Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Corupții din Moldova la Parchetul…

Corupții din Moldova la Parchetul European?

Autobuzul școlar donat de România a dispărut și copiii au rămas fără transport, unul fiind accidentat pe drum; lemnele donate pensionarilor de către olandezi nu au ajuns la destinație și primăria nu explică unde au dispărut lemnele; la adopția de copii se întâmplă acte de corupție; atacuri raider asupra afacerilor; acapararea terenurilor în mod ilegal; polițistul nu reacționează la plângerile de violență în familie – sunt doar o parte din plângerile recepționate de ZdG pe parcursul unei săptămâni. Deși ZdG scrie și publică în fiecare zi cel puțin un text despre problemele corupției, devine tot mai dificil să răspundem la solicitările cetățenilor. Pentru că nu există răspunsuri simple nici măcar la cele mai simple întrebări.

În redacțiile statelor normale aceste chestiuni nu ar ajunge în adresa unei redacții. Lemnele pensionarilor nu ar fi furate, la adopția copiilor nu s-ar întâmpla presiuni și acte imorale, autobuzul elevilor nu ar merge niciun metru în altă direcție decât în cea stabilită de lege în serviciul copiilor, terenurile nu ar fi ocupate abuziv.

Cu toate acestea, dacă s-ar întâmpla ceva din cele enumerate mai sus într-un stat european, cetățeanul știe exact unde să se adreseze: la poliție sau la autoritatea de protecție a copilului, la Primărie, la Fisc. Și peste tot ar primi răspuns. Iar dacă nu ar fi primit răspunsul corespunzător, această întâmplare ar fi devenit neapărat un subiect de știri.

În cazul ZdG și al R. Moldova e cu totul invers: oamenii nu mai au încredere în primării, procuraturi, ministere, departamente, instanțe, de aceea unii dintre ei nici nu se mai adresează acestora sau s-au adresat deja de multe ori și nu au mai primit niciun răspuns. De aceea, se adresează la câteva instituții independente de presă, inclusiv la ZdG.

Noi, cei de la ZdG avem o povară și o teamă în creștere: pe de o parte, apreciem foarte mult încrederea oamenilor, pe de alta – simțim că unii dintre cititorii noștri rămân dezamăgiți că nu le-am răspuns săptămâna trecută sau luna trecută, sau anul trecut la întrebări. Deși muncim non-stop ca să abordăm anume temele de interes și problemele semnalate de către cetățeni, nu mai reușim să facem față.

Instituțiile, în special cele ce țin de justiție și de drepturile omului, nu funcționează, iar ZdG nu poate face justiție, poate face doar niște anchete documentate, în fond, din surse deschise. Dar ce facem mai departe? Ce beneficii au de la aceste anchete abonații, cetățenii? Ar putea jurnaliștii să facă mai mult? Ar putea cetățenii să ceară mai mult? Ar putea cineva să schimbe ceva?

Privind la buluceala de persoane cu dosare penale în electorala curentă, privind la somnolența cronică a procurorilor moldoveni, ne iau fiorii că viitorul legislativ ar putea din nou să se umple de corupți. Chiar să nu avem șanse să schimbăm lucrurile?

Marți, în cadrul unei videoconferințe, l-am întrebat pe parlamentarul UE Petras Austrevicius, un bun cunoscător al R.Moldova și al corupției post-sovietice, dacă UE va lua în considerare să conecteze activitatea noului Parchet european, în frunte cu Laura Codruța Kövesi, la noile acte de cooperare bilaterală cu Moldova. A zâmbit amar și a zis că, inițial, această nouă procuratură europeană are menirea să se ocupe de corupția europeană, inclusiv de banii publici din taxele europenilor care ar fi utilizați neconform sau deturnați din fonduri. Dar tocmai aici ar putea ajunge R.Moldova în vizorul temutei procurore Kövesi: pentru acțiunile de deturnare a fondurilor europene sau pentru acțiuni de spălări de bani prin intermediul instituțiilor financiare europene. Deși totul e vag, iar acțiunile noului Parchet sunt abia la faza incipientă, eu am o nouă speranță că Moldova ar putea avea un aliat în anchetarea și atragerea la răspundere a marilor corupți.

UE a întreprins în ultimul timp acte de mare generozitate în adresa R.Moldova: ajutoare pentru dezvoltare, pentru micile afaceri, acces la spațiul comercial european, vaccinuri, burse. Toate acestea sunt excelente, dar oamenii sunt sufocați de injustiție și mai degrabă aleg să plece ei în UE decât să se bucure de ajutoarele UE aici, acasă. De aceea, combaterea corupției trebuie să fie cel mai urgent produs importat de la Bruxelles, iar piața e deja deschisă: miliardul moldovenesc a fost spălat prin bănci europene, furturile oligarhilor de la noi sunt ținute în bănci și locații europene, chiar și ajutoarele europene sunt furate sub forma lemnelor dispărute de la bătrâni sau a autobuzelor pentru copii.

Până atunci, putem împreună să facem câțiva pași simpli: să denunțăm corupția, să nu mai votăm pentru corupți și, desigur, să abonăm ZdG, ca să rămânem împreună și să devenim cât mai mulți.