Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Socialiștii au publicat un comunicat…

Socialiștii au publicat un comunicat prin care anunță că cer „convocarea imediată a ședinței extraordinare a Parlamentului”

Reprezentanții Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) au emis miercuri o declarație prin care anunță că cer „convocarea imediată a ședinței extraordinare a Parlamentului” acuzând Guvernul de creșterea tarifelor la serviciile comunale.

În declarația publicată de PSRM, socialiștii aduc mai multe acuzații actualei guvernării în contextul eventualelor majorări a tarifelor la gazele naturale și energie electrică și cer ca să fie convocată ședința extraordinară în cadrul căreia să „fie audiat raportul prim-ministrei şi al ministrului responsabil de energetică pentru a elabora măsuri urgente de susţinere a populaţiei”.

Majorarea practic de două ori a tarifelor la gazele naturale, creşterea iminentă a preţurilor la energia electrică fac ca cea mai mare parte a populaţiei ţării să ajungă la limita supravieţuirii fiziologice. Aceste tarife sunt incompatibile cu viaţa! Pentru sute de mii de bătrâni care primesc pensii mizerabile, pentru familiile tinere cu copii, pentru muncitori, ţărani, pedagogi, angajaţii din sfera socială, care şi până acum o duceau de azi pe mâine. Toţi aceşti oameni, majoritatea covârşitoare a locuitorilor ţării, sunt condamnaţi la moarte sigură de către guvernarea actuală.

S-ar putea ca guvernarea să nu cunoască că populaţia Moldovei nu este constituită din funcţionari, businessmani, ONG-işti şi rude ale liderilor partidului de la guvernare. Aici oamenii sunt nevoiţi să supravieţuiască, se confruntă zilnic cu probleme severe, suferă de subnutriție, nu au posibilitatea să-și procure lucruri noi, să-şi asigure studii de calitate şi asistenţa medicală necesară. Cea mai mare parte a veniturilor sale ei o cheltuie pentru alimente şi plata pentru serviciile locativ-comunale, ca să nu îngheţe şi să nu-şi piardă acoperişul de-asupra capului. Un nou val de creşteri ale preţurilor îi va lipsi şi de hrană, şi de posibilitatea de a plăti pentru lumină, gaze, încălzire. Actuala guvernare le oferă o singură soluție – să moară de foame sau de frig. Acestea sunt “vremurile bune”  care le-au fost promise. Aceşti oameni nenorociţi merită din partea guvernului mai mult decât o compensație de doi bani şi mormăitul unui oarecare Spânu precum că trebuie să răbdăm. (…)”, se menționează în Declarația PSRM.

În context, tot în declarația emisă, socialiștii menționează că „Partidul Socialiştilor condamnă lipsa unei reacții clare şi a unui complex de măsuri clare din partea Guvernului şi a partidului de guvernământ vizavi de creşterea tarifelor la serviciile comunale de bază și cere convocarea imediată a şedinţei extraordinare a Parlamentului, audierea raportului prim-ministrului şi al ministrului responsabil de energetică pentru a elabora măsuri urgente de susţinere a populaţiei”.

„Guvernul este obligat să îngheţe creşterea tarifelor printr-o decizie fermă. Din câte se ştie, în perioada pandemiei, cele mai liberale ţări din lume au aplicat aceste măsuri. Cabinetul de miniştri, preşedintele ţării trebuie să iniţieze negocieri directe cu producătorii şi furnizorii de energie electrică pentru a obţine reducerea preţurilor. Guvernarea este obligată să identifice fonduri şi să elaboreze mecanisme funcţionale de compensare a pierderilor financiare ale populaţiei, provocate de creşterea galopantă a costului vieţii”, mai spun socialiștii.

După data de 20 ianuarie, Moldovagaz anunță că ar putea solicita ANRE-ului ajustarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali. Asta în contextul în care începând cu 1 ianuarie curent R. Moldova achită cu 200 de dolari mai mult pentru mia de metri cubi de gaze naturale livrată de Gazprom, mai exact 646 de dolari.

Vicepremierul Andrei Spînu susține că suma avansului pentru luna ianuarie pe care trebuie să-l achite Moldovagaz către Gazprom constituie 63 de milioane de euro, menționând că Moldovagaz poate achita 30-35 de milioane de euro din această sumă. Astfel, vicepremierul susține că Moldovagaz poartă discuții pentru contractarea unui credit pentru achitarea integrală a avansului către Gazprom.

În context, viceprim-ministrul Andrei Spînu susține că a discutat luni, 10 ianuarie, cu Alexei Miller, vicepreședintele Consiliului de administrație și președintele Comitetului de gestionare al companiei ruse de energie Gazprom, pentru a solicita amânarea, cu câteva zile, a avansului pentru consumul de gaze naturale pentru luna ianuarie.

Tot vicepremierul susține că starea de alertă pe piața gazelor introdusă în luna octombrie 2021 nu a fost scoasă, iar criza gazelor deocamdată nu a fost depășită, menționând că în următoarea perioadă Moldovagaz urmează să prezinte raportul privind achitarea plăților către Gazprom pentru ca autoritățile că vadă dacă există sau nu soluții pentru achitarea banilor, iar în caz contrar și dacă va fi nevoie, spune Spînu, în R. Moldova ar putea fi reintrodusă starea de urgență în legătură cu criza gazelor.

„Aceasta nu este o criză a R. Moldova, este o criză europeană. R. Moldova nu are instrumente pentru a interveni în rezolvarea crizei la nivel european. Trebuie să găsim soluții pentru a ajuta cetățenii noștri (…) Criza gazelor este în continuu. Starea de alertă pe piața gazelor nu a fost ridicată”, a mai menționat Spînu.