Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Justiției inițiază procesul de…

Ministerul Justiției inițiază procesul de elaborare a Conceptului de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor

FOTO: Getty Images

Ministerul Justiției (MJ) anunță vineri, 29 octombrie, că inițiază procesul de elaborare a Conceptului de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor.

Potrivit MJ, proiectul urmează să prevadă principiile și criteriile de evaluare, procedura evaluării, componența și activitatea organului care va efectua evaluarea respectivă și alte aspecte relevante atingerii scopului propus de Planul de acțiuni al Guvernului.

În vederea eficientizării procesului de elaborare și definitivare a Conceptului, Ministerul Justiției solicită implicarea subiecților interesați prin prezentarea propunerilor în acest sens.

Propunerile urmează a fi transmise până la data de 5 noiembrie 2021, în format electronic, la adresa: diana.melenciuc@justice.gov.md sau secretariat@justice.gov.md.

Anterior, în 2019, fosta ministră a Justiției, Olesea Stamate, a anunțat reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ) prin reducerea numărului de judecători din cadrul acestei instituții, dar și prin evaluarea acestora de către o comisie externă. Mecanismul de evaluare externă a judecătorilor a fost promovat și de președinta R. Moldova, Maia Sandu.

Potrivit lui Stamate, în urma evaluării, dacă un judecător va primi raport pozitiv, acesta va rămâne în funcție la CSJ. În cazul în care raportul va fi negativ, acesta va fi transferat la o altă instanță, iar ANI și inspecția judiciară vor fi solicitate să examineze constatările comisiei și să ia măsurile de rigoare. Detalii aici.

Evaluarea performanțelor şi activității procurorilor şi judecătorilor, cu participarea unei comisii externe, este măsură prin care Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a anunțat că vrea să curețe justiția.