Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Dodon, americanii și scrisoarea pierdută…

Dodon, americanii și scrisoarea pierdută a ZdG

Singura dată când nu mi-a răspuns Departamentul de Stat al Statelor Unite la o solicitare de informații a fost în 2016, în mai, mai exact, în săptămâna mondială a Libertății Presei. Nu că ar fi obligat Departamentul de Stat să stea în poziție de drepți în fața unei jurnaliste dintr-un stătuleț corupt și abia vizibil pe harta lumii. Problema a fost că, anterior, la orice solicitare de informații aș fi făcut oricărei instituții americane (dar și europene), inclusiv Departamentului de Stat, am primit un răspuns. Poate răspunsurile nu au fost întotdeauna atât de complete pe cât aș fi așteptat, uneori poate venea doar un „Nu”, dar acesta se numea răspuns. În mai 2016, însă, nu a venit niciun răspuns, deși am repetat mesajul de mai multe ori.

Întrebările pe care le-am adresat în mai 2016 Departamentului de Stat nu vizau cine știe ce secret de stat, erau 5 întrebări simple de tot și țineau de prima vizită a lui Vlad Plahotniuc la această înaltă instituție americană. Deoarece, la acel moment, Plahotniuc nu deținea nici o funcție în stat, fiind doar un vicepreședinte de partid, am vrut foarte mult să înțelegem ce face el acolo în numele R. Moldova? Erau 5 întrebări scurte: Cine a invitat delegația moldovenească la Departamentul de Stat, cine anume a fost invitat, cine a venit, ce chestiuni au fost pe agendă și dacă e adevărat că Victoria Nuland (care era prezentată în imagini zâmbind alături de Plahotniuc) i-a promis acestuia, „ajutor imediat pentru Moldova”. Ultima întrebare a fost una mai complicată, îi întrebam dacă știu că Vlad Plahotniuc este suspectat în cazuri de mare corupție și că nu e tocmai un politician credibil, care ar trebui să poarte negocieri pentru R. Moldova la Guvernul SUA.

Precum v-am zis, nu a mai venit niciun răspuns, nici atunci, nici în cei 4 ani care au urmat. Dar noi nu am renunțat să ne punem întrebări, căci așa și nu am înțeles de ce o persoană care nu deține funcții publice, care e foarte controversată, care nu răspunde la întrebările jurnaliștilor și ale cetățenilor R. Moldova, de ce anume această persoană urmează să discute cu Guvernul american chestiuni ce vizează toți cetățenii R. Moldova?

Au trecut 4 ani și iată că răspunsul la acea ultimă întrebare a fost livrat de către Departamentul de Stat, la 13 ianuarie 2020. Nu a fost un răspuns adresat doar redacției ZdG, ci întregii lumi. Departamentul de Stat al SUA a emis un comunicat în care se spune: „Plahotniuc a fost implicat în acte de corupție care au subminat statul de drept și au compromis sever independența instituțiilor democratice din Moldova” . Documentul relevă că Vlad Plahotniuc nu mai are dreptul să primească vize de intrare și ședere pe teritoriul SUA, nici el, nici membrii familiei sale.

A durat 4 ani ca să putem urmări această ascensiune degradantă, de la momentul în care Plahotniuc intra falnic pe ușa Guvernului american până la situația în care nu mai este admis nici măcar într-un aeroport din SUA. Răspunsul venit acum de la Departamentul de Stat e despre Plahotniuc, dar, părerea mea, e adresat lui Dodon.

Plahotniuc avea afaceri și proprietăți în SUA, prieteni în congresul american, iar companiile de lobby îi deschideau uși în cele mai importante cancelarii americane. Actele lui de corupție, care i-au deschis câteva uși, i-au asigurat acum izolarea. Dodon are afaceri, probabil și proprietăți, și bani în Federația Rusă. El vizitează Kremlinul și Duma Rusă de câte ori „trebuie”, fiind binevenit în cancelariile moscovite. Într-o zi, implicarea acestuia în acte de corupție îi va aduce izolarea. Până atunci, noi vom adresa întrebări, multe întrebări, și nu vom renunța să căutăm răspunsuri. Rămânem de Gardă.