Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spune Dodon despre drapelul…

Ce spune Dodon despre drapelul UE scos de la Președinție și limba „moldovenească”

La scurt timp, după învestirea lui Igor Dodon în funcția de președinte al R. Moldova, drapelul Uniunii Europene a fost scos din fața clădirii Președinției. Pe parcursul zilei, am încercat să aflăm de ce s-a recurs la acest gest.

Cum (NU) argumentează președintele scoaterea drapelului UE din fața Președinției

Ulterior, un grup de deputați PL a mers să reinstaleze drapelul în fața Președinției. Aceștia au calificat drept „josnic” gestul președintelui de a da jos drapelul UE.   „Igor Dodon ajuns în jilțul prezidențial, a început să lupte cu Limba Română de pe site-ul Președenției și cu Drapelul European arborat pe instituția prezidențială, cam atât poate și cu aceasta se va ocupa toți cei patru ani de mandat. Aceste acțiuni au un vădit carcater ilegal și anti constituțional și sunt plămădite la miez de noapte, pe furiș cu emisari de la Kremlin la masă”, au spus liberalii.

(VIDEO) Deputații PL au întors drapelul la Președinție: „Acolo este locul drapelului UE”

Pe de altă parte, la emisiunea ProTV, „În PROfunzime”, Igor Dodon a fost întrebat despre această controversă. „Liberalii n-au ce face, n-au cu ce se ocupa, raitingul lor este foarte jos și eu îi înțeleg, dar noi vom respecta legislația. Pe instituția prezidențială va fi drapelul oficial al R. Moldova.(…)De ce să nu fie drapelul CSI? Suntem membri ai CSI, dar nu membri UE. Noi nu încălcăm legislația. Nu este corect să apară alte steaguri, decât cel al R. Moldova”, a precizat Igor Dodon.

Totodată, Dodon a fost întrebat și despre atitudinea sa față de limba de stat. Recent, președintele pro-rus a schimbat limba română în „limba moldovenească”. Pe site-ul Președinției, limba de acces a paginii s-a transformat  din RO (română) în MD, adică moldovenească. „Constituția indică expres că limba este moldovenească, eu respect Constituția, am spus tot timpul că limba de stat a R. Moldova este moldovenească. Și așa va fi tot timpul pentru acești patru ani, aceasta este poziția președintelui. Eu nu am nimic împotriva limbii române, este aceeași limbă, dar în Moldova vorbim limba moldovenească”, a spus Dodon, care a subliniat că  intenționează să schimbe „Istoria românilor” studiată în școli în obiectul „Istoria” și să ridice cetățenia R. Moldova ex-președintelui român, Traian Băsescu până la Anul Nou.