Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Președintele român, Klaus Iohannis respinge…

Președintele român, Klaus Iohannis respinge candidatul la funcția de premier propus de alianța PSD-ALDE

Preşedintele Klaus Iohannis a ţinut astăzi, 27 decembrie, o scurtă declaraţie de presă în care a anunţat că nu acceptă propunerea coaliției  PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh să fie desemnată în funcția premier al României, anunță mediafax.ro.

Partidul Social Democrat, condus de Liviu Dragnea și Partidul „Alianța Liberalilor și Democraților” (ALDE) condus de fostul premier român, Călin Popescu Tăriceanu au semnat recent  un protocol de alianță, cu care au  sperat să-l convingă pe președintele român, Klaus Iohannis să desemneze un prim-ministru din partea lor. Liderii coaliției au trimis la Palatul Cotroceni protocolul de constituire atunci și i-au cerut președintelui român, Klaus Iohannis să țină cont de faptul că în Parlament s-a format o majoritate, nota ProTV.

„Când am avut consultări cu partidele politice PSD si ALDE, care au ţinut să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim ministru.  Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere. În consecinţă, solicit coaliţiei PSD-ALDE să facă altă propunere”, a spus Iohannis, citat de mediafax.ro.

Propunerea ca Sevil Shhaideh să fie premier a fost făcută la 21 decembrie. Sevil Shhaideh ar fi putut deveni prima femeie premier la București și, în același timp,  primul premier român-musulman.

Doi basarabeni, Ion Hadârcă și Constantin Codreanu, care dețin dublă cetățenie, a R. Moldova și a României, au ajuns în Legislativul de peste Prut în urma scrutinului din 11 decembrie.

CV-urile basarabenilor din Parlamentul României

Ion Hadârcă, fost deputat în Parlamentul de la Chișinău, liderul Partidului Liberal Reformator a ajuns în Senatul României pe listele Partidului „Alianța Liberalilor și Democraților” (ALDE) condus de fostul premier romând Călin Popescu Tăriceanu și a candidat la alegeri în or. Vaslui.

Celălalt basarabean din Parlamentul României este Constantin Codreanu. Acesta a ajuns în Camera Deputaților din Parlament pe listele Partidului Mișcarea Populară, condus de fostul președinte român, Traian Băsescu. Codreanu a participat la alegeri pe listele de subscripție pentru diasporă, fiind votat de românii din R. Moldova.