Fără concurs și fără argumente: Compania „Teleradio-Moldova” a desemnat fundația lui Vlad Plahotniuc „fundația anului”

În prima zi din acest an, trm.md anunța, printr-un comunicat, că „16 personalităţi din R. Moldova sunt premiate de Moldova 1 în cadrul Galei Premiilor TRM”, cu titluri onorifice alegându-se „mai multe companii, dar şi personalităţi din diferite domenii: medicină, ştiinţă, economie, educaţie sau societatea civilă”.

În context, TRM îl citează pe directorul Radio Moldova, Veaceslav Gheorghişenco, care spune că „Teleradio-Moldova are o misiune importantă, să informeze ce se întâmplă în ţară. Dar, vrem să facem mai mult,să menţionăm ceea ce se face bine în R. Moldova”.

„De ce dvs. considerați că ar trebui să existe un concurs?”

Astfel, în cadrul Galei, au fost premiați Eva Gudumac – titlul „Chirurgul anului”, Ion Tighineanu – titlul „Inventatorul anului”, Marina Baban – titlul „Campionii anului”, precum și fundația lui Vlad Plahotniuc, „Edelweiss” cu titlul onorific pentru „Renaște Moldova” – „Cabinet pediatric mobil, cea mai eficientă campanie de ocrotire a sănătății copiilor din mediul rural desfășurată vreodată în R. Moldova”.
ZdG a contactat-o pe preşedinta IPNA „Teleradio-Moldova”, Olga Bordeianu, pentru a preciza care au fost criteriile de selectare în urma cărora anume fundația lui Vlad Plahotniuc a fost aleasă pentru a fi distinsă cu această diplomă. Bordeianu nu a putut explica acest lucru, deși diplomele, inclusiv cea acordată fundației „Edelweiss”, sunt semnate de președinta Companiei.

Publicăm în continuare un fragment din dialogul cu președinta „Teleradio-Moldova”.
„ – Eu nu am astfel de informații. Deci a înmânat niște diplome o companie, da? Care este întrebarea dvs.?/ – De ce anume această companie (Edelweiss, n.r.)?/  – Așa a decis compania (TRM, n.r)./ – A existat un concurs, ce alte entități au concurat?/ – De ce dvs. considerați că ar trebui să existe un concurs?/  – A ales TRM, așa, pur și simplu?/  – Da, pur și simplu. Deci da, Compania „Teleradio Moldova” a ales o listă de parteneri sau o listă care a considerat-o ok pentru emisiunea dată. Nu înțeleg întrebarea dvs./ – Întreb dacă a existat o listă de alte entități și pe ce criterii a fost aleasă fundația „Edelweiss”?/  – A fost o listă și, după câte eu știu, pe diplomă scrie concret pentru ce ea a fost înmânată. Deci evenimentul, sau poziția, sau mai știu eu ce. Deci, este un text care este printat și pe care puteți să citiți răspunsul la întrebarea dvs.”.

Experta media, Nadine Gogu, apreciază că lipsa de argumentare în privința acordării titlului onorific fundației „Edelweiss” arată că nu au existat niște criterii clare de desemnare a laureaților și deciziile luate au fost subiective. Experta subliniază că „este regretabil pentru că este vorba de o televiziune publică, până la urmă. Oricum, ar trebui să existe concursuri, potrivit criteriilor cărora, o anumită entitate să poată fi aleasă. Posibil, au mai fost și sunt și alte companii care fac anumite acte de caritate, dar nu sunt atât de vizibile, pentru că nu au spațiul lor în mass-media”, a opinat Gogu.

Acuzații de plagiat și neclarități în CV

Olga Bordeianu a fost aleasă președintă a Companiei publice „Teleradio Moldova” în iunie 2015 cu voturile a 5 din 9 membri ai Consiliului de Observatori. Atunci, opinia publică a fost alertată în privinţa unor neclarităţi din CV-ul ei, inclusiv în legătură cu faptul că ar fi introdus în el date false precum și că ar fi plagiat atunci când a scris proiectul său de intenții prezentat la Consiliul de Observatori în cadrul concursului de suplinire a funcției de președintă a acestei instituții. „Despre ce fel de plagiat e vorba? Nici nu mai înțeleg de unde vin acuzațiile, că autoarea nu a făcut nicio declarație. Dacă se întâlnesc câteva fragmente, ce, se consideră plagiat? Eu am citit foarte mult, pregătindu-mă de concurs și nu exclud că am preluat niște expresii, dar ceea ce ține de strategie, e a mea, de la început până la sfârșit”, a spus atunci Bordeianu.

Pe de altă parte, o anchetă publicată de anticoruptie.md a arătat că în multe dintre campaniile Fundației lui Vlad Plahotniuc „Edelweiss” au fost antrenate resurse administrative, puse la dispoziție de instituțiile de stat administrate de reprezentanți ai Partidului Democrat: Ministerul Sănătății și cel al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Toate aceste acțiuni au fost și continuă să fie oglindite în detalii la Compania publică „Teleradio Moldova”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

12 comentarii

 1. Simion

  EdelweiSS, floare…de colti/ de cilti. A lui asta, Plahoit potentatul, jefuitorul care o face pe binefactorul, cucernicul. Buruiana-de-ceas-rau, din cauza ca toate pomenele provin din bani negri, spalati prin toate spalatoriile obscure. Iar Mildova 1 nu este decat o sticla plahotniukkara care viloleaza constiintele.

  • Dracon

   Ce conteaza a cui este aceasta fundatie, conteaza doar ceea ca persoanele care au avut nevoie de ajutor a fost ajutate, afladu-se in locuri unde nimeni din serviciile medicale nu a ajuns pina la moment.

   • faraon

    Intradevar ce contreaza daca Stalin a facut Gulagul pentru ca datorita lui atitea lucruri bune sau facut si URSS a devenit o puterea extrem de mare.

    Dar tot spus e asa de relativ si atita timp pina cind nu devii membru a Gulagului.

    Sunt doar 2 extreme diferite si o minte pur moldoveneasca.

    Atita timp cit nu ti-o murit vaca e bine chiar daca cireada de vaci a vecinului a fost mincata de lupi.

    Personal nu ma doare capul de fundatie si nici a cui este.

    Sunt total intristat de mintea moldovanului care e total diferita la aceeasi persoana si se schimba in dependenta de anotimmp si locatie.

    Stiu un Moldovan sau mai multi care isi schimba mintea la sezon in dependenta de unde pleaca in Rusia sau Europa.

    Adica dimieata e parinte la biserica, la ammiaza e calau si seara se duce la manstire da noapte la bordelurile din Frantsa pentru ca acolo moldovencile cer preturi omenesti nu ca cele din Italia.

  • Teodor

   Esti prost sau esti mai prost ca prostii??? Daca ai aparut pe aceasta lume in urma unui viol, atunci conformeazate si revino pe pamint. Ce concurs poate fi organizat, daca nu mai exista in tara asta un ONG care sa se ocupe de binefaceri, campanii pentru copii si familii????

   • Ionel Porumbel

    Mi se pare ca toti moldovenii au aparut pe lume asa cum spui. Stiindui pe Daci cum mureau nu cred ca femeile din Dacia erau DAVALCI. Mai mult ca au fost violate pervers de soldatii din Imperiul Roman, Asa ca ai trasnit deodata toti moldovenii adevarati in ceea ce tine cine si cum a aparut multe secole in urma.

    Ha ha ha

  • slava

   1. nu exista o alta fundatie care ar face atita caritate, mai ales sa initieze un asemenea proiect
   2. ce fel de concurs, daca a fost distinctie special pentru proiectul Renaste Moldova. Mai are cineva vreun proiect asemanator in Moldova? Ori sunteti prosti cu totul, ori sunteti spalati pe creieri rau de tot.

   • oculus

    dai sobolanului oleaca de cascaval cam e aceesi istorie.

    problema nui in fundatie da in ziaristi sau in presa daca cineva e orb.

    daca presa ar scrie despre prostituatele de elita voi ce ati face?
    da da ati comenta si vati lauda care si cit de bune performante are

    daca ar fi un articol despre betivanni sau fumatori la fel

    hai sa scriem despre Kirtoaca sau despre vedetele protv cu nesciastie v licinoi jizni ca sunt cu duiumul

    INTREBAREA E DACA FIECARE DIN NOI ARE PROPRIA VIATA SAU NOI NU AVEA VIATA NOASTRA SAU VIATA NOASTRA E VIATA ALTCUIVA

    oare nu intelegeti ca cineva traieste ca in filme si savureaza filmul da voi sunteti telespectatori

    asta ca si cum cineva maninca da cineva se uita la celalt cum maninca si ce maninca si inca mai scrie comenturi murind de foame

 2. Sandu Miron

  Asa un val de discutii sa ridicat din cauza unui trofeu, de parca a fost luat premiul Nobel. Fundatia Edelweiss la luat pe merite, nu cred ca mai exista in tara o astfel de organizatie ce poate sa se mandreasca de succesele indeplinite. Daca jurnalistilor ii pasa real de acest trofeu si schimba cu asta ceva, succes!

 3. paduki

  trali vali trei sandali

  urmaresc si eu mass media si din cite vad in MD cam nu este despre ce de scris

  bine ca o mai nins ca se poate de scris despre asta toata iarna

  mai departe merge reactia in lants: daca o nins nu merge transportul si moldovenii vor pe lume cit mai repede sa vada si ei zapada si iaca se nasc moldoveni si in taxi si nu numai si noi toti ca telespectatori adevarati facem show de zile mari

  o mai ramas moldovenii nostri sa fie educati de animalele de casa si iara un reportaj de sarbatori

  desi 80% din stiri is despre asa numitele vedete de sat cu buze mari si gura adinca

  un taran de la sat nu ar intelege la ce bun ar folosi o gura adinca si buze mari dar majoritatea perverselor au raspuns la toate

  asta e portretul general al societatii atunci cind sta la cald pe scaun

  daca sa stei in troleibus la frig sau pe drum sa ingheti frigul repede iti curata gindurile

  totul e relativ si direct proportional cu temperatura de afara

  vara capusorul mititel asa numit rima se mai deplaseaza da iarna mititelul e inghetat si asta e natura.

  la fel si mintea moldovanului o ia razna in dependenta de ce maninca

 4. furia

  nu stiu cum voi da eu am un mare respect fatsa de omul ista care tace si face da nu bate capul ca alti balaboli

  si nu in ultimul rind vorbeste o Romana care intrece de 10 ori moldoveneasca lu dondon

 5. Uncleded

  Cand a fost acordate premiile anului din partea Tribuna.md de ce nu v-ati excitat asa rau? Ati stat ca mutii pentru ca v-au convenit rezultatele, v-a fost numit lingaul Misin moderatorul anului, asa de bine o mai duceati. Dar acum ce va doare?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *