Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine este Valeriu Streleț, premierul…

Cine este Valeriu Streleț, premierul desemnat

Valeriu Streleț, vicepreședintele PLDM va fi noul candidat la funcția de prim-ministru, după ce candidatura Maiei Sandu, nefiind acceptată de toate componentele Alianței pentru Integrare Europeană, a fost retrasă. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către reprezentanți ai partidelor care formează alianța.

Valeriu Streleț este acum deputat PLDM și vicepreședintele partidului.

Născut la 8 martie 1970, în satul Ţareuca, raionul Rezina.

Studii:
1987-1993 – Universitatea de Stat din Moldova, facultatea de istorie;
2002-2005 – Academia de Studii Economice din Moldova, facultatea de economie generală şi drept;
2004 – Institutul European de Studii Politice.

Activitate profesională:
1993 – profesor de politologie şi istorie a culturii la Liceul Român-Francez “Gh.Asachi” din Chişinău;
1994-1995 – şeful secţiei publicitate la Fondul de investiţii pentru privatizare CAIS;
1996-2003 – director la FPC “Bioagrochim”;
Din 2003 – director general la FPC BIOPROTECT.

Activitate social-politică:
Din noiembrie 2006 – preşedinte al reţelei locale din R. Moldova a Pactului Global ONU privind Responsabilitatea Socială Corporativă.

Limbi vorbite: româna, rusa, franceza, engleza.

Valeriu Streleț care a ajuns în Parlament fiind pe locul 6 în lista PLDM, este fondatorul firmei „Bioprotect” SRL, specializată în prestarea serviciilor pentru producătorii agricoli în domeniul livrării produselor fitosanitare. Şi soţia lui Streleţ, Aurelia Braguţa, are interese în business, ea fiind fondatoarea firmelor „Universul Dezvoltării” SRL (100%) şi „Construct Mobil AB”, împreună cu fratele său, Anatolie, care este administrator. Ambele firme sunt înregistrate într-un apartament înscris pe numele soţiei lui Streleţ. Conform datelor de la CÎS, Streleț apare și în calitate de fondator la firma Modus SRL, firmă care nu se regăsește în declarația sa de avere. SRL-ul nu este însă unul activ, iar cel mai probabil, acesta este și motivul pentru care nu a fost declarat de către deputat.

Candidatul la funcția de premier locuiește întro casă de lux din str. Olga Vrabie.

Streleț a fost desemnat oficial de președintele R. Moldova, Nicolae Timofti, luni noaptea, 27 iulie 2015 drept candidat la funcția de premier.

Șeful statului a luat această decizie după consultări cu fracțiunile PLDM, PD și PL, care au constituit recent o coaliție majoritară în Parlament. Candidatura domnului Valeriu Streleț a fost propusă de fracțiunea PLDM și este susținută și de celelalte două componente ale Alianței pentru Integrare Europeană.

Conform Constituției, primul ministrul desemnat are la dispoziție 15 zile pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului de activitate şi a întregii liste a Guvernului, se spune într-un comunicat al președinției.

ZdG va reveni cu mai multe informații despre cariera și afacerile lui Streleț în ediția tipărită a ZdG de joi, 30 iulie 2015.