Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Scrisorile unei mame plecate în…

Scrisorile unei mame plecate în Occident

Mâine, 1 decembrie la Librăria 9 de pe strada Puşkin 9 din Chişinău, ora 18.00 va avea loc lansarea cărţii „Testamentul necitit. Scrisorile unei mame plecate la muncă în Occident”. Autoarea cărţii, Lilia Bicec, o jurnalistă care a emigrat în Italia, publică scrisorile ei către proprii copii, scrise în zilele în care reunirea familiei părea imposibilă. Un tragic accident a făcut ca fiul ei să plece la îngeri, înainte de a vedea aceste scriori. Autoarea consideră că scrisorile  sunt cel mai valoros testament lăsat copiilor de la o mamă aflată în migraţie forţată.

„Aş putea spune că am scris o carte despre exod. Fenomenul există şi tema este abordată de mass-media. Din păcate, mai mult prin ştiri senzaţionale sau la rubrica „fapt divers”. Nu cred că cei rămaşi acasă îşi pot face o imagine veridică a vieţii apropiaţilor lor plecaţi la muncă în alte ţări. Eu am scris despre mine, dar şi despre alţi oameni care au luat calea înstrăinării din disperare, din necesitate, din dorinţa de a-şi asigura viaţa proprie sau a copiilor lor.

De-a lungul celor zece ani, după ce am plecat de la prima mea casă (acum sunt acasă în Italia), am înţeles că valorile netrecătoare nu sunt condiţionate de un trai îndestulat. Nimeni nu ia nimic cu el cînd trece în nefiinţă. Am muncit ca să-mi asigur copiii, dar în acelaşi timp i-am privat de multe bunuri spirituale. Îmi notam tot ce aş fi vrut să vorbesc cu ei. Am adunat un teanc de scrisori ticluite în lungile clipe de solitudine absolută. Nu este o descriere abstractă a realităţii, sunt trăirile mele. Este sufletul meu deschis în faţa copiilor.

Am fost sinceră aşa cum se cuvine să fie o mamă cu fiii săi. Nu de dragul sincerităţii, ci de dragul adevărului. Consider această carte drept cel mai important testament pe care îl las urmaşilor.

Răvăşind profunzimile memoriei, am depistat în trecut tangenţe cu actualele cataclisme sociale. Multe din ele mi-au fost explicate de istoria părinţilor mei.

Deşi ca sursă de inspiraţie a fost însăşi existenţa mea, cu siguranţă că în odiseea înstrăinării se vor regăsi şi alte mame.

Lilia Bicec, Italia