Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Anti-vaxxerul care vrea să facă…

Anti-vaxxerul care vrea să facă justiție constituțională

Acum câteva zile, a venit la redacție unul dintre cei 11 candidați la funcția de judecător al Curții Constituționale (CC) a R. Moldova. Nemulțumit de conținutul unui articol, în care fusese vizat și el, candidatul pretendent la funcția de judecător al CC, după ce a insistat fără succes să fie primit într-un birou redacțional, a început să strige că refuzul de a-l accepta în interiorul redacției e o prostie. Mare. Deoarece COVID nu există, măștile sunt niște cârpe care ar trebui aruncate, iar vaccinul nu e nici mai mult, nici mai puțin, apă chioară. A plecat supărat, amenințând să revină cu camere de luat vederi, ca să vadă toată lumea cum la ZdG sunt promovate falsuri despre COVID, despre vaccin și despre riscurile de a se îmbolnăvi în cazul celor care nu respectă normele sanitare.

Priveam în urma acelui candidat la funcția de judecător al CC și estimam ce șanse ar avea de a ajunge în această responsabilă funcție? Ce mesaje ar promova de la tribuna CC și ce decizii ar adopta, având girul de judecător?

Chiar dacă ar rata șansa de a deveni judecător la CC, caracterul nociv al mesajelor sale nu va înceta să influențeze societatea, dat fiind că omul, de profesie jurist, își cunoaște drepturile și libertățile, inclusiv dreptul la opinie, or, anume astfel califică acesta deliberările, destul de agresive, pe care își permite să le facă în public. Totodată, omul, jurist de profesie, după cum menționam, cunoaște bine că nu prea avem legi funcționale care i-ar interzice să răspândească mesaje nocive pentru viața și sănătatea celor din jur.

Da, astfel de persoane, caracterul negativist al discursurilor lor, îi determină pe mulți dintre cei care îi aud să ia decizii riscante în condițiile actualei pandemii. Dar nu doar acestea sunt motivele din care, până în prezent, avem în R. Moldova doar puțin peste 20% de persoane vaccinate complet împotriva COVID-19.

De ce lumea neagă existența bolii? De ce consideră inutile sau riscante vaccinurile? Pentru că statul nu își tratează la modul serios propriile decizii. Câteva exemple. Suntem în situație excepțională, dar unitățile de transport public sunt arhipline de oameni care neglijează purtatul măștilor, iar de distanță socială nici vorbă nu poate fi. Alt exemplu, aproape ridicol, dacă nu ar fi atât de perfid. La intrare în supermarketuri, dar și în alte instituții, ați observat, probabil, termometre electronice pentru testarea temperaturii corporale a cumpărătorilor. Dacă cineva ar face un experiment, ar constata cu ușurință că acestea termometre sunt fictive, că generează date false, de care nimeni nu are nevoie. Administrațiile acestor instituții au investit bani în niște aparate absolut inutile, doar ca să bifeze respectarea normelor sanitare în pandemie. Cum să creadă omul că toate aceste acțiuni, decizii, sunt adoptate la modul serios, când termometrele arată temperaturi de 32, 33, 34,5 grade, iar alteori, în cazul a 5-6 cumpărători, testați consecutiv, constatăm aceeași temperatură? Oricine, chiar neavând prea multe cunoștințe sanitare, va trata ca pe o formalitate această decizie anti-pandemică.

Sau, alt episod. Pe 10 septembrie, a fost declarată stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul R. Moldova, cel puțin până la 30 octombrie 2021. În această perioadă, accesul persoanelor cu vârsta de peste18 ani la evenimentele desfășurate în aer liber, precum spectacole, concerte, festivaluri și în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, cluburilor de noapte și ringurilor de dans se permite doar dacă aceștia prezintă un certificat de vaccinare sau rezultatele negative ale unui test neexpirat. Ați citit undeva cumva vreo informație despre cum au loc aceste verificări sau ați fost cumva întrebați/verificați la intrarea în vreun club de noapte sau în vreun restaurant? De ce oamenii, mai ales cei care nu au trecut prin chinurile bolii, ar crede cu-adevărat în existența riscurilor și ar respecta restricțiile, dacă deciziile statului privind protejarea sănătății cetățenilor nu se respectă?