Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   A fost lansat Programul Transport…

A fost lansat Programul Transport Modern. Vicepremierul Spînu a oferit detalii despre noul program și a anunțat când intră în vigoare noile tarife pentru călătoria cu transportul public

sursa: captură privesc.eu

Din 1 martie 2022 vor intra în vigoare noile tarife pentru călătoria cu transportul public. Pentru o călătorie cu rutele naționale, care fac legătură dintre raioanele țării, tariful va crește cu 10 bani pentru un kilometru, iar pentru călătoriile în interiorul unui raion, tariful ar urma să crească cu maxim 20 de bani. Anunțul a fost făcut miercuri, 16 februarie, de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă unde a fost lansat Programul „Transport Modern”.

Programul ”Transport Modern” prevede standarde mai înalte pentru serviciile de transport rutier de pasageri, iar principalul obiectiv fiind înnoirea parcurilor auto, a anunțat Andrei Spînu. În acest sens, autoritățile își propun crearea unui pachet de suport pentru a ajuta transportatorii la procurarea microbuzelor și autobuzelor noi.

De asemenea, autoritățile își propun să modifice și metodologia de calcul a tarifelor pentru pasageri și serviciile de autogară, dar și să creeze un program de combatere a transportului ilicit de pasageri, inclusiv în domeniul de taxi.

Ministrul Infrastructurii a menționat că din luna martie autoritățile vor iniția o campanie de combatere a transportului ilicit de pasageri cu implicarea responsabililor din cadrul ANTA, Serviciului Fiscal de Stat, IGP, Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră. 

Încă un punct important din Programul ”Transport Modern” ar fi digitalizarea și fiscalizarea domeniului, prin implementarea unui sistem de management integrat în transport. De asemenea, autoritățile își propun Modificarea Codului transportului rutier. Potrivit lui Spînu, planul de modernizare al transportului auto va fi realizat pe etape.

Totodată, vicepremierul a anunțat că pe 16 februarie urmează să semneze ordinul privind noile tarife pentru călătoria cu transportul public, care vor intra în vigoare începând cu data de 1 martie. Vicepremierul a mai menționat că, potrivit înțelegerii la care s-a ajuns cu transportatorii, pentru călătoria cu rutele care fac legătură dintre raioanele țării, tariful va crește cu 10 bani pentru un kilometru, iar pentru călătoriile în interiorul unui raion, tariful ar urma să crească cu maxim 20 de bani.

Foto: Reporter ZdG

La începutul lunii februarie a fost organizată o grevă de trei zile a transportatorilor, anunțată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto pentru rutele naționale regulate. APOTA a solicitat, repetat, ca Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să majoreze tarifele de transport și la serviciile de autogară. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că nu va permite creșterea nejustificată a tarifelor și le-a recomandat transportatorilor să renoveze parcul de autobuze.