Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Sentință în dosarul bunicii de…

Sentință în dosarul bunicii de 63 de ani care și-a înjunghiat nepoții cu un cuțit de bucătărie

Femeia care în Vinerea neagră și-a înjunghiat cei doi nepoți, de numai trei și, respectiv, un an și jumătate, a fost condamnată acum câteva zile la 18 ani de închisoare, cu executarea pedepsei într-un penitenciar de tip închis pentru femei. Sentința pronunțată de Judecătoria sect. Botanica poate fi însă contestată la Curtea de Apel.

Procurorul pe caz, Sergiu Podrez, a precizat pentru ZdG că la 29 aprilie 2016, femeia în vârstă de 63 de ani, aflându-se singură în casă, și-a înjunghiat cu un cuțit de bucătărie cei doi nepoți. Aceasta le-ar fi aplicat mai multe tăieturi în zona gâtului.

Dosa­rul deschis pen­tru omor inten­țio­nat cu pre­me­di­ta­re, cu bună ști­in­ță asu­pra a doi mino­ri și cu deo­se­bi­tă cru­zi­me a ajuns pe masa magis­tra­ți­lor la 19 august, iar exper­ti­za psihiatrică, dispusă de procurori, a sta­bi­lit că „buni­ca este sănă­toa­să și res­pon­sa­bi­lă din toa­te punc­te­le de vede­re”, dar și că aceas­ta „simu­la” afec­țiu­nea men­ta­lă pentru a scăpa de pedeapsă.

Cazul a fost docu­men­tat și sub aspec­tul rolu­lui și res­pon­sa­bi­li­tă­ții admi­nis­tra­ți­ei publi­ce loca­le, a orga­ne­lor com­pe­ten­te în pre­ve­ni­rea tra­ge­di­ei, potrivit procurorului Sergiu Podrez, dar nicio persoană nu a fost găsită responsabilă.

Omorul din Vinerea Neagră. De ce bunica și-a ucis nepoții?

Bunica și-a omorât nepo­ții cu două zile înainte de Paști, în Vine­rea nea­gră, în timp ce mama micu­ți­lor era la mun­că la Chi­și­nău, iar ulte­ri­or a încer­cat să se sinu­ci­dă. Veci­nii au găsit cor­pu­ri­le pli­ne de sân­ge ale copi­i­lor și au aler­tat poli­ția. ZdG a scris anterior că asis­ten­ta soci­a­lă din sat nu a vizi­tat nici­o­da­tă mama răma­să sin­gu­ră și spu­ne că nu are de unde ști dacă aceas­ta a bene­fi­ci­at de con­si­li­e­re psi­ho­lo­gi­că. Șefa Direc­ți­ei Asis­ten­ță Soci­a­lă și Pro­tec­ția Fami­li­ei, Zia­ni­da Bune­scu, men­țio­na că legea nu obli­gă asis­ten­tul soci­al să mear­gă la mama care a tre­cut prin ase­me­nea tra­ge­die: „Doar dacă soli­ci­tă ne putem impli­ca. Alt­fel nu avem voie. Ome­neș­te ar fi să te duci aco­lo”.

Anterior, Maia Bănă­res­cu, Avo­ca­ta Copi­lu­lui, afirma că s-a auto­se­si­zat din ofi­ciu și a expe­di­a­t demer­su­ri la auto­ri­tă­ți­le loca­le pen­tru a sta­bi­li cau­za tra­ge­di­ei, moti­ve­le din care nu a fost moni­to­ri­za­tă situ­a­ția și per­soa­ne­le care se fac res­pon­sa­bi­le. O concluzie sau un raport asupra cazului  nu a fost făcut însă public.