• 12 ani cât 12 vieţi

  12 ani cât 12 vieţi
  vizualizări
  29 iulie 2016 | 10:34

  2004. Anul lansării. Era vară şi era cald. O echipă de jurnalişti, găzduiţi temporar în Biblioteca Centrului de Jurnalism Independent de pe str. Şciusev, realiza nr. 1 al unui ziar nou în R. Moldova. Pe 29 iulie, dimineaţa, era în chioşcuri. Ştiţi ce titluri găzduia? „Clanurile Puterii la Televiziune”, „Vama dintre două buzunare”, „Taraba cu bebeluşi”, „SIS va sta cu mâna pe business”, „Raiul corupţiei”, „Concursul pilelor”. E ceva ce nu vi se mai pare actual, deşi au trecut 12 ani de atunci?

  2005. Anul 1. Primul număr din 2005, în prima pagină, titra „Andrei Ivanţoc intră în Parlament”. La iniţiativa ZdG, deţinutul politic de la Tiraspol, membru al grupului Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, acceptase să participe la electorala 2005 în calitate de candidat independent. Pentru că era în imposibilitatea de a-şi face singur campanie, fiind încarcerat la Tiraspol, ZdG a mers, alături de soţia lui Andrei, Eudochia, în sprijinul deţinutului politic. „În celula nr.6 din închisoarea de la Tiraspol, am avut timp destul să analizez ce s-a întâmplat cu Moldova atunci, în 1992, şi ce se întâmplă de atunci încoace. Nu-mi doresc nimic mai mult decât să fiu liber, nu-mi doresc nimic mai mult decât ca Moldova să fie liberă”, declara Ivanţoc. Credeţi că visele sale de libertate s-au împlinit?

  2006. Anul 2. „România urmează să devină membru al UE, astfel încât cortina de fier se mută lângă noi”, scria ZdG, sesizând că „Satele noastre au fost vândute Rusiei”, dar şi despre „Cinismul guvernanţilor şi laşitatea procurorilor”. Tot atunci publicam articolul „Caritate cu comunişti”. Astăzi, în acest titlu am putea schimba un singur cuvânt, formulând „Caritate cu democraţi”.

  2007. Anul 3. „Zilnic, 6 copii din Moldova se despart de părinţi” – un titlu care continuă subiectul „Trenul disperării”. În acelaşi an, s-a dat marea luptă pentru păstrarea postului de radio Antena C. ZdG a monitorizat protestele legate de situaţia de la acest post, titrând „Antena C nu se vinde”. În acelaşi an, tarifele pentru serviciile poștale, prestate de „Poşta Moldovei”, au crescut cu circa 45%, fiind majorate şi tarifele pentru distribuţia presei. De atunci, an de an, taxele se tot majorează. Cum a rezistat ZdG în aceste condiţii economice? Greu de spus.

  2008. Anul 4. ZdG a continuat să monitorizeze cum sunt cheltuiţi banii publici. Monitorul oficial din 28 decembrie 2007 a publicat peste 40 de hotărâri de Guvern, adoptate în ajun de Revelion, majoritatea fiind despre alocarea mijloacelor financiare. Aflam din ele că s-au dat bani pentru Ziua Vinului, călătoria lui Tarlev la Sofia, zborul lui Voronin la Bruxelles, petrecerea unor oficiali ruşi la Chişinău… Atunci fuseseră acordate şi două sume de bani unor simpli cetăţeni: 11 mii de lei O. S., Bălţi, pentru „compensarea parţială a cheltuielilor de transportare a corpului neînsufleţit al soţului, decedat în Rusia şi 8 mii de lei C.G., Sângerei, pentru compensarea parţială a cheltuielilor de transportare a corpului neînsufleţit al soţului, decedat în Cehia.

  2009. Anul 5. „Alegeri sau lovitură de stat?”, întrebare actuală de la 7 aprilie încoace. „Comuniştii ştiu că au fraudat alegerile, dar refuză să recunoască, deoarece nu le convine. Instituţiile internaţionale ştiu şi ele că PCRM a falsificat alegerile, dar evită s-o spună din considerente de „etichetă”. Concurenţii electorali bănuiau că guvernarea va frauda alegerile, dar nu au fost pregătiţi să reacţioneze. Doar tinerii, care ştiu că votul lor nu putea să aducă câştig de cauză comuniştilor, au ieşit în stradă. Doar că mişcarea lor a fost preluată de SIS şi gestionată în interesul politic al comuniştilor”, scria ZdG, încercând să explice teroarea din aprilie 2009.

  2010. Anul 6. Au fost inundaţii crâncene, dar şi alegeri parlamentare anticipate. Inundaţiile i-au disperat pe alegători, dar i-au bucurat pe politicieni. Pomenile electorale au curs gârlă şi democraţia a învins. Despre asta a scris ZdG în acest an.

  2011. Anul 7. A fost anul unui dosar greu din istoria ZdG. La 1 august, Judecătoria Centru (judecător Ion Busuioc) a pronunţat o hotărâre care ar fi putut însemna suspendarea ZdG. Decizia era pronunţată în dosarul a doi procurori din Glodeni, care fuseseră cercetaţi pentru corupţie.

  2012. Anul 8. Reforma justiţiei şi greşelile judecătorilor au constituit tema anului.

  2013. Anul 9. Judecătorii au o problemă – corupţia, accentua, într-un interviu pentru ZdG, Ambasadorul SUA în R. Moldova, William H. Moser. E anul în care au continuat, fără vreun rezultat, procesele în dosarele „7 aprilie”.

  2014. Anul 10. E anul în care scriam că dosarele penale ale lui Grigore Karamalak din R. Moldova, trimise la Moscova. Hoţul în lege, SCOS NEVINOVAT.

  2015. Anul 11. ZdG s-a ocupat de miliardul furat. Ia vedeţi acest titlu: „„Stăpânii” miliardelor: „Beneficiarul” unui credit de 3 miliarde, consumator de droguri şi dat dispărut de familia sa”.

  2016. Anul 12. Dosare, justiţie, injustiţie, bani publici, integritate, lipsă de integritate. Fără sfârşit.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Numărul milionarilor din R. Moldova a crescut cu 755 de persoane într-un an. Cel mai mare venit – 324,08 milioane lei

  Numărul de persoane care au obținut venituri mai mari de un milion de lei a crescut cu 42,89% sau cu 755 persoane în anul 2019, comparativ cu anul 2018. Datele au fost prezentate de Serviciul Fiscal de Stat, po…
  Numărul milionarilor din R. Moldova a crescut cu 755 de persoane într-un an. Cel mai mare venit – 324,08 milioane lei

  Comisia Europeană a stabilit opt programe de asistență macrofinanciară pentru susținerea partenerilor de extindere și de vecinătate

  Începând de astăzi, 11 august, Comisia Europeană, în numele UE, a coordonat cu opt parteneri Memorandumuri de Înțelegere privind programele de asistență macrofinanciară (AMF). Acordurile fac parte din pachetul…
  Comisia Europeană a stabilit opt programe de asistență macrofinanciară pentru susținerea partenerilor de extindere și de vecinătate

  Coronavirus: OMS atenţionează că vaccinul rusesc trebuie evaluat în privinţa eficacităţii şi siguranţei

  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a primit cu prudenţă vestea că Rusia a înregistrat primul vaccin împotriva COVID-19 şi a semnalat că acest vaccin, la fel ca celelalte, trebuie să urmeze etapele de precal…
  Coronavirus: OMS atenţionează că vaccinul rusesc trebuie evaluat în privinţa eficacităţii şi siguranţei

  ANSP: Sfaturi pentru călătoriile internaționale în contextul pandemiei COVID-19

  După o perioadă de restricție totală, călătoriile internaționale au fost reluate și permise, în conformitate cu regulamentele interne ale fiecărei țări, unele dintre acestea acceptând cetățenii moldoveni în per…
  ANSP: Sfaturi pentru călătoriile internaționale în contextul pandemiei COVID-19

  Demisia guvernului de la Beirut nu a calmat spiritele în Liban. Protestele violente au continuat și în a treia noapte

  Proteste au avut loc pentru a treia noapte consecutivă în Beirut, capitala Libanului, orașul care a fost locul unei explozii devastatoare în urmă cu o săptămână. În ciuda demisiei guvernului, anunțată luni, oam…
  Demisia guvernului de la Beirut nu a calmat spiritele în Liban. Protestele violente au continuat și în a treia noapte

  VIDEO/ Cum au protestat agricultorii din raionul Hâncești. Polițiștii au filmat totul și spun că vor aplica amenzi

  Sute de agricultori din mai multe raioane ale țării au scos tehnica agricolă din câmp și au mutat-o pe traseele naționale pentru a protesta astfel față de, spun fermierii, lipsa de reacție a autorităților la ce…
  VIDEO/ Cum au protestat agricultorii din raionul Hâncești. Polițiștii au filmat totul și spun că vor aplica amenzi