Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   75 de ani de închisoare…

75 de ani de închisoare pentru „bardacul” din justiție

Probabil nu mai există cetățean în R.Moldova care să pună la îndoială nivelul pandemic al corupției din sistemul judiciar. Deși s-au derulat reforme peste reforme, caracatița oligarhică a tot înghițit, unul câte unul, judecătorii coruptibili, iar pe cei incomozi i-a tot alungat. Probabil, nu mai există justițiabili care cred că la această etapă sistemul judiciar se poate autosalubriza, fără ajutor din afară.

Dar ieri, în cadrul Parlamentului a avut loc o ședință demențială, în care câțiva deputați care reprezintă fracțiuni cu probleme de integritate și câțiva judecători care reprezintă un sistem putred de corupt au discutat despre cum nu trebuie evaluate  integritatea și profesionalismul judecătorilor de către experți străini. Sesiunea s-a numit ”Dezbaterea strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și a Planului de acțiuni pentru implementarea acesteia” și a fost condusă de către deputatul socialist Vasile Bolea. Da, acel Bolea care a declarat de la tribuna Parlamentului despre colegii săi de legislativ că ar fi ”jloghi konchenye”, da, acel jurist cu Academia de Poliție care pretinde să ajungă judecător la Curtea Constituțională. Igor Dodon, într-o alocuțiune a sa l-a descris ca pe un agresor pe care îl ține înlănțuit și pe care îl asmute la oameni atunci când are nevoie. ”Încă o dată vă spun, dacă îi dădeam voie lui Vasea Bolea, pe vreo șase îi cârliga”, a amenințat Igor Dodon parlamentarii în decembrie 2020. Acum lui Vasile Bolea i s-a dat voie să cârlige ideea asigurării integrității sistemului judiciar. Ieri la Parlament au fost invitați reprezentanții judecătoriilor de la Cahul și Comrat să confirme imposibilitatea și lipsa necesității evaluării judecătorilor de către posibili evaluatori externi. 

Prezent la ședință, Ruslan Petrov, președintele Curții de Apel Cahul, a declarat că a făcut 

o analiză a problemei corupției în lume și n-a văzut o reușită a combaterii acestui flagel cu forțe din exterior. „Cum ar fi în apartamentul meu să invit o firmă care ar face o curățenie, o curățenie ideală,  dar pe urmă tot eu am să trăiesc în apartament și voi face același bardac”(dezordine, n.r.), a explicat judecătorul Petrov. Se pare că el nu a admis situația că o curățenie în ”apartamentul” sistemului judiciar ar însemna aruncarea gunoiului corupt, purtător de robe, în închisori, iar judecătoriile să fie populate de specialiști noi, nepătați. Or, ce ar însemna o curățenie în sistemul judiciar în conceptul actualilor corupți? Schimbarea paznicilor și dereticătorilor, a aparatelor de aer condiționat și a covoarelor, după care în sistemul ”curățat” să intre aceiași judecători care fac justiție la comandă politică? 

Paralela cu apartamentul în care e „bardac” și trebuie să fie făcută o curățenie totală s-ar referi și la locuințele multor judecători, în special la palatele acestora, obținute prin vânzări de dosare și implicări oligarhice. Și în acele locuințe curățenia trebuie făcută exact ca în cabinetele judecătorilor – locatarii să fie trimiși să populeze celulele penitenciarelor, iar averile acumulate ilicit să fie confiscate în beneficiul cetățenilor care au plătit taxe în toți acești ani şi au suferit atâta injustiție. 

Ieri, 21 aprilie, tot mapamondul a  discutat o decizie istorică a unei instanțe judiciare din SUA, în baza căreia polițistul Derek Chauvin a fost condamnat la 75 de ani de închisoare. E mai mult decât speranța de viață a acestuia, dar această condamnare dramatică a fost o speranță a întregii societăți. Aplauze și înalte aprecieri au fost adresate judecătorilor, atât din partea cetățenilor, cât și a personalităților marcante din SUA. Mii de voci spun că astfel începe o adevărată reformă în cadrul poliției americane, iar această condamnare înseamnă ruperea „complicității tăcerii”. 

Exact de asta avem nevoie pentru a începe reforma justiției și instaurarea integrității în sistemul moldovenesc, e nevoie de ruperea complicității corupte prin trimiterea la închisoare, pe vreo 75 de ani, măcar a unui judecător corupt. 

Dar cine, în interiorul R.Moldova ar putea să evalueze integritatea judecătorilor? Există procurori care ar putea investiga cazuri de corupție în instanțe? Există autorități care ar putea evalua abuzurile din sistem și confisca averile? Mai există acum judecători care ar putea eventual judeca judecătorii corupți? Experiența ultimelor decenii ne arată că nu.

Poate îi invităm pe judecătorii lui Derek Chauvin? Ce curățenie ar mai face! „Bardacul” din justiție s-ar muta la închisoare cu tot cu patronatul oligarhic și politic. Dacă, desigur, Vasile Bolea nu se mută la Curtea Constituțională „să cârlige” cu totul noțiunea de integritate judiciară.