Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Ce caută PSRM în PMAN?

Ce caută PSRM în PMAN?

În ziua de 5 iunie 2019, Primăria Chișinău înregistra o Declarație prealabilă, datând din 29 mai 2019, semnată de secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea. În document se spune că, pe parcursul a 13 zile, din martie 2020, PSRM va desfășura în PMAN „întruniri ale cetățenilor sub formă de mitinguri”, la care ar participa câte 20 de mii de persoane. Bătrîncea susţine că, în cadrul acestor întruniri, vor fi dezbătute „liber și democratic problemele cu care se confruntă cetățenii R. Moldova”. În aceeași zi de 29 mai 2019, la Primăria Chișinău au fost depuse Declarații prealabile pentru fiecare zi de weekend din 2020, dar și pentru prima lună din 2021.

Constatăm că aceste întruniri ale PSRM în PMAN au fost planificate înainte de plecarea PDM de la guvernare și înaintea preluării întregii puteri în R. Moldova de către socialiști.

Ar exista mai multe motive din care PSRM „a privatizat” pe un an înainte Piața Marii Adunări Naționale. Dat fiind că decizia a fost luată înainte de plecarea democraților de la putere, s-ar putea ca primul argument să fi fost cel legat de intrarea PSRM în opoziție. Eventual, fiind în opoziție, partidul ar fi avut nevoie de un teren impunător de luptă și asta ar fi putut deveni PMAN.

Alt motiv, valabil și astăzi, ar fi cel legat de faptul că 2020 este un an electoral. Încă în mai 2019, Igor Dodon știa că va dori să rămână șef de stat și după alegerile din toamna anului 2020. PMAN i-ar prinde bine pentru desfășurarea mitingurilor electorale, dar și a unor acțiuni de protest, în caz de eșec la scrutinul prezidențial.

Alte planuri? La fel de reală poate fi versiunea blocării, pe motiv că PMAN „e ocupată” deja, a oricăror acțiuni de protest, care ar putea fi organizate de reprezentanți ai societății civile sau ai altor formațiuni politice. Potrivit cererii socialiștilor, PMAN va fi ocupată în fiecare zi de weekend, de la 9.00 dimineața până la 22.00 noaptea. Iar responsabili de atmosfera din PMAN sunt Vlad Bătrîncea, Vasile Bolea, Vladimir Odnostalco, Grigore Novac și Petru Corduneanu, cel care „a asigurat” ordinea publică pe 7 aprilie 2009. În viziunea socialiștilor, anul 2020 ar fi trebuit să fie un an al liniștii sociale, condiții în care șeful de stat să poată fi reales negreșit.

Oricare ar fi miza PSRM, ocuparea PMAN pentru un an întreg, săptămânal, în zilele de odihnă, este mai mult decât o obrăznicie, în condițiile în care ei, socialiștii, nu au nimic în comun cu Piața Marii Adunări Naționale și nu pot aduce altceva decât discreditare acestui loc istoric.

Bunăoară, în această duminică, pe 1 martie, un grup de inițiativă cheamă cetățenii să participe la o acțiune colectivă, în cadrul căreia s-ar exprima despre tot ce se întâmplă astăzi în R. Moldova.

Și în ajun de 2 martie, ziua în care, în 1992, a început războiul moldo-rus de la Nistru, ar putea fi organizate acțiuni de comemorare și PMAN e cel mai adecvat loc de desfășurare a acestora.

Și în ajun de 7 aprilie, în PMAN, locul în care a fost omorât Valeriu Boboc, în timpul protestelor pentru Libertate, ar putea fi organizate acțiuni de comemorare sau chiar proteste, dat fiind că dosarele călăilor de la 7 aprilie 2009 rămân prăfuite prin procuraturi și instanțe de judecată.

Sau, urmează 27 august, 31 august, sărbătorile naționale care au consfințit acest loc – PMAN.

Ce vor face socialiștii cu cererile lor avizate de Primăria Chișinău în aceste zile istorice? Vor ceda Piața „arendată” cu un an mai devreme? Sau vor recurge la confruntare?