Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Cum va fi 2015?

Cum va fi 2015?

Ziarul de Gardă e fondat, condus şi scris de nişte jurnalişti. Din această cauză, poate, nu ne-a ieşit să transformăm ziarul într-o afacere, pentru că nu am avut businessmani printre noi. Dar, în schimb, de 10 ani echipa Ziarului de Gardă a demonstrat că ştie să facă jurnalism.

În acest an, al 10-lea an de activitate al ZdG, am avut mult de lucru, poate chiar prea mult. În acest an ne-am ocupat în continuare de justiţie. Adică, mai degrabă de injustiţie. În anul trecut am urmărit palatele, averile şi interesele judecătorilor. Aceste articole erau foarte citite. Le plăceau tuturor, doar judecătorilor nu le plăceau. Unii ne-au înjurat, alţii ne-au ameninţat, dar munca de transparentizare a veniturilor lor s-a produs. Adevărul e că după această campanie mulţi ne-au întrebat sceptic: Ei şi ce? Care e efectul?

Iată că în 2014 am simţit efectul. Au urmat nişte prime dosare penale împotriva corupţiei judecătorilor. Reporterul ZdG Victor Mosneag a fost singurul reporter din R. Moldova care a urmărit toate cazurile judecătorilor judecaţi. I-a filmat, i-a intervievat, i-a întrebat şi i-a expus în public. Tuturor le-a plăcut să urmărească în ZdG această activitate de monitorizare a justiţiei. Doar că unii au întrebat la final: Ei şi ce?

edit-raduEste adevărat. Dosarele intentate judecătorilor corupţi în 2015 au fost pe nişte cazuri minore. Judecătorii au fost judecaţi pentru că ar fi luat mită de câteva sute de euro sau de dolari. Toată lumea ştie că mita e mai mare. De aceea există 2015 pentru noi – ca să urmărim mai departe comportamentul judecătorilor, al procurorilor, al guvernanţilor, al parlamentarilor. E mult? E puţin? E pur şi simplu următorul pas pe care trebuie să îl facem.

Ştim că pentru unele articole vom fi pedepsiţi. Pedepsele ne vin sub formă de ameninţări, procese judiciare, intimidări. Chiar ieri a venit o nouă citaţie în instanţă. E de la un deputat. Proaspăt ales. Ne cere să dezminţim ceea ce a scris alt ziar, citând ziarul nostru. Juriştii zic că deputatul nou-ales nu are dreptate. Şi noi regretăm. Regretăm că în 2015 va trebui, împreună cu toţi cetăţenii plătitori de impozite, să plătim salariu bun acestui deputat incompetent. Pe deasupra, noi, cei de la ZdG, va trebui să mergem în instanţă să pierdem timp explicând de ce deputatul nu are dreptate şi cum anume ar trebui un deputat să citească ziarele. La citit ziare cea mai bună lecţie ar oferi-o parlamentarilor abonaţii noştri. Sunt nişte oameni speciali.

Nu ştim cum îi cheamă pe toţi, dar ştim că majoritatea dintre ei locuiesc în raionul Cahul. Raionul Cahul este mândria ZdG, având un număr de abonaţi cu 30% mai mare decât în celelalte trei raioane fruntaşe la abonare: Făleşti, Nisporeni şi Ştefan-Vodă. Mulţumim cititorilor noştri din aceste raioane, dar şi din alte 30 de raioane şi municipii care au perfectat abonamente la ZdG pentru anul viitor. Zilele trecute au venit pe la redacţie câţiva oameni deosebit de inteligenţi ca să aboneze la ZdG nişte rude, apropiaţi, prieteni. Ei sunt Iulia, Andrian, Lilia, Ion, Natalia, Antonina, Igor şi mulţi alţii. Nimic nu ne motivează mai mult decât interesul cititorilor, al unor oameni concreţi, care spun clar că au şi ei un plan pentru anul 2015 – să fie alături de noi.

P.S. La 15 decembrie 2014 în Federaţia Rusă a fost marcată Ziua Comemorării Jurnaliştilor Omorâţi. Portretele reporterilor ruşi omorâţi în ultimele două decenii în Rusia au umplut o sală. Moldova nu are o asemenea zi. Nici asemenea sală tristă. Moldova are jurnalişti vii care se pot bucura de libertatea de a critica şi a cere mai multă democraţie.