Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Deputatul-doctor și alegătorul abandonat la…

Deputatul-doctor și alegătorul abandonat la spital

3 martie. Avionul de pe ruta Milano-Chișinău e plin. Oamenii revin în Moldova cu griji: părinți îmbătrâniți acasă, nevoi agricole de primăvară precoce, rude la oncologie, pomeniri sau înmormântări. Dar oameni veneau cu o bucurie – era țara lor. Una dintre femei era din Bălceana, Hâncești. Pleca în satul ei, să se revadă cu familia.

Ajunsă acasă, a simțit că nu-i ajungea aer. Aerul de la Bălceana nu intra în plămâni. A pornit un carusel pe la medici, avea simptome respiratorii acute. A trecut printr-un du-te – vino periculos pentru ea, pentru familie, pentru lucrătorii medicali pe care îi contactase și pentru întregul sat. Femeia avea nevoie de tratament și izolare, iar satul avea nevoie de profilaxie și pregătire de carantină. Dar autoritățile le-au pregătit altceva acestor oameni. Alegeri, toți erau ocupați cu alegerile.

Femeia a fost internată într-un spital, cu mare întârziere. Iar în sat a continuat campania electorală. Deși au existat voci care chemau la rațiune, prin amânarea alegerilor, în gimnaziul din sat se amenaja de zor secția de votare. În timp ce consăteanca lor întra în agonie, dând un semnal către consăteni și autorități să se preocupe urgent de viruși și plămâni, bălcenenii – care cu febră, care strănutând, au mers în șirag la secția de vot.

A doua zi după alegeri, în timp ce femeia era conectată la plămâni artificiali, pentru că plămânii ei nu mai știau cum să absoarbă oxigen, satul tocmai a aflat că a învins la alegeri un doctor, apoi că în Parlament colegii doctorului au votat carantină pentru satul lor.

Nu, doctorul ales n-a venit să-i mai vadă, nici pe cei din sat, nici pe cei din spitale, căci deja mai mulți bălceneni se chinuiau cu plămânii. Peste alte două zile bălceneanca care s-a întors recent de la Milano a decedat în chinuri. Și satul a aflat că statul nu va face nimic nici după asta.

Singurul loc din lume unde își poate găsi liniștea de veci ar fi cimitirul din satul său. Dar satul e închis, soțul e spitalizat și nimeni nu poate intra în sat, iar spitalul ar fi învelit-o într-un sac de polietilenă și și-a încheiat misiunea. Cine va face cu ea acest ultim drum? Cine va fi cu femeia de la Bălceana pe această cale: de la pachetul de polietilenă al spitalului din Chișinău la pământul proaspăt săpat din satul ei de baștină? Medicul-deputat-proaspăt-ales? Șeful lui de partid? Fracțiunea lui din Parlament? Șefii de la Comisia pentru Situații Excepționale? Președintele?

Bălceneanca cu plămânii stinși nu e singura care ar fi avut nevoie de ajutor prompt înaintea alegerilor și după. Și nu e ultima care va muri sufocată de virusul generat de ipocrizia politicienilor din R. Moldova.

Observăm că autoritățile statului, în frunte cu președintele, se complac în această stare de urgență. În timp ce oamenii stau blocați în case, ei își fac imagine pozitivă, promițând că țin situația sub control, doar că cetățenii nu sunt ascultători. Dau cifrele cu țârâita, doar pe cele mai pozitive, și susțin că prin asta au făcut totul să fie bine. Nimeni în societate nu cunoaște câte teste pentru Covid19 există, câte teste s-au aplicat deja, care este algoritmul de testare, câte aparate funcționale de respirație artificială sunt, câți medici exact sunt pregătiți pentru a lupta cu pandemia, câți dintre ei sunt dotați suficient cu costume speciale, măști, mănuși, ochelari, transport spre locul de muncă, cât costă toate acestea, cât s-a cheltuit deja, de ce bani dispune bugetul și pe cât va ajunge.

Covid19 este un test serios pentru orice țară din lume. Doar guvernele care folosesc banul public în mod transparent în interesul tuturor cetățenilor fac față testului. Guvernul de la Chișinău, în loc să spună ce face exact cu bugetul public și câți bani exact cheltuie, a anunțat că strânge bani de la cetățeni. De la cetățenii ținuți în carantină, puși în fața televizorului să asculte semi-adevăruri.