste, aceste drepturi au ajuns și la femeile din Moldova.

Știu, R.Moldova e atât de săracă și oamenilor li se încalcă atâtea drepturi, încât dreptul la vot sau la munci prost plătite nu mai sună atât de bine. Dar societatea tocmai de aceea e săracă, pentru că un grup mic de oameni abuzează de drepturile și banii celorlalți. Iar dacă privim atent, marea majoritate din grupul politicienilor corupți sunt bărbați, pe când marea majoritate a persoanelor cele mai sărace sunt femei: casnice, pensionare, mame care îngrijesc copii, fiice care îngrijesc părinți ajunși în dificultate, fete care nu au reușit să facă o facultate și sunt angajate la munci prost plătite. Dar mai mult decât sărăcia poate durea doar violența, iar Moldova este un ”rai” al abuzatorilor, deoarece majoritatea femeilor supuse violenței fizice, psihice, economice nu ajung să fie ocrotite de justiție. Deocamdată, legea care funcționează pentru ele este „Taci, rabdă, să nu faci familia de rușine”.

Duminică e 8 martie și cu această ocazie micul grup de bărbați corupți de la guvernare va împărți flori naturale și virtuale și cuvinte scăldate în sirop de gingășie. Președintele Dodon va vorbi, probabil la fel ca în anii trecuți, despre rolul femeii ca ocrotitoare a familiei, ca născătoare de copii, ca mamă, soție și bunică. Lui Dodon îi place să emită ideea că femeia ideală este aceea care s-a măritat devreme, a născut copii, este harnică și religioasă.

Ieri am vorbit cu o femeie care corespunde absolut parametrilor îndrăgiți de Igor Dodon. O cheamă Alina Andronache, are 32 de ani, s-a căsătorit devreme, cu un teolog, a născut 3 copii, este harnică, blândă cu copiii, iar în casa lor se discută mult despre religie și ortodoxie. La acest moment, Alina așteaptă un mare ”cadou” de 8 martie de la Igor Dodon, dar în niciun caz flori virtuale cu cuvinte siropoase. Ea așteaptă ca președintele să transmită cât mai curând Parlamentului pentru votare Legea cu privire la Ratificarea Convenției de la Istanbul, care potrivit mai multor surse a intrat la Președinție de la Guvern și este foarte așteptată la Parlament pentru a fi votată. Dar există o reținere.

De ce ar reține Dodon Convenția de la Istanbul în clădirea Președinției? Pentru că miroase a Istanbul – un oraș drag inimii lui? Probabil nu. Convenția de la Istanbul este un document al Consiliului Europei care stipulează definiția violenței și măsurile pe care trebuie să le ia fiecare stat-membru pentru a preveni daunele și pierderile umane cauzate de acest fenomen. Deși acest document trebuia demult ratificat și votat, Igor Dodon are o reținere.

„Nu se știe cât va sta la Președinție, dar după asta – va dura foarte mult, căci dacă ajunge în Parlament, urmează să fie aprobat de fiecare comisie, apoi dezbătut în plen, în mai multe lecturi”, explică Alina. Republica Moldova este unul dintre puținele state-membre ale Consiliului Europei care nu a ratificat Convenția de la Istanbul. Iată de ce Alina Andronache, mamă a trei copii, alături de alte femei, tinere sau vârstnice, căsătorite sau celibatare, religioase sau agnostice, orășence sau sătence, vor ieși duminică la un Marș Feminist, alături de mulți bărbați, cu copii sau fără, ortodocși sau budiști. Ei vor ca toți cetățenii să trăiască într-un stat sigur, unde femeile, copiii și orice persoană vulnerabilă să fie protejați împotriva violenței, iar Convenția de la Istanbul spune exact cum poate fi asigurat acest drept. Marșul va începe la orele 13.00 din scuarul Magazinului „Unic”.