Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Membrii CSP se vor întruni…

Membrii CSP se vor întruni în ședință pentru a desemna un procuror general interimar

Odată cu intrarea în vigoare a noilor modificări la Legea cu privire la Procuratură, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) urmează să convoace ședința la 26 iulie, pentru a-i înainta președintelui Igor Dodon candidatura la funcția de procuror general interimar. 

Persoanele care doresc să candideze la funcția de procuror general interimar urmează să depună cereri de participare la Aparatul Consiliului Superior al Procurorilor până la data de 26 iulie. La cerere, candidatul va anexa CV-ul și declarația pe proprie răspundere că în ultimii trei ani până la anunțarea concursului nu a fost membru și/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizații social-politice, precum și că, anterior, nu i-a fost constată vinovăția pentru săvârșirea unei infracțiuni.

Potrivit noii modificări la Legea cu privire la Procuratură, procurorul general interimar urmează a fi numit de președinte la propunerea CSP, care va trebui să fie convocat în termen maxim de 3 zile pentru a desemna un candidat. În cazul în care președintele va depista probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului la funcția respectivă, acesta va putea refuza numirea candidatului în funcția respectivă. Ulterior, în cazul în care candidatul este respins, procurorul general interimar va fi desemnat prin decret de către președinte, la propunerea Parlamentului.

Modificarea Legii cu privire la Procuratură, votată de majoritatea parlamentară, i-a nemulțumit însă pe democrați, care au declarat că proiectul a fost adoptat fără consultarea Comisiei de la Veneția, dar și fără dezbateri publice. Totodată, deputații din fracțiunii PDM declară că prin această modificare, președintele Dodon va putea să numească un procuror interimar pentru un termen nederminat, iar acțiunile CSP vor fi limitate.

Funcția de procuror general a rămas vacantă la 11 iulie, după ce Eduard Harunjen a demisionat din funcția de procuror general al R. Moldova, invocând imposibilitatea exercitării atribuțiilor din motive de sănătate. S-a întâmplat, după ce odată cu schimbarea puterii în stat, clasa politcă de la guvernare și societatea civilă au cerut demisia acestuia, iar la 9 iulie Parlamentul a adoptat acea hotărâre, prin care a constatat că au existat nereguli la numirea lui Harunjen în funcție.

Interimatul funcției de procuror general este asigurat de unul dintre adjuncții săi, Igor Popa. Eduard Harunjen l-a desemnat pe Popa drept interimar prin ordin, înainte de a demisiona, atunci când a plecat în concediu medical.