Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   De ce nu am avea…

De ce nu am avea un scrutin fără întâlniri electorale?

A decedat în ziua în care, de mai mult timp, an de an, pregătea o masă de pomenire pentru toate neamurile, în memoria tuturor celor plecați de printre noi. La sfârșit de august, atunci când simțise o stare de răceală, nu s-a grăbit la spital, pentru că, în această toamnă, Pomenirea Morților, organizată tradițional de ea într-o sâmbătă de septembrie, ar fi trebuit să adune toate neamurile, la o masă încărcată de bucate gătite de ea cu multă căldură și tragere de inimă. Ieri, neamurile s-au adunat să o petreacă pe ultimul său drum din această viață.

După trei săptămâni de reanimare, perioadă în care nu a comunicat deloc cu familia, reîntâlnirea a fost extrem de dureroasă. În tot acest răstimp, cei apropiați nu au știut mare lucru despre modul în care evoluează tratamentul, deși fiecare a telefonat fără încetare, întrebând Spitalul cum se simte soția și mama lor. Ar fi făcut orice ca să o salveze, dar nimeni nu le-a zis ce ar trebui să facă…

Acum câteva zile, un alt pacient, din aceeași secție, internat și el în stare extrem de gravă, a fost externat cu bine. „A avut noroc”, veți zice, dar în acest caz nu doar despre noroc e vorba. A avut un medic care, imediat cum a consultat pacientul, le-a spus rudelor că undeva, peste hotare, este un medicament miraculos, care salvează pacienți gravi de COVID-19. Cel mai aproape, ar putea fi găsit în România, fiind disponibil și în Italia. „Dimineața ar trebui să începem tratamentul, altfel nu are rost”, le-a spus doctorul. A fost o noapte plină de drumuri și căutări, iar dimineața medicamentul era la îndemâna doctorului. Patru fiole l-au salvat pe acest pacient. Lipsa celor patru fiole a fost fatală pentru pacienta petrecută ieri pe ultimul drum.

Da, medicamentul despre care am pomenit mai sus (nu ar fi corect să-i dau aici numele) nu este inclus în protocolul standard de tratament al pacienților cu COVID-19, dar, potrivit unor studii științifice, efectuate încă în aprilie 2020, la doar peste o lună de la declanșarea pandemiei, acest preparat previne „furtuna de citokine” la pacienții cu COVID-19, aflați în stare gravă.

Deci, în urmă cu șase luni, studiile științifice au demonstrat că tratamentul respectiv a redus „semnificativ” numărul de pacienți care necesitau transfer la reanimare sau care au decedat, în raport cu cei care au primit tratamentul standard. Concluziile aparțin reprezentanților Assistance Publique – Hopitaux de Paris. Da, acest medicament costă scump, dar de ce în R. Moldova fiolele nu pot fi găsite cel puțin în farmacii, dacă bugetul nu permite utilizarea lor în cadrul protocolului? E simplu să te acoperi cu prezența comordibităților, care complică starea celor afectați de noul coronavirus, grăbindu-le decesul. Dar ce s-a întreprins, în cele șapte luni de pandemie, pentru reducerea acestor riscuri?

De altfel, cetățenii, cei care cred în existența COVID-19, au mai multe întrebări către autorități, legate de tratament, de comorbiditățile care complică revenirea celor afectați de noul coronavirus, dar și de numărul atât de mare de decese. Se pare că toate teoriile promovate anterior de autorități sunt date peste cap de realitatea neconformă a acestora, iar creșterea numărului de îmbolnăviri și de decese nu are o legătură prea strânsă cu răcirea timpului sau cu gripa sezonieră, ci, mai degrabă, cu felul în care este gestionată pandemia în R. Moldova. Dacă au existat prognoze potrivit cărora, toamna, situația s-ar complica, ce s-a întreprins pentru a preveni acutizarea epidemiei? A umblat președintele Dodon, fără mască, prin școli, prin centre de reabilitare a copiilor, prin grădinițe, încercând să momească părinții acestor copii, profesorii lor, ca să-l voteze la 1 noiembrie… A jucat nunta fiului său premierul Chicu, dând întregii societăți un exemplu de cum nu trebuie să fie… Și nu doar de nuntă pe timp de pandemie e vorba, ci și de minciună, de trișare, de camuflare. Ce au mai întreprins autoritățile ca să prevină acutizarea epidemiei? Fără ezitare, s-au implicat în campania electorală, care având statut de candidat, care ca persoană de încredere, lăsând virusul să hăulească nestingherit până la alegeri.

Astăzi, dacă reducem din numărul total de pacienți confirmați, numărul celor recuperați și al celor decedați, constatăm că pe paturile de spital sau izolați la domiciliu sunt aproape 12 mii de persoane contaminate. În această toamnă, potrivit epidemiologilor, situația nu are cum evolua în bine. Mai multe state din Europa readuc pe ordinea de zi restricțiile. Mai avem cinci săptămâni până la alegeri și cei implicați vor vrea să se vadă cât mai des cu alegătorii. De ce nu am avea un scrutin fără întâlniri electorale? Să ia oamenii decizii singuri, din ceea ce cunosc până acum despre viețile candidaților.