Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Arestaţi în R. Moldova

Arestaţi în R. Moldova

În ultimele zile, buletinele de ştiri din R. Moldova au culminat cu informaţii despre diverse arestări: pentru comercializare de droguri, pentru trafic de influenţă, pentru proxenetism, pentru organizarea migraţiei ilegale sau pentru chestii mai puţin criminale, cum ar fi huliganismul sau furtul de buzunare. Nu a existat buletin de ştiri în care să fi lipsit informaţii la acest subiect.

* * *

Arestul 1. În ultimele zile, reţinerea unui director de internat şi a unui amic al acestuia, un om de afaceri de 30 de ani, suspectaţi de proxenetism şi pedofilie, a provocat numeroase discuţii şi interpretări. Un copil abandonat de părinţi, aflat în custodia unei instituţii rezidenţiale, ar fi fost „vândut” de director acelui businessman, care l-ar fi ţinut în captivitate până în ziua reţinerii sale. Acum, instituţiile statului ne anunţă că băiatul s-ar afla într-un loc sigur, fiind supravegheat de medici şi psihologi. Fenomenul a continuat ani de zile. Deşi la această şcoală angajaţii cunoşteau subiectul (care, de altfel, nu este unul singular), nimeni nu a încercat să întreprindă ceva, pentru a salva acel copil (acei copii?) din captivitatea proxeneţilor şi a pedofililor. De unde am înţeles că fenomenul era bine cunoscut în cadrul instituţiei? În ziua arestului, ne-au telefonat la redacţie câţiva angajaţi ai şcolii internat şi au insistat să scriem, să scriem numaidecât despre aceşti depravaţi. „Că ei de mult se ocupă de asta, că fac bani pe această cale, că, fiind suspectaţi anterior, s-au salvat de justiţie cumpărând loialitatea procurorilor”, ne-au tot spus acei angajaţi, refuzând, de frică, să-şi dea numele… I-am întrebat de ce au tăcut atâta timp. Fără a da un răspuns, au închis telefonul.

* * *

Arestul 2. Reţinerea preşedintelui raionului Dubăsari, sub acuzaţia de abuz de serviciu. CNA susţine că, în 2014-2016, contrar normelor legale, preşedintele raionului Dubăsari a dispus, în lipsa deciziei Consiliului raional, delegarea pentru participarea la o serie de întruniri peste hotare a unor persoane cu funcţie de demnitate publică şi persoane publice din cadrul Consiliului raional Dubăsari, fiindu-le acoperite cheltuielile de deplasare din bugetul Consiliului în sumă de peste 83 mii lei. CNA aduce şi alte argumente, nefiind clar, însă, de ce a trebuit ca Grigore Policinschi să fie reţinut în Aeroportul Internaţional Chişinău, nu pe când pleca (o eventuală evadare), ci pe când revenea acasă, de la odihnă. Presa a scris de mai multe ori despre abuzurile demnitarului, dar nu au urmat reacţii. Iată că, în seara zilei de 26 septembrie, CNA a identificat locul şi momentul reţinerii acestuia şi, la Aeroportul Chişinău, au jucat spectacolul. Confuzie, decor potrivit, public pe măsură… Şi pentru presă e tentant să afle că un demnitar a fost arestat în aeroport, fără a se preciza că respectivul suspect nu pleca, ci revenea acasă, în Moldova…

* * *

Arestul 3. Ieri, din satul Carabetovca, raionul Basarabeasca, ne-a telefonat la redacţie un arestat care a reuşit să evadeze din captivitate. Dumitru Achiruş ne-a vorbit cum, mai multe zile la rând, el şi soţia sa au fost ţinuţi în captivitate, într-o fermă, de către proprietar, un oarecare Mihai Prisăcaru, din Cimişlia. „Cârdul de vaci e afectat de o boală, una infecţioasă. Un bou a şi pierit de această boală. Stăpânul, însă, nu încetează să livreze lapte şi carne diferitor instituţii. Când i-am spus că e periculos, că voi sesiza poliţia, ecologia, medicina preventivă, când i-am cerut salariul promis pentru munca prestată, nu ne-a mai permis să ieşim de la fermă. Trăiam într-o încăpere insalubră, muncind ca nişte robi. Când am reuşit să fug, am anunţat toate instituţiile statului. Au intervenit şi mi-au eliberat soţia, dar altceva nimic nu au întreprins. Vacile rămân bolnave, omul continuă să livreze produse, iar salariile aşa şi nu ne-au fost achitate”, ne-a spus Dumitru Achiruş. L-am căutat pe stăpânul fermei, Mihai Prisăcaru. Acesta s-a arătat indignat de atâtea controale provocate de Achiruş, negând că i-ar fi reţinut abuziv pe Dumitru şi pe soţia acestuia, Svetlana, şi că ar livra produse la diferite instituţii. „Veniţi şi vedeţi maşina de muls, ca să înţelegeţi că de mult nu mai mulg vitele”, ne-a spus Prisăcaru.