Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Agenția Proprietății Publice va…

DOC Agenția Proprietății Publice va audita datoria Moldovagaz față de Gazprom

Agenția Proprietății Publice (APP) va audita datoria S.A. Moldovagaz față de concernul rus Gazprom și Factoring-Finance pentru gazele livrate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat miercuri, 29 decembrie, de către Guvern.

Potrivit proiectului, APP, în calitate de autoritate contractantă, va asigura, prin intermediul grupului de lucru creat, întregul proces de organizare și desfășurare a procedurii de achiziție publică a serviciului de audit.

Proiectul prevede că autoritățile sau instituțiile publice pot înainta candidați în componența grupului de lucru, la solicitarea APP.

Totodată, Ministerul Finanțelor va asigura alocarea mijloacelor financiare pentru achiziționarea serviciilor de audit din alocațiile prevăzute în fondul de rezervă a Guvernului.

„Ținând cont de deficitul gazelor naturale furnizate consumatorilor și necesitatea stringentă de semnare a unui acord privind rambursarea datoriei se propune stabilirea intrării în vigoare a prezentei Hotărâri, la data publicării în Monitorul Oficial al R. Moldova, or demararea achiziționării serviciului de audit urmează a fi efectuată imediat după publicarea Hotărârii de Guvern în cauză”, se arată în document.

Anterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că datoria formată la Moldovagaz va fi achitată după efectuarea unui audit independent.

„Am convenit că se va efectua un audit independent al acestei datorii în 2022. În baza acestui audit urmează să se stabilească suma și se vor desfășura noi negocieri pe identificarea modului și calendarului de achitare a acestei datorii de către Moldovagaz”, a spus Spînu.

Alocarea mijloacelor financiare pentru achiziționarea serviciilor de audit va fi asigurată din mijloacele prevăzute în fondul de rezervă a Guvernului.