Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Voronin, cel mai bogat, corupt,…

Voronin, cel mai bogat, corupt, cinic şi autoritar

Photos by Robert A. Reeder 07/29/2009.Ziarul slovac 24hod.sk pune în discuţie problemele pe care le confruntă acum R.Moldova. Una dintre chestiunile puse în dezbatere se axează pe mărimea averilor lui V.Voronin. „Vladimir Voronin este considerat unul dintre cei mai bogaţi oameni din R.Moldova. Credeţi că e adevărat? Cum descrieţi rolul acestuia în politica din Moldova?” – această întrebare a fost adresată către trei tineri experţi poitici europeni.

Elena Gnedina, Centrul pentru Studii de politici europene
Se consideră că Voronin şi familia sa sunt cei mai bogaţi din Moldova. Chiar la dezbaterile recente de la PROTV, Marian Lupu, expreşedintele Parlamentului R.Moldova, l-a acuzat pe Voronin de favoritism.

Florent Parmentier, Centrul de Studii Europene
Generaţia tânără din Moldova şi inteligenţii resping multe din aspectele politicilor lui Voronin, el e considerat corupt, cinic, autoritar, şi nesincer în opţiunile sale pro-europene. A reuşit să adune bogăţii datorită poziţiei sale politice, prin reţelele fiului său, Oleg, care deţine mai multe companii.  Se vede că el doreşte să rămână la putere. Se consideră că el vrea asta , ca să aibă asigurtă imunitatea.

Nicu Popescu, Consiliul European pentru Relaţii Externe
Marele eşec al lui Voronin este acel de a democratiza Moldova şi lupta cu corupţia, ceea ce a determinat limitarea relaţiilor cu UE. Voronin ar trebui să se retragă şi să lase tânăra generaţie să conducă ţara, dar se pare că nu vrea să facă asta. Există semne că vrea să perpetueze în politică, ceea ce va influenţa felul în care va fi judecat roulul său pe viitor. Probabil, fiul său Oleg, e printre cele mai bogate persoane din Moldova.