Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările Ministerului Sănătății în legătură…

Precizările Ministerului Sănătății în legătură cu realizarea testelor de diagnostic PCR pentru COVID-19 în laboratoarele publice

Imagine-simbol

Ministerul Sănătății (MS) vine cu precizări în legătură cu realizarea testelor de diagnostic PCR pentru COVID-19 cu tariful de 300 de lei în laboratoarele publice. Potrivit autorităților din sănătate, în prezent, testele de diagnostic PCR pentru infecția COVID-19 se efectuează în cadrul laboratoarelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) din Chișinău, Bălți, Soroca, Cahul și Comrat, precum și în laboratorul Centrului Republican de Diagnostic Medical din capitală.  

„Prelevarea materialului biologic pentru testul PCR COVID-19 se realizează în primele ore ale dimineții, doar în urma unei programări prealabile și cu prezentarea buletinului de identitate, pașaportului”, se arată într-o notă informativă a ministerului.

Număr de contact pentru programări la laboratoarele ANSP – 022729714

Număr de contact pentru programări la laboratorul Centrului Republican de Diagnostic Medical – 022888363. Programarea se realizează în intervalul orelor 8:00 – 15:00.

Totodată, în laboratoarele publice ANSP, testul de diagnostic PCR poate fi realizat de luni până vineri, în intervalul orelor 8:00 – 11:00, precum și în zilele de sâmbătă, de la 8:00 până la 10:00.

În cadrul laboratorului Centrului Republican de Diagnostic Medical, str. Constantin Vârnav 13, colectarea se face în zilele de luni până vineri, în intervalul orelor 8:00 – 12:00.

„Toate laboratoarele vor elibera rezultatele testului în limba română și engleză. De asemenea, informăm cetățenii despre necesitatea respectării unor reguli înainte de realizarea testului PCR COVID-19: nu consumați alimente, lichide, nu vă spălați pe dinți, nu clătiți gura, nu fumați pe parcursul a patru și cinci ore înainte de procedură; cu o zi înainte de prelevarea frotiu-ului din nas, nu administrați medicamente, picături/ spray-uri și nu clătiți nasul”, se mai arată în nota informativă a ministerului.

De la 755 la 300 de lei. Tarifele pentru efectuarea testelor COVID-19 în laboratoarele de stat au fost micșorate, vor costa 300 de lei, în loc de 755 lei. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat, pe 13 octombrie curent, de către Cabinetul de miniștri.