Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Atribuțiile de reglementare a pieții…

Atribuțiile de reglementare a pieții serviciilor poștale i-au fost încredinţate ANRCETI

De la  29 aprilie 2016, data intrării în vigoare a Legii comunicațiilor poștale (Legea nr. 36/2016), Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) a preluat  atribuțiile de reglementare a pieții serviciilor poștale. În scopul îndeplinirii noilor sale atribuții, ANRCETI a determinat acțiunile privind implementarea prevederilor Legii nr. 36/2016 ce țin de competența sa. Până la intrarea în vigoare a noii legi, atribuțiile menționate erau exercitate de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Noua lege vine să sprijine procesul de liberalizare a pieței serviciilor poștale, implementarea serviciului poștal universal și a regimului de autorizare generală a furnizării serviciilor poștale. Prin aceeași lege, ÎS ”Poșta Moldovei” a fost desemnată în calitate de furnizor de serviciu poștal universal.

Noile responsabilități ale ANRCETI vizează implementarea regimului de autorizare generală a furnizării serviciilor poștale, supravegherea și controlul îndeplinirii obligațiilor impuse furnizorului de serviciu poștal universal și a condițiilor regimului de autorizare generală, aprobarea tarifelor pentru serviciile poștale din sfera serviciului poștal universal și a tarifelor pentru utilizarea rețelei poștale publice, în conformitate cu metodologia de stabilire a tarifelor elaborată și aprobată de ANRCETI, stabilirea mecanismului de finanțare și compensare a costului net al furnizării serviciilor poștale din sfera serviciului poștal universal. ANRCETI este, de asemenea, responsabilă de examinarea și soluționarea reclamațiilor utilizatorilor privind furnizarea serviciilor poștale, precum și a litigiilor dintre furnizorii acestor servicii.

Punerea în aplicare a legii respective este prevăzută de Planul național de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în perioada 2014 – 2016.