Nr. 50 (28 iulie 2005)

 Adevarul

Un an impreuna
Continuare 

Starea de Garda, intre Om si Caine
Continuare 

Un an impreuna

Dosare cu deznodamant

Pe parcursul acestui an ne–am bucurat atunci cand eram telefonati pentru a ni se spune ca, in urma unor publicatii din Ziarul de Garda, au fost solutionate, pe o cale mai justa, diverse probleme. Parinti, avocati, victime, persoane mature si tineri de diferite varste, care nu cedeaza in aspiratiile lor de a demonstra adevarul si a invinge, in cele din urma, ne–au sunat si ne–au spus ca "datorita articolului publicat in ziar, le–a fost tratata cu mai multa consideratie problema". Impactul pe care l–a avut publicatia noastra in elucidarea unor situatii incerte din viata unor eroi ai articolelor, i–a determinat pe acestia sa ne recunoasca faptul ca meritul nostru e cel de a trata cu obiectivitate cele mai controversate probleme ale lor, chiar si atunci cand acestea sunt apreciate gresit de societate si de organele de drept ale statului. Ei si–au exprimat recunostinta pentru expunerea clara si exacta a faptelor descrise in ziar.

Enumeram, mai jos, titlurile catorva investigatii care, dupa ce au fost publicate in Ziarul de Garda, dintr–o simpla coincidenta sau ba, au fost solutionate in instantele de drept pe potriva tratarii facute de ziarul nostru.

Un lucru insa il cunoastem cu certitudine: mai multe investigatii au fost anexate la dosarele instrumentate de politie, procuratura, justitie si a altor organe de drept si de control.

Ziarul de Garda, nr. 20 ( pag. 3). Articolul "VAMA BUNULUI– SIMT". Inspectorul principal, maior al serviciului vamal, Pavel Melnic, dezvaluie cum a fost sanctionat de catre directorul Departamentului Vamal (DV), Nicolae Valcu, cu o "mustrare aspra" dupa ce a prezentat conducerii un raport in care scria despre descoperirea unui document falsificat, privind calitatea marfii. Dupa ce Valcu l–a mustrat, s–a adresat cu o reclamatie privind falsul respectiv in adresa procurorului general, Valeriu Balaban. Cauza petitiei a fost examinata de procurorul de sectie, Adrian Rusu, adeverindu–se. Cu toate acestea, Rusu nu initiaza actiuni de ancheta corespunzatoare. O data ce nici Procuratura nu a manifestat o reactie in legatura cu aceasta infractiune, confirmata de inspectorul Melnic prin acumularea deplina a probelor, acest cinstit vames n–a cedat si a atacat inactiunile procurorului si ale administratiei vamale in instanta de judecata. In paralel cu depunerea plangerii la instanta de judecata, a venit si la Ziarul de Garda.

P.S. La 14.07.2005, judecatoria sect. Centru i–a dat castig de cauza inspectorului Melnic, condamnand inactiunea procurorului. Potrivit sentintei, judecata constata nulitatea raspunsului procurorului sectiei conducere a urmarii penale in organele CCCEC, SIS si DV ale PG, obligandu–l pe Adrian Rusu sa inlature derogarile admise anterior la examinarea petitiei inspectorului Melnic si sa adopte o rezolutie motivata.

Ziarul de Garda, nr.7 (pag.3). Articolul "DOI GRANICERI ARESTATI, PENTRU CA AU INCERCAT SA STRICE "LEGILE" VAMII". O investigatie realizata in temeiul confruntarilor din cadrul unei sedinte de judecata unde inculpatii erau doi fosti graniceri, ambii de 19 ani. Peste 5 luni dupa demobilizarea din armata, conform termenului, tinerii sunt arestati, fiind invinuiti ca, pe cand faceau armata, s–au incaierat, de cealalta parte a frontierei moldovenesti, cu un vames. Pentru aceasta, procurorul le–a incriminat "abuz de serviciu" si "trecerea ilegala a frontierei de stat". Sentinta era intemeiata in baza unor articole care cereau ani grei de puscarie. Fostii graniceri au stat luni de zile in detentie preventiva. Acum o luna, tatal unuia dintre patimiti, Nicolae Rozlovan, ne–a telefonat si ne–a spus ca baietii sunt liberi si ca instanta de judecata nu a fost de acord cu incriminarile atribuite de procuror acestora.

Ziarul de Garda, nr. 19. Articolul "Curtea de Apel — da! Curtea Suprema de Justitie — ba!" reflecta deciziile contradictorii ale instantelor judecatoresti, la diferite niveluri, vizavi de examinarea unor crime grave, cum ar fi si cazul asasinarii fostului director al IM "Asociatia pietelor" din Balti, Gheorghe Grumatchi, omorat acum cativa ani. La 30 noiembrie 2004, prin verdictul Curtii de Apel din Balti, cei cinci asasini sunt eliberati de sub straja si achitati. In aceasta perioada, reporterul Ziarului de Garda s–a deplasat la Balti, unde a realizat propria investigatie in care atat judecatorul, cat si acuzatorul de stat care au deliberat pe acest caz au fost solicitati sa–si argumenteze decizia si sa–si spuna punctul de vedere. La 21 aprilie, curent, Curtea Suprema de Justitie i–a condamnat pe executorii omorului lui Grumatchi la cate 10 ani de puscarie, stire publicata in Ziarul de Garda.

Aliona AVRAM
 

CAMPANII

Craciun pentru copiii din Transnitria

In preajma Craciunului 2004 am mers la scoala din Cosnita unde s–au intrunit copii din Dorotcaia, Parata, Pohrebea si de la Liceul "Stefan cel Mare" refugiat din Grigoriopol. Am dus copiilor carti, ghiozdane, dulciuri, saniute — toate donate de catre oameni de afaceri din Chisinau. Am fost insotiti si de un Mos Craciun adevarat.

Ajuta cel mai sarac sat din Europa

Am mers la copiii din satul Haragas, raionul Cantemir, in prag de absolvirea anului scolar 2005. Le–am dus un casetofon, o minge de fotbal, incaltaminte, imbracaminte, carti si alte lucruri necesare, donate de oameni inimosi. Profesorii de la scoala au declarat ca nimeni pana atunci nu le–a mai trecut pragul cu daruri.

Un abonament pentru omul drag

Sute de oameni au venit la redactie pentru a abona parinti, profesori, pensionari, intelectuali de la tara, care citesc in fiecare zi, dar nu au bani de ziare. Iar in cadrul campaniilor de abonare, Eleonora Gorincioi si Dumitru Bucataru, moldoveni aflati la munca in Italia, au perfectat cateva sute de abonamente pentru consateni si pentru rude. Totodata, Sofia Carol de la Bacioi, care a convins mai multe zeci de consateni sa se aboneze la Ziarul de Garda a fost premiata cu un televizor color de toata frumusetea.

In drum spre Haga

Dupa un deceniu si jumatate de la declansarea conflictului transnistrean, autoritatile Moldovei, au declarat ca nu sunt in stare sa rezolve acest diferend. Intre timp, pe langa detinutii politici de la Tiraspol si Hlinaia, pe langa copiii din scolile cu predare in limba romana, pe langa familiile celor omorati fara vina in razboiul din 1992, pe langa miile de refugiati din Transnistria, sute si mii de alte victime au aparut pe parcursul acestor 14 ani (rmn s–a separat oficial in septembrie 2001) isi traiesc tragediile si nedreptatile fara nici o speranta. Echipa de Garda s–a adresat Curtii Penale de la Haga cu intrebarea daca autorii unui regim separatist criminal, care au organizat o situatie de genocid in Transnistria, ar putea fi judecati de acest Tribunal international si daca un ziar poate inainta demersul pentru acest proces. Secretariatul Curtii Penale Internationale a raspuns solicitarii Ziarului de Garda, confirmand faptul ca si un ziar este in drept sa depuna un dosar in aceasta instanta. Echipa redactiei a lansat rubrica "In drum spre Haga", care a inserat relatarile a sute de cetateni nenorociti de tragedia transnistreana, precum si experti sau jurnalisti straini care au relatat genocidul. Iata ce ne–au spus martorii:

"La ora 1 noaptea cineva a sunat la usa, sotul s–a apropiat de usa si a intrebat cine este. Atunci s–a tras in el, a fost descarcat un automat intreg. Sotul a murit ciuruit, zbatandu–se sub racnetele copiilor." Eugenia Banenco, aprilie 1992

"Era iunie 1992. Eram mai multe femei cu copiii ascunsi intr–un subsol. O femeie a incercat sa iasa si a fost impuscata pe loc. Un elicopter zbura de–asupra satului si impusca oameni nevinovati, iar o blindata a gardistilor a omorat oameni care veneau de la lucru." Ecaterina Malai, Varnita

"Ne–au minat livezile in floare pana la cimitir, am parasit casele si am fugit." Elena Guzun, Corjova

"Gardistii au intrat in apartamentul nostru si au tras din arme, ciuruind peretii, perdelele si vesela." Margareta Rusu, Tighina

"Am fost declarati dusmanii Transnistriei, la radio s–a spus adresa noastra de acasa, am fost amenintati cu moartea la telefon, intr–o noapte ne–au rupt usa si ne–au amenintat ca ne vor viola fiicele". Familia Guzun

"Autocratul Smirnov a decis sa inchida toate scolile cu predare in limba romana cu forta." Ziarul "Le Figaro", Franta

"Colonelul sangeros Kostenko a omorat sute de civili moldoveni." Ilie Ilascu

"Transnistria e un teritoriu condus de mafie." Crisis Group, Bruxelles

"Pacificatorii rusi ataca noaptea cu "Uralul". Valerii Prudnicov, seful Comisariatului de Politie Tighina

"Regim criminal terorist — acesta este termenul juridic adecvat al impostorilor de la Tiraspol." Dorin Chirtoaca, Comitetul Helsinki

In fiecare numar s–a scris despre Andrei si despre Transnistria

Eudochia Ivantoc, sotia detinutului politic Andrei Ivantoc: Acest ziar a fost in fiecare zi alaturi de Andrei si alaturi de mine. Este foarte greu sa traiesti viata pe care o duce Andrei acolo, de 13 ani, nu fiecare poate sa suporte asemenea conditii. Si mai greu i–a fost in ultimul an, dupa ce CEDO a confirmat ceea ce a crezut el, impreuna cu camarazii sai, timp de 13 ani — sunt pedepsiti pe nedrept si merita sa fie liberi. Cred ca in fiecare zi a acestui an Andrei si–a imaginat ca usa celulei blestemate se va deschide si va veni acasa, dar nu s–a intamplat. In schimb, de fiecare data i–am transmis Ziarul de Garda, ziarul care a scris despre el, despre Tudor, despre Transnistria in fiecare numar. Desi sunt la Chisinau, mi–am petrecut si eu multe zile sub zidurile inchisorii, incercand sa il vad pe Andrei sau sa ii transmit scrisori. Atunci cand reveneam de acolo cu o bucurie — sunam la Ziarul de Garda, iar de veneam cu vestea trista ca Andrei e bolnav sau e in greva, sau nu i–a fost transmis coletul — tot la ziar ma adresam. Am fost timp de un an alaturi si nu imi doresc decat ca acest ziar sa ramana alaturi de romanii din Basarabia pentru totdeauna.

Comunismul m–a pedepsit, ziarele mi–au dat dreptate

Gheorghe Briceag, victima a regimului comunist, Balti: Pentru mine, drepturile omului inseamna ceea pentru ce trebuie sa luptam continuu si fara publicatii ca Ziarul de Garda este foarte greu. Am luptat toata viata si ma bucur ca nu sunt singur si ca oricand pot vorbi, macar si in gand cu ziaristii. Numai un ziar poate aduce in fata oamenilor adevarul despre tragedia pe care o traieste omul de alaturi si numai un ziar poate spune despre meritele unui om adevarat, iar pentru cel care lupta nu exista vis mai mare decat sa fie inteles de semenii sai. Deoarece am suportat atatea probleme in anii de comunism, raman placut surprins atunci cand presa se straduieste sa gaseasca si sa spuna adevarul.

Merg deseori in sala de judecata, pentru a monitoriza unele procese, si de fiecare data imi amintesc de Ziarul de Garda, deoarece foarte multi oameni isi castiga dreptatea mai usor in aceste conditii, daca au norocul sa fie intelesi de jurnalisti si sa le fie publicata istoria.

Apreciez si stilul acestui ziar care a adoptat un limbaj simplu, pe intelesul oamenilor care abia invata sa spuna adevarul.

 

Ai nostri in lume

Pe parcursul unui an, Ziarul de Garda a mentinut o rubrica destinata situatiei cetatenilor Moldovei peste hotare. Sute de istorii care contin tragedia si chinul emigrantilor ilegali au fost prezentate in ziar. Iata doar cateva dintre acestea:

Sute de britanici lupta pentru un tanar din Moldova

Andrei Bazanov, un tanar de la noi, ajuns la 15 ani in Marea Britanie, pe cai ilegale, dupa ce i–a murit tatal, iar mama lui a fost internata la psihiatrie, a devenit in cativa ani cel mai bun student la Bournemouth, Anglia. La implinirea a 18 ani autoritatile britanice au decis sa il deporteze acasa. Sute de britanici au protestat si cazul lui a ajuns chiar in legislativul Marii Britanii.

Craciun cu moldovence la Dubai

Cel mai mare traficant de fete din Moldova catre Emiratele Arabe Unite (EAU), Oleg Bolboceanu, a fost arestat la Chisinau. Politia din Dubai a declarat ca cel putin 10.000 de fete din Moldova au ajuns in ultimii ani in cluburile de noapte din Dubai, capitala EAU.

"Sex Traffic" cu doua fete din Moldova

Drama "Sex Traffic" lansata anul trecut de catre canalul britanic Channel 4, care are la baza istoria a doua surori din Moldova, traficate in Marea Britanie a avut o audienta neasteptata, luand cele mai multe premii in cadrul diferitor concursuri de film.

Pastorul moldovenilor a revenit din Israel

In timpul vizitei presedintelui Voronin in Israel, presa acestei tari a scris despre mai multe cazuri de nenorociri cu imigranti moldoveni. Cetateanul moldovean Serghei Bloh tocmai fusese arestat pentru traficarea mai multor tinere, o alta femeie din Moldova trebuia sa fie deportata pentru munca ilegala in Tel–Aviv, in timp ce fiul ei devenise cel mai bun student la Vavcity School din acelasi oras.

Turcia invadata de moldoveni

In timp ce politia turca a arestat doi moldoveni cu 116 kg de heroina, tinute intr–un autocar cu remorca, alti doi cetateni turci au fost retinuti de organele de drept, pentru ca au vandut unui bordel doua fete din Moldova cu cate 200 USD.

Doua echipe moldovenesti la Atena

Cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Atena, in acest oras au fost "pompate" de urgenta cateva mii de femei pentru asigurarea unei mai bune deserviri in cluburile de noapte. S–a stabilit ca in Grecia anul trecut erau cel putin 14.000 de femei traficate, iar in Oraselul Olimpic au fost distribuite sute de mii de prezervative.

Copii din Moldova, abuzati la Toronto

In ianuarie la Toronto a fost condamnat cetateanul israelian Vitalie Levsin pentru cazuri de abuzuri asupra unor copii traficati, unii dintre micuti provenind chiar din Moldova.

Ai nostri exploatati in Marea Britanie

In februarie 2005, ucraineanul Victor Solomka a fost judecat in Anglia pentru faptul ca a exploatat sute de oameni, aflati la munca in aceasta tara, majoritatea moldoveni, punandu–i la munci silnice si luandu–le banii.

Killer retinut la Sofia

In luna august 2004 in capitala Bulgariei a fost retinut killerul omului de afaceri moldovean Stepan Ribakov, asasinat cu un an in urma in fata hotelului "Ambasador" de la Sofia.

Condamnat, pentru vanzare de femei

In februarie 2005, cetateanul statului Israel, Mordecai Reuvenov a fost condamnat la 13 ani de privatiune de libertate pentru faptul ca a vandut in sclavie sexuala o cetateana a R. Moldova.

Angajata si violata in Cipru

Cetateanul cipriot Mattheos Hadjiyanis, de 54 de ani, a fost arestat sub acuzatia ca a violat moldoveanca pe care o angajase la munci agricole pe propriile terenuri.

Sfasiata de cainele pe care il ingrijea

Orasul Nethania din Israel a fost zguduit de moartea unei femei din Moldova. Ea a fost sfasiata de cainele familiei la care era angajata, chiar in timp ce plimba animalul.

Omorat intr–o ambulanta de la Londra

Un tanar moldovean a fost reperat de o ambulanta in capitala britanica, unde i se acordau ingrijiri medicale dupa mai multe traume. In acelasi timp ambulanta a fost atacata de o grupare agresiva, care l–a batut pe tanar pana l–a omorat. Medicii au declarat ca nu au putut face nimic.

Ai nostri comit crime in Cipru

Trei barbati din Moldova au fost retinuti, in flagrant, de politia din orasul Limassol dupa ce au patruns in casa unei moldovence si au violat–o. Biata femeie a fost auzita de vecinii ciprioti, care au sesizat politia.

Clonare de carduri bancare in Anglia

Cetateanul moldovean Serghei Bostan a fost condamnat de Curtea Leeds Crown din Marea Britanie pentru desfasurarea unei retele care se ocupa cu sustragerea banilor de pe cardurile bancare ale britanicilor.

Ilegal, dar viteaz

Presa spaniola a evocat cazul cetateanului R. Moldova, Victor Moldean, care a salvat viata unui politist spaniol in timpul atacului din 11 martie. Spaniolul s–a adresat posturilor TV, pentru ca moldoveanul sa fie gasit, oferindu–i recompense si afectiune concetateanului nostru si familiei lui.

La Moscova, fetele noastre — marfa

In luna aprilie la Moscova au fost arestati cetatenii Karen Gevorkian si Dmitry Kedrov, pentru acuzatia ca ar fi vandut mai multe fete din Moldova.

Moldovenii, in cutii de mucava

In luna aprilie dramaturgul rus Aleksandr Radionov a lansat piesa "Lupta moldovenilor pentru o cutie de carton", despre situatia imigrantilor moldoveni in Rusia.

Miresele din Moldova in Balcani

Politia de frontiera din Bosnia a inregistrat tot mai multe cazuri de tinere din Moldova, casatorite "cu batrani bosniaci", suspectand o noua forma de trafic al fetelor.

Minorii respectati in Europa

In luna iunie, un minor din Moldova a primit o decizie favorabila din partea judecatorilor britanici, care au stabilit ca pentru faptul ca a fost detinut pe nedrept de catre politie atunci cand a intrat ilegal in Anglia, va primi recompense financiare substantiale.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com