Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   BERD oferă un împrumut de…

BERD oferă un împrumut de 10 milioane de euro pentru un Chișinău mai verde

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) oferă un  împrumut de 10 milioane de euro pentru capitala R. Moldova, Chișinău, în vederea îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor publice. Aceasta este prima tranzacție din cadrul programului Green Cities BERD care sprijină guvernele, companiile municipale și private pentru a aborda provocările legate de mediu în zonele urbane.

La Chișinău, clădirile municipale, cum ar fi grădinițele, școlile și spitalele reprezintă o sursă de eficiență energetică considerabilă.

Fondurile BERD vor finanța renovarea a peste 100 de clădiri. Conform estimărilor Băncii, investițiile în eficiența izolației și a echipamentelor de servicii de construcție, cum ar fi sistemele de încălzire, ventilație și aer condiționat pot realiza economii de energie de până la 50 la sută.

Recondiționarea clădirilor publice se așteaptă să fie susținută de un împrumut de 10 milioane de euro de la Banca Europeană de Investiții și un grant de investiții de 5 milioane de euro din E5P Fund, ca cel mai mare donator și alte 12 țări care să ofere  finanțare prin grant, alături de împrumuturi de la instituțiile financiare internaționale, inclusiv BERD, pentru a ajuta autoritățile locale să investească în proiecte de îmbunătățire a eficienței energetice și a mediului.

Lin O’Grady, Director adjunct BERD  pentru Infrastructură Municipală și de Mediu, a declarat: „Chișinăul este adesea numit un oraș verde, datorită numeroaselor sale parcuri frumoase. Scopul nostru este de a face mai verde Chișinău – mai ecologic. Acest proiect reprezintă o etapă  extrem de importantă pentru afacerile municipale BERD, dat fiind faptul că acesta este primul proiect semnat în conformitate cu Green Cities. Ne așteptăm că mai multe astfel de proiecte vor urma „.