Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Cine a încuiat presa din…

Cine a încuiat presa din Moldova?

Ieri, miercuri, 13 ianuarie, presei din R. Moldova i s-a întâmplat ceva ce nu i s-a mai întâmplat până în prezent. E o premieră. Un grup de reporteri și cameramani de la mai multe instituții de presă au fost sechestrați, încuiați într-o încăpere a unui partid politic. Partidul e ”pro-european” în declarații, și participă la Guvernare din 2009. Este vorba de Partidul Democrat. De ce a recurs acest partid la sechestrarea unui grup de jurnaliști?

Reporterii au mers la partid să relateze despre o chestiune de importanță națională, înaintarea candidaturii pentru funcția de premier. Spre deosebire de modul în care au fost tratați reporterii vara trecută, când, tot cu ocazia numirii unei candidaturi la funcția de premier, reporterii au fost ținuți în stand-by ore în șir la poarta sediului PD pe o căldură care depășea 30 de grade, de această dată jurnaliștii și cameramanii au fost invitați într-o sală pentru presă. Ca să aștepte acolo declarații.

La un moment dat, când liderii PD au început a se perinda prin curtea PD, în semn că s-a terminat ședința, reporterii s-au bulucit la ușă și au aflat că au fost încuiați. Ușa nu se deschidea, iar la ușă, de partea cealaltă, stătea paznicul PD, un bărbat în scurtă cu 3 trandafiri imprimați pe spate. Paznicul i-a privit cu privirea omului care a îndeplinit misiunea, apoi s-a întors la ei cu spatele cu trandafiri imprimați și a stat așa, în văzul camerelor de luat vederi, până când prin curte au trecut toți liderii PD care trebuiau să treacă fără să fie deranjați de presă. Da, bărbatul cu trandafiri pe spate stătea aproape de ușa după care erau sechestrați jurnaliștii, stătea de-a gata, ca să se asigure că ei nu vor forța ușa, nu vor sparge geamul, nu vor deranja politicienii pro-europeni.

După ce liderii PD au plecat, sala de (încuiat) presa a fost descuiată și jurnaliștii au putut fi liberi. E adevărat, fără declarații de la Plahotniuc, dar atât de liberi. De ce trebuie să încui niște reporteri, cui îi vine în cap o asemenea metodă în anul 2016?

Sechestrarea, încuierea unei persoane e metoda oamenilor violenți și lipsiți de educație. Traficanții de femei își încuie victimele, bărbații geloși își încuie soțiile, exploatatorii își închid robii. Nu am întâlnit încă vreun caz când un partid politic ar încuia pe cineva, dar am întâlnit cazuri când reporterii au fost sechestrați, inclusiv la Tiraspol, sau în teritoriile controlate de ISIS. Acum, asta s-a întâmplat în R. Moldova în cel de-al doilea an de Asociere cu UE.

Vlad Plahotniuc are calitățile lui pozitive. Chiar dacă asupra lui planează suspiciuni că nu ar fi finalizat studii superioare, că ar fi implicat în toate scandalurile bancare pe care le-a avut Moldova începând cu supradiscutatul caz Victoriabank, că ar folosi mijloace ”neortodoxe” cum ar fi șantajul, interceptări telefonice neautorizate etc., că ar admite evaziuni fiscale, mituiri și presiuni în afaceri, toată lumea va recunoaște că are un caracter puternic și că multe dintre aceste ilegalități ar fi fost probate și demonstrate dacă Moldova ar fi avut procurori și judecători puternici, și că el nu ar fi ajuns candidat principal și aproape singular dacă Moldova ar fi avut parlamentari și miniștri puternici. Aproape toți au fost slabi și, ulterior, au devenit șantajabili, dominați și eliminați. Plahotniuc a fost, în acest caz, lupul sanitar, a developat o mare problemă a clasei politice.

Cât despre relația cu presa, tot binele cu răul lui. Știe toată lumea că Plahotniuc, dar și întreg PD-ul au consilieri europeni, cu cetățenie și diplome europene, că PD e și membu al grupurilor parlamentare europene. Înțeleg că Vlad Plahotniuc s-a ocupat toată viața sa cu altceva, nu cu chestiuni ce țin de libertatea presei și de drepturile omului în general. Dar dacă, totuși, are consilieri și consultanți salarizați, cum de au admis să încuie reporterii? Mai ales, fiind cel mai mare proprietar de media din R. Moldova, și politicianul cu cele mai multe instituții media în proprietate. Un om care deține presă și nu înțelege ce e cu libertatea presei nu poate fi premier al unei Moldove pro-europene. Da, el poate fi nu doar premier, nu doar președinte, ci controlor general al suflării moldovenești, dar într-o Moldova ne-europeană.