Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Germania și Moldova, ședință comună…

Germania și Moldova, ședință comună pe domeniul consolidării capacităților CNA de prevenire și combatere a corupției

Evaluarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție, elaborarea unui nou document de politici, precum și consolidarea capacităților de investigare și recuperare a activelor infracționale au fost principalele subiecte, discutate de conducerea Centrului Național Anticorupție și reprezentanții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei GIZ, în cadrul unei ședințe de lucru desfășurată la Chișinău, anunță CNA într-un comunicat de presă. 

Potrivit comunicatului emis de CNA, în cadrul întrevederii, Iulian Rusu, directorul CNA, a menționat că asistența GIZ pe domeniul de fortificare a capacităților de prevenire și combatere a corupției ale CNA, precum și a investigațiilor financiare este una valoroasă.

„Împreună cu experții proiectului urmează să efectuăm o evaluare obiectivă și profundă a actualului document de politici anticorupție a Centrului, iar ulterior să purcedem la elaborarea unei noi Strategii Naționale Anticorupție”, a menționat Iulian Rusu. 

În cadrul întrevederii s-au discutat și aspectele legate de asistența pentru Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a CNA. Birger Nerré, specialist în planificarea proiectelor în domeniul Finanțelor Publice/Taxelor în cadrul GIZ și consilierul principal, Radu Foltea, au dat asigurări că vor susține eforturile CNA pe domeniile de interes comun și au înaintat mai multe propuneri pentru inițierea unor discuții largi cu autoritățile și societatea civilă.

„Venim cu propunerea de a organiza discuții publice pentru înaintarea unor modificări legislative care vor veni să sprijine ARBI a CNA. Vrem să consultăm opiniile experților internaționali, ale societății civile, procuraturii, justiției, reprezentanților parlamentului și ale opoziției parlamentare pentru a prezenta un proiect de lege, agreat de un format extins. Vom acorda suport pentru inițierea discuțiilor pe marginea îmbunătățirii Sistemul Informațional al ARBI, deoarece dorim să construim un sistem durabil. De asemenea, vom oferi suport și pentru dezvoltarea componentei de relații publice, în vederea creșterii vizibilității personalului și conducerii CNA și ARBI”, a spus Foltea. 

GIZ este un proiect care implementează Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind consolidarea supremației legii și a mecanismelor anticorupție.