Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Cei învinși de COVID-19 își…

Cei învinși de COVID-19 își caută dreptatea în justiție

Nu, astfel de cazuri nu se întâmplă în R. Moldova. Deocamdată. Cu aproape 180 000 de îmbolnăviri și cu aproape 27 de mii de decedați, Franța și francezii încearcă să-și recapete demnitatea umană și dreptul la o sănătate sigură. Ieri, procurorul general al Franței a anunțat că la Curtea de Justiție a Republicii Franceze sunt depuse, până în prezent, 63 de reclamații împotriva unor membri ai Guvernului francez. Reclamațiile vizează gestionarea insuficientă a crizei coronavirusului, soldată cu sute de mii de victime.

Simpli cetățeni, medici sau membri ai sindicatelor franceze denunță decizii abuzive și fapte comise de demnitari, care au pus în pericol viețile a sute de mii de oameni. Alte cereri invocă „omucideri involuntare” sau „lipsă de asistență” în cazul unor persoane aflate în pericol sau acordarea de asistență întârziată, în lipsa unor motive reale.

Și la Parchetul de la Paris sunt depuse alte zeci de cereri de la persoane, de la colective de angajați sau de la aleși ai poporului. În mare parte, acestea acuză iresponsabilitățile administratorilor din sănătate.

Potrivit legislației franceze, orice demnitar din această țară, cu excepția șefului statului, poate fi acționat în judecată pentru abuzuri care prejudiciază sănătatea și viața cetățenilor.

Această mișcare în sprijinul drepturilor omului a fost inițiată în Franța încă în luna martie, atunci când pandemia abia se declanșase. Zi de zi, s-au întâmplat tragedii, dar s-au găsit și forțe care au vrut și mai vor să le răzbune, astfel încât să fie compensați cei prejudiciați, iar cei plecați din viață pentru totdeauna să-și poată odihni în voie sufletele obosite de suferință.

Peste o zi, R. Moldova iese din Starea Excepțională. Cu peste 180 de decese și cu 250 de pacienți aflați în stare gravă, despre recuperarea cărora demnitarii vorbesc cu rezerve… Timp de aproape două luni și jumătate, de când COVID-19 bântuie în R. Moldova, sute de oameni au trăit zi de zi frica de moarte, iar alte aproape 200 de familii s-au despărțit într-un mod tragic de cei dragi: fără ultimul cuvânt, fără a-i însoți pe ultimul drum, la biserică sau la cimitir. Pe de altă parte, și suferințele medicilor sunt de nedescris. S-ar fi părut că anume ei au acces direct la remedii de salvare a sănătății, au cunoștințe medicale și au colegi care i-ar putea ajuta oricând. De această dată, nu a fost posibil. Sunt pierderi umane care nu mai pot fi recuperate. În R. Moldova, diagnosticați cu COVID-19 au fost și cei în cazul cărora sistemul a greșit. Nu au fost consultați la timp, nu li s-a acordat la timp ajutorul necesar, iar tratamentul adecvat a intervenit cu multă întârziere. Unii dintre aceștia au decedat, având diagnosticul oficial de COVID-19, iar responsabilii au tăcut, ca nu cumva să apară adevăratele motive ale deceselor. Specialiștii susțin că toți cei care au decedat de tineri nu s-au pierdut din cauza coronavirusului. Au avut alte maladii, rămase netratate, iar până la urmă în certificate li s-a scris că au murit de COVID-19 și nimeni nu va mai răspunde pentru neglijența manifestată în cazul acestor victime.

Cine le va face dreptate celor loviți de sistem în această perioadă? Avem Sindicate, ONG-uri, avem instituții de drept, avem parlamentari care pot iniția astăzi niște dosare consistente, în care ar ieși la vedere adevărul curat? Doar în urma unor procese de judecată principiale, am putea afla până la urmă de ce R. Moldova a ajuns în carantină total nepregătită? De ce medicii nu au beneficiat de la bun început de echipamente de protecție eficiente? De ce nu s-au făcut suficiente teste, astfel încât bolnavii să fie identificați și tratați cât mai devreme? De ce în unele spitale pacienții cu COVID-19 au fost internați în condiții infernale? De ce, în condițiile Stării Excepționale, a fost posibil ca autoritățile să inițieze campanii politice pe contul celor bolnavi?