Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ambasada Turciei încearcă să calmeze…

Ambasada Turciei încearcă să calmeze spiritele

agerpres.ro

Ambasada Turciei la Chișinău încearcă să calmeze spiritele. Potrivit lor, deși în Turcia a fost declarată stare de urgență pentru trei luni, acest lucru s-a făcut pentru a lua în mod rapid şi eficient măsurile necesare pentru a elimina ameninţările la adresa democraţiei, precum și pentru a asigura liniștea și siguranța cetățenilor și a străinilor, care vizitează această țară.

Oamenii pot să continue să-și plănuiască vacanțele și întâlnirile de afaceri în Turcia. Zonele turistice sunt sigure și se află sub con­trol spo­rit din par­tea auto­ri­tă­ți­lor, chiar dacă acolo nu au fost înre­gis­trate careva con­flicte vio­lente”, susțin reprezentanții Ambasadei.

Amintim că la 19 iulie, în cadrul unei conferințe de presă refe­ri­tor la eve­ni­men­tele recente din Tur­cia, ținută de amba­sa­dor, a dema­rat cu un minut de recu­le­gere în memo­ria vic­ti­me­lor ten­ta­ti­vei de lovi­turi de stat. Meh­met Selim Kar­tal a mul­țu­mit pen­tru mesa­jele de sus­ți­nere și de con­do­leanțe venite din par­tea ofi­ci­a­li­lor mol­do­veni în adresa guver­nu­lui turc și a decla­rat că pri­e­te­nia din­tre popoare se tes­tează anume în ast­fel de situ­a­ții.

Amba­sa­do­rul a decla­rat că „în seara zilei de 15 iulie un grup al for­țe­lor mili­tare turce au încer­cat să pro­ducă o lovi­tură de stat în câteva orașe din Tur­cia, în spe­cial în Ankara și Isan­bul. Cei care au stat în spa­tele aces­tei lovi­turi de stat, după toate indi­ca­ți­ile, ar fi din gru­pul lui Fethul­lah Gülen, care locu­iește acum în Sta­tele Unite. Această viziune este împăr­țită de toate gru­pu­rile poli­tice din Par­la­men­tul Repu­bli­cii Turce. De la înce­put, coman­da­tul suprem al Tur­ciei a depus rezis­tență împo­triva ace­tei lovi­turi de stat, doar câteva gru­pări ai for­țe­lor aeriene, jan­dar­me­rii, au făcut parte la această con­spi­ra­ție vio­lentă.

În urma ten­ta­ti­vei de stat, au fost ares­tate 6138 de per­soane din for­țele de secu­ri­tate turce, 755 de pro­cu­rori și jude­că­tori, dar și 650 de per­soane civile. 1500 de func­țio­nari publici au sta­tut de bănuit la momen­tul actual. Bilan­țul vic­ti­me­lor este unul tra­gic: aude­ce­dat 60 de poli­țiști, 3 sol­dați și 145 de civili, iar în total 1491 de oameni au fost răniți, 1001 din­tre aceștia fiind repre­zen­tanți ai for­țe­lor mili­tare, iar 390, popu­la­ție paș­nică.

Diplo­ma­tul a decla­rat că „nu ar tre­bui să existe nicio îngri­jo­rare” refe­ri­tor la situ­a­ția cetă­țe­ni­lor mol­do­veni din Tur­cia, deo­a­rece acțiu­nile vio­lente au fost îndrep­tate împo­triva auto­ri­tă­ți­lor, nu a turiș­ti­lor, dar a pre­ci­zat că deci­zia turiș­ti­lor de a merge acolo le apar­ține. Tot­o­dată, amba­sa­do­rul a sub­li­niat că „măsu­rile de secu­ri­tate au fost întă­rite, toate sta­țiu­nile turis­tice, inclu­siv hote­lele, se află sub con­tro­lul came­re­lor de supra­ve­ge­here. În mod spe­cial, aero­por­tul din Anta­lya se află sub con­trol spe­cial. În zonele turis­tice mari­time nu au fost careva cioc­niri vio­lente”.

Anual, circa 135 de mii de turiști mol­do­veni vizi­tează Tur­cia, dar date exacte des­pre numă­rul celor care se află la moment la odihnă nu sunt, a decla­rat amba­sa­do­rul. După eve­ni­men­tele din 15 iulie în Tur­cia au fost cre­ate uni­tăți spe­ci­ale pen­tru cetă­țe­nii stră­ini, unde cei din urmă pot soli­cita aju­tor. Cetă­țe­nii R. Mol­dova se pot adresa pen­tru infor­ma­ții sau pot soli­cita aju­tor la Con­sul­ta­tele ono­ri­fice ale Mol­do­vei în Anta­lya, Mar­ma­ris și Izmir.

Potrivit site-ului Mediafax, Turcia a dispus suspendarea aplicării prevederilor Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, în cadrul măsurilor care decurg din proclamarea stării de urgenţă.